Hoppa till huvudinnehållet

Lundberg (C) om upphandling i Sunne: ”Vi misslyckades och måste bli bättre”

Publicerad:
"Vi måste bli bättre på upphandlingar och den nya policyn är ett viktigt steg i rätt riktning”, säger kommunalrådet Kristina Lundberg (C).
"Vi måste bli bättre på upphandlingar och den nya policyn är ett viktigt steg i rätt riktning”, säger kommunalrådet Kristina Lundberg (C).

Efter Sunne fastighets AB:s stora byggupphandling i form av partnering har upphandlingsfrågorna varit en het potatis i kontakterna mellan kommun och näringsliv. På måndagen antog kommunfullmäktige i Sunne en ny upphandlingspolicy.

– Vi måste bli bättre på upphandlingar och det här är ett viktigt steg i rätt riktning, säger kommunalrådet Kristina Lundberg (C).

Kommunens nuvarande upphandlingspolicy med tillhörande riktlinjer antogs senast 2014 och har nu omarbetats. Syftet har varit att tydliggöra och anpassa texten till dagens krav och önskemål om hantering. Förslaget till fullmäktige var att:

1. Upphandlingspolicyn antas.

2. Bolagen har möjlighet att anta egen policy som anpassas till deras förutsättningar, men med kommunens policy som grund.

3. Upphandlingspolicyn ersätter tidigare gällande policy, som antogs av fullmäktige 28 april 2014.

– Jag är glad över att vi nu äntligen får möjlighet att anta ny policy och nya riktlinjer för upphandling som innehåller för oss viktiga ställningstaganden som hållbarhet, tillgänglighet och det lokala näringslivets möjlighet att delta i upphandling, sa Kristina Lundberg på måndagens fullmäktige.

”Kan bli ännu bättre”

Hon menade också att Sunne kommun kommit långt när det gäller vissa delar.

– Vi vet att vi är tredje bästa kommunen i Sverige på att handla av våra småföretag, och bäst i Sverige på att handla av mikroföretag. Men vi kan bli ännu bättre. Och det skapar den här policyn och tillhörande riktlinjer förutsättningar för, sa hon.

Eva Hallström (MP) yrkade avslag på punkt nummer 2.

– Jag tycker inte att de kommunala bolagen ska kunna anta en egen policy. Upphandlingen är ett verktyg som man verkligen ska vara rädd om, sa hon bland annat.

Kommunalrådet Tobias Eriksson (S) kontrade.

– Det är en viktig förtroendefråga att kommun och bolag jobbar tillsammans i de här frågorna, sa han.

Den nya upphandlingspolicyn antogs i sin helhet av fullmäktige. Även riktlinjerna antogs. Eva Hallström reserverade sig mot punkt 2 i kommunstyrelsens förslag.

”Stabilare grund”

Kristina Lundberg ser det här som början på en återuppbyggd relation mellan kommunen och det lokala näringslivet.

– Det är bara ett erkänna att vi misslyckades totalt när det gällde den största upphandlingen vi haft på länge i kommunen. Vi måste bli bättre och den nya policyn har varit ute på remiss bland företagen och har tagits upp i näringslivsrådet. Vi har verkligen lyssnat på vad näringslivet vill. Den nya policyn möjliggör för de lokala företagen att lägga anbud och ger en stabilare grund för de kommunala upphandlingarna i Sunne, säger Kristina Lundberg.

Artikeltaggar

Eva HallströmKristina LundbergNäringslivSunneSunne Fastighets AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.