Hoppa till huvudinnehållet

Joost Lakmaker hyllas med minnesdag

Publicerad:
Joost Lakmaker avled i början av detta år. På lördag hyllas han med en minnesdag i Säffle.
Joost Lakmaker avled i början av detta år. På lördag hyllas han med en minnesdag i Säffle. Foto: ST Arkiv

Joost Lakmaker avled i januari 2021, 97 år gammal. Han är känd som överlevare från slavarbetslägret Auschwitz-Monovitz. På lördag hyllas hans insats med en minnesdag i Säffle.

Minnesdagen arrangeras på Innertorget i Herrgårdsgymnasiet där bland andra Margot Wallström medverkar och gruppen Môra-Per framför sin hyllningslåt Joosts sång.

Under den nazistiska Förintelsen av judar och andra folkgrupper förlorade Joost Lakmaker hela sin familj, som bestod av mer än tjugo vuxna och barn, alla mördade i olika läger.

Några år efter kriget flyttade Joost från Nederländerna till Stockholm tillsammans med sin hustru Henny och deras son. Han kom snabbt in i yrkeslivet och blev dessutom var aktiv i politik och föreningar. Som pensionärer flyttade han och Henny till Säffle i mitten av 1980-talet.

Folkbildare

Här startade han efter några år sin insats som föreläsare och folkbildare. Under 25 års tid reste han runt till skolor och föreningar och berättade om sina egna upplevelser som fånge och om Förintelsen som historisk företeelse. Han var noga med att ge bevis på det han framförde för att bemöta de förnekare av folkmordet som hela tiden funnits.

Joost deltog också som berättare och vittne vid ett stort antal resor för ungdomar till Auschwitz och andra polska lägerplatser. Tusentals barn och ungdomar har genom åren intygat vilken starkt intryck Joost gjorde med sina ord, bilder och person.

Vid Joosts bortgång pågick covid-19-epidemin med full kraft. Begravningen skedde därför i stillhet. Men vänner och medarbetare till honom ville inte att att han skulle försvinna i tysthet. Därför arrangeras denna minnesdag som en hyllning till hans insats som berättare och folkbildare.

Stig Andersson

Artikeltaggar

FörintelsenHerrgårdsgymnasietJoost LakmakerNyheterSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.