Hoppa till huvudinnehållet

MP hotar att hoppa av regeringen – Mejern (S): ”Ingen nackdel för oss”

Publicerad:
Miljöpartiet hotar att hoppa av regeringen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Magdalena Andersson blir ny svensk statsminister och det med en snäv majoritet.

En majoritet som nu kan bli än svagare efter MP:s hot under förmiddagen.

– Det är av rent partiegoistiska skäl, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Reaktionen från Miljöpartiet beror främst på den stundande budgetomröstningen där det under förmiddagen såg ut som att en budget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna blir den gällande.

Att Centerpartiet, vars röst hade avgjort till regeringens fördel, under onsdagsmorgonen meddelade att man inte kommer rösta på regeringsbudgeten har rört upp känslor inom MP.

– Vi har arbetat för att kunna möta Lööfs krav på budgeten, gällande skogen och strandskyddet. Nu väljer hon att gå emot oss, säger Karolina Skog, ekonomisk politisk talesperson för MP, till Expressen och fortsätter:

– Det måste finnas gränser för hur mycket Annie Lööfs ego får styra svensk politik. Nu får vi gå och krishantera detta i vårt parti.

Språkröret Per Bolund säger därmed att partiet kan tänka sig lämna regeringen.

– Vi har inte regeringsmakten för sin egen skull utan för att kunna genomdriva politik, säger Per Bolund till Expressen.

Mejern tror ändå på de egna

Lars Mejern Larsson, riksdagsledamot från S Värmland, tror inte att MP:s hot är för allvarligt för regeringsbildningen.

– De gör det av partiegoistiska skäl, och det är ingen nackdel för varken MP eller oss.

Hur menar du då?

– Jag vill ha en ren socialdemokratiskt ledd regering, utav rent egoistiska skäl.

Men det gör väl samtidigt att ett redan svagt mandat blir än svagare om ni inte kan räkna med MP:s stöd?

– I det läget vi hamnat i så ser jag det inte så. Jag tror att MP vet var de får mest genomslag för sin politik och vill visa att de kan trycka på. Det är rent av partiegoistiska skäl, det är ingen nackdel för varken oss eller dem.

Att det kan koka ner till en regering på Socialdemokraternas 100 och vänsterpartiets 28 mandat är inget som Lars Mejern Larsson (S) ser som en nackdel.
Att det kan koka ner till en regering på Socialdemokraternas 100 och vänsterpartiets 28 mandat är inget som Lars Mejern Larsson (S) ser som en nackdel. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En av anledningarna som lyfts fram av MP är att det måste finnas gränser för hur mycket Annie Lööf får styra, hon är en ganska vital del av underlaget. Det visar inte på hur tunt mandatet är?

– Jag tror, som sagt, att det inte är en nackdel för någon av oss. Vi får se var det landar.

– Minoritetsregeringar är inget ovanligt, det är det normala.

Annie Lööf sa att de inte är en del av regeringsunderlaget, om nu MP lämnar blir det ju en regering med 100 av 349 mandat, om ni ska regera själva utan V. Det är väl nästan en historiskt svag regering?

– Jag är otroligt glad att ”Magda” vill ta ansvar för landet. Vi ska komma ihåg att vi går in i en valrörelse snart. Det gäller att hantera det läget vi är i och den här situationen. Till syvende och sist kokar det ner till Sverige AB.

Jonsson (M): "Sätter partiet framför landet”

Moderaternas värmländske riksdagsledamot, Pål Jonsson, håller inte med Mejern om det potentiella regeringsläget.

– Det är en historiskt svag regering som får tillträda och styra på oppositionsbudgeten och de tillträder med ett mandats marginal. Jag tror att det är rätt många som är trötta på alla förhandlingar och avtalen där jag upplever att man sätter partiet före landet genom att hitta nya typer av överenskommelser med Vänsterpartiet som i början skulle hållas utanför men nu är en central del av regeringsunderlaget.

 Pål Jonsson (M) säger att det blir en tuff start för Magdalena Andersson som dels måste regera på en oppositionsbudget och dels ser ut att få ett väldigt svagt regeringsunderlag.
Pål Jonsson (M) säger att det blir en tuff start för Magdalena Andersson som dels måste regera på en oppositionsbudget och dels ser ut att få ett väldigt svagt regeringsunderlag. Foto: Peter Bäcker

Vad gör det med oppositionsarbetet?

– Vi kommer driva på för att få en ny regering på plats om tio månader och det behövs. Sverige står inför väldigt stora samhällsproblem kopplade till skjutningar, arbetslöshet och utanförskap. Den här regeringen har visat sig oförmögen att hantera de problemen. Jag tror och hoppas att vi får en ny regering.

Artikeltaggar

CenterpartietLars Mejern LarssonMagdalena AnderssonMiljöpartietModeraternaPål JonsonPolitikRiksdagshusetSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.