Oseriösa miljoner

Ledare
PUBLICERAD:
S låter det regna pengar.
Foto: Henrik Holmberg / TT

Kapitel femitioelva av "S i Karlstad letar profilfrågor" handlar om de 100 miljoner kronor som man plötsligt vill slänga in i välfärden. Dessa skall tas från det stora kommunala överskottet. Men det är inte vidare seriöst, som kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) också säger. Så lättvindigt kan man inte handskas med skattepengar att man utan vidare vill kasta i det i diverse verksamheter.

Visst kan man fråga sig hur bra det är med stora kommunala överskott (det torde ofta vara ett tecken på överbeskattning), men det måste råda balans över tid och då kan man inte plötsligt öronmärka nya pengar i budgeten som kanske inte finns under kommande år, med lägre eller i värsta fall inga överskott. Sådant måste man titta noga på inför varje ny utgift eller satsning som görs.

Vill Socialdemokraterna bli tagna på allvar som goda förvaltare av kommunens ekonomi så borde de hålla sig för goda för dylika utspel.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.