Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen svarar på parkeringskritiken: ”Har ett visst utrymme vi kan använda”

Publicerad:
Bristen på parkeringar i Karlstad är en fråga som återkommer titt som tätt. Detta trots kommunens digitala kommunledningssystem.
Bristen på parkeringar i Karlstad är en fråga som återkommer titt som tätt. Detta trots kommunens digitala kommunledningssystem. Foto: Lisa Olaison/NWT Arkiv

”Kommunen främjar inte centrumhandel”.

Den kritiken fördes fram senast förra veckan av en verksamhet som lämnar city. Många gånger handlar det om svårigheten att parkera.

Kommunalrådet Frida Pettersson är förstående till kritiken, men:

– Vi har ett begränsat utrymme att göra något med, säger hon och medger att det finns mer att göra för att få ett mer levande centrum.

Det är inte första gången butiksägare i centrum riktar kritik mot kommunen.

Nyckelordet många gånger är parkeringsplatser. Främst bristen på sådan, speciellt nära butikerna. Och det var det även i en del av Suzie Tingvalls kritik förra veckan.

– Det finns inga parkeringsplatser, kommunen gör det inte lätt för folk att parkera bilen.

Klassiska Karlstadssalongen flyttar efter 40 år – riktar kritik mot kommunen

Frida Pettersson (C), kommunalråd i Karlstad, kommenterar kritiken såhär:

– Att en del parkeringsplatser försvunnit beror på att vi gjort plats för cykelbanor och uteserveringar. Parkeringsplatserna försvinner inte för att förhindra personer att åka till centrum, utan för att stimulera centrum.

Önskemålet från handlare är många gånger att kunder ska kunna parkera i anslutning till butikerna, men det skulle bli många parkeringsplatser om kommunen skulle gå alla till mötes, menar Frida Pettersson.

Varför tror du att det är ett sådant fokus på att behöva parkera nära?

– Det ska vara enkelt och gå snabbt att parkera. Är det trassligare så kanske man undviker det. Vi har ett visst utrymme vi kan använda till olika saker, annars måste vi ta ner byggnader och det vill ingen.

Hon säger att det viktigaste är att funktionshindrade som behöver enkla och lättillgängliga parkeringsplatser får det.

– Sen måste vi göra olika avvägningar och ha en balans med till exempel cykelvägar och uteserveringar.

Frida Pettersson (C), kommunalråd i Karlstad.
Frida Pettersson (C), kommunalråd i Karlstad. Foto: Tommy Andersson/NWT Arkiv

”Ska prata med Centrum Karlstad”

På frågan om det finns konkreta planer för att få centrum ännu mer levande svarar Frida Petterson ja. Hon hänvisar bland annat till budgetuppdrag som det blågröna styret lade i somras, men också till att samarbeta mera.

– Vi ska prata med Centrum Karlstad och peka ut långsiktiga mål och göra en konkret handlingsplan för att ta steget framåt. Vi har halkat efter och de planer vi har haft har inte varit inkluderande med fastighetsägare och Centrum Karlstad, men nu tar vi ett omtag och tror på det här samarbetet.

Frida Pettersson tillägger också att det är bra att kritik kommer, det visar på ett engagemang.

– När vi inte längre pratar om centrum, då blir jag orolig. Men finns det kritik så finns det kämpaglöd.

Artikeltaggar

Centrum KarlstadFrida NilssonKarlstadKarlstads kommunParkeringSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.