Sjöstopp i Göteborg slår hårt mot Värmland: ”Inte ett fartyg i Vänern”

Publicerad:
Göran Lidström och Vänerhamn drabbas hårt av stoppet i Göteborg. Foto: Mikael Lindblom

En misslyckad sprängning gör nu att det är helt stopp för sjötrafiken vid den gamla Götaälvbron i Göteborg. Fartygen ligger på kö och väntar på att få passera, något som drabbar den värmländska industrin.

– Det är enda vägen in i Vänern, så vi har inte ett fartyg i sjön just nu, säger Göran Lidström, vd på Vänerhamn.

Under förra veckan var det ett planerat stopp vid Götaälvbron. Entreprenören Skanska skulle spränga bort den gamla Götaälvbrons brofäste. Men sprängningen gick inte enligt plan, och betongrester hamnade i farleden, skriver Sjöfartstidningen.

Trots att man arbetat med att röja upp betongresterna är farleden ännu inte öppen för trafik, och fartygen står nu på kö för att ta sig vidare med Göta älv mot Vänern. Vänerhamn, med hamnar runt om i Vänern, står nu bara och väntar med personalkostnader som tickar.

– Vi har personalkostnader på runt 300 000 kronor om dagen, och just nu har vi inte ett fartyg i sjön. Denna vecka var det planerat att vi skulle ta emot väldigt många fartyg eftersom stoppet var planerat till förra veckan, säger Göran Lidström.

Gruvön väntar

Vänerhamn har hamnar i Karlstad, Kristinehamn, Otterbäcken, Lidköping, Vänersborg, och är även aktiva vid Åmål, Trollhättan, Hällekis och Gruvön.

Vid Gruvön i Grums väntar BillerudKorsnäs på en stor last ved från Baltikum. Men fartygen ligger för ankar och bara väntar nere i Göteborg.

– BillerudKorsnäs tar in råvaror via andra vägar också, så jag vet inte hur hårt drabbade de är. Men ett fartyg motsvarar ju någonstans 130-140 lastbilar, så det är mycket material det handlar om.

Göran Lidström är orolig att stoppet ska leda till minskat förtroende för sjöfarten som helhet i Vänern.

– Jag ser det som en risk att man tappar förtroendet för sjöfarten. Man kanske tänker att det blir dyrt, speciellt om det finns en chans att fartygen fastnar. Vi vill ha mer gods på sjön, inte mindre, säger Lidström.

Ofta stopp

Att det är totalstopp för trafiken på Vänern är dock inget ovanligt. Så sent som i augusti och september stod det helt stilla i tre veckor på grund av renovering av slussarna i Trollhättan.

– Men det var ett planerat stopp, så det kunde vi planera runt. Det är när det blir ett oplanerat stopp som vi får problem. Jag fick en rapport från Sjöfartsverket där det visade sig att det hade varit stopp i snitt 35 dagar om året sedan 2014. Det är alldeles för mycket.

Göran Lidström och Vänerhamn väntar nu på besked nere från Göteborg om när farleden vid Götaälvbron kan öppna upp igen.

– Vi får se vad vi får för besked. Vi sitter bara och väntar på info.

Artikeltaggar

Göran LidströmGöteborgTrafikVänerhamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare