Presskonferens om åtgärder kopplade till covid-19

Publicerad:
Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen har fattat flera beslut för att möta ett eventuellt värre pandemiläge i Sverige. Det handlar främst om vaccinpass och extra medel för att snabbt vaccinera alla över 18 år med en tredje dos.

– Regeringen ser allvarligt på utvecklingen i omvärlden, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

– Regeringen har nu fattat beslut som möjliggör vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare, som träder i kraft den 1 december. Beslutet har förankrats i riksdagen, enligt Hallengren.

Från 50 år

Folkhälsomyndigheten meddelar samtidigt att alla mellan 18 och 65 ska få en tredje dos vaccin mot covid-19. Rekommendationen är att den ska ges 6 månader efter den andra dosen, säger Hallengren.

– Ta din påfyllnadsdos när du erbjuds den, uppmanar socialminister Lena Hallengren.

– Ytterligare 100 miljoner kronor ska avsättas för att stödja en snabb vaccinationstakt, fortsätter ministern.

– Den grupp personer som i nästa steg kommer erbjudas en påfyllnadsdos är personer som får LSS-insatser, personer som har beslut om assistansersättning, personer som ingår i medicinska riskgrupper och alla som är 50–64 år, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten får även nya uppdrag. Bland annat ska de ta fram underlag till regeringen för eventuellt införande av ytterligare smittskyddsåtgärder.

– Syftet är att ha beredskap för ett eventuellt försämrat läge, säger Hallengren.

Avveckling

Det andra nya är att FHM ska ta fram redogörelser för vilka bedömningar som ska ligga till grund för att avveckla de smittskyddsåtgärder som eventuellt har införts, säger hon.

– Beslutet ger arrangörer av exempelvis kultur- och idrottsevenemang möjligheter att upprätthålla sina verksamheter under hösten och vintern, säger Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, om beslutet om vaccinpass som regeringen nu fattat.

Beslutet ligger helt i linje med det förslag som FHM lämnade under tisdagen.

Pass till kyrkan

Amanda Lind får under pressträffen en fråga om den kritik som framförts från Svenska kyrkan gällande krav på vaccinpass.

– Jag har förståelse för trossamfunden, det är något som de har lyft i flera dialoger vi har haft, att de är tveksamma till att använda vaccinationsbevis. Det har jag full respekt för, då finns ju den möjligheten som Folkhälsomyndigheten nu har skickat på remiss om föreskrifter som gäller om det är över 100 deltagare, säger Lind.

Duygu Getiren/TT

Artikeltaggar

Amanda LindFolkhälsomyndighetenLena HallengrenSverigeVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare