Hoppa till huvudinnehållet

Jesper, 21, dog i tågolyckan – mamman kritisk mot övergångarna: ”Måste bort”

Publicerad:
Linda Fryklund förlorade sin son Jesper i den svåra tågolyckan i Kärrsmossen utanför Arvika. Nu är hon kritisk mot de obevakade järnvägsövergångarna.
Linda Fryklund förlorade sin son Jesper i den svåra tågolyckan i Kärrsmossen utanför Arvika. Nu är hon kritisk mot de obevakade järnvägsövergångarna. Foto: Linus Carle

Han hade nyss hälsat på sin morbror och skulle åka hem – men i stället dog Jesper Klarström, 21, i den svåra tågolyckan i Kärrsmossen utanför Arvika.

Nu vill mamma Linda Fryklund att Trafikverket tar ansvar för alla obevakade järnvägsövergångar.

– De måste omgående bort, säger hon.

Det har snart gått en månad sedan den ofattbara sorgen drabbade mamma Linda Fryklund, pappan, Jespers syskon och deras familjer.

21-åriga Jesper Klarström hade varit och hälsat på sin morbror och skulle åka hem på sin motocross.

Obevakad övergång

Jesper bodde hemma hos sin mamma som bor på andra sidan järnvägen, och för att ta sig hem från morbrodern som bor i Koppsäng valde Jesper att korsa en obevakad järnvägsövergång vid Kärrsmossen mellan Jössefors och Arvika.

Hälften av övergångarna måste bort: ”De är inte säkra”Kritik mot obevakade övergångar: ”De är fullständigt livsfarliga”Morbrodern om dödsolyckan i Arvika: ”Man förstår inte att det har hänt”

Vid övergången finns en gångfälla, som man måste sicksacka sig genom. Jesper tog sig förbi gångfällan och hamnade på spåret. Tåget kom, Jesper blev påkörd – och avled.

– Eftersom han hade hjälm på sig så såg han troligen inte tåget, säger Linda.

Fick beskedet av sin bror

Olyckan inträffade strax innan klockan 17 på fredagseftermiddagen. Lite efter klockan 17 ringde Jespers morbror till Linda.

Fortfarande är ljus tända vid platsen där Jesper avled.
Fortfarande är ljus tända vid platsen där Jesper avled. Foto: Linus Carle

– Han frågade om Jesper kommit hem för han såg utryckningsfordonen vid järnvägen. Jag gick ut och började gå mot järnvägsövergången, men något inom mig gjorde att jag vände. Jag vet inte varför, berättar Linda.

Kort därefter fick Linda beskedet av sin bror att Jesper blivit påkörd av tåget. Han kände igen crossen som låg bredvid.

Cirka 45 minuter efter olyckan fick hon sedan det officiella dödsbeskedet av polisen.

– Det var världens längsta minuter. Som tur är fick jag underbar stöttning av mina grannar. De var helt underbara. Jag kan inte tacka dem nog.

Bottenlös sorg

De senaste veckorna har bestått av en bottenlös sorg för Linda och hennes familj. En knapp månad efter olyckan har hon fortfarande svårt att förstå att hon aldrig mer kommer få se sin son.

– Det går inte att beskriva, hela världen rasar. Det är den hemskaste dagen i mitt liv. Det är så jobbigt att han aldrig kommer tillbaka. Sorgen är obeskrivlig, säger hon.

Mamma Linda beskriver sin son som ”ett solsken” och ”en glädjespridare”. Om någon var deppig eller ledsen försökte han alltid få upp stämningen.

Mamma Linda beskriver sin son som ”ett solsken” och ”en glädjespridare”.
Mamma Linda beskriver sin son som ”ett solsken” och ”en glädjespridare”.

– Han ville aldrig att någon skulle må dåligt. Han spexade hela tiden, var en liten pajas, en glädjespridare. Och han var väldigt öm och kärleksfull. Han kunde ge mig en kram framför sina kompisar och säga att han älskar mig, utan att bry sig om vad kompisarna tyckte eller tänkte, säger hon.

Det var under Jespers sista tid i livet som han började intressera sig för crossar, ett intresse han delade med sin mor och sin styvfar. Den aktuella fredagen skulle han visa upp sin nya cross för sin morbror.

– Jesper hade kämpat stenhårt för att tjänat ihop till crossen. Han var så himla glad över den, säger mamma Linda Fryklund.

Kritisk

Linda, som bor precis längs järnvägen, är kritisk att Trafikverket inte åtgärdat de obevakade övergångarna. De ska bort, anser Linda, som nu vill att Trafikverket tar ansvar. Som AN tidigare berättat pågår ett långsiktigt arbete för att öka säkerheten och förebygga nya olyckor. Hälften av de 33 obevakade järnvägsövergångarna mellan Kil och Charlottenberg kan stängas.

Jesper Klarström avled i tågolyckan vid Kärrsmossen för några veckor sedan, endast 21 år gammal.
Jesper Klarström avled i tågolyckan vid Kärrsmossen för några veckor sedan, endast 21 år gammal.

– Det finns inget att diskutera. Stäng dem direkt och gör undergångar – för säkerhetens skull. De obevakade övergångarna måste omgående bort, annars kommer det hända olyckor igen, säger hon.

Ingen misstänkt

När det gäller polisutredningen pågår en förundersökning med rubriceringen vållande till annan död, men det finns i dagsläget ingen misstänkt.

– Vi utreder omständigheterna, men jag vill vara väldigt tydlig med att ingen är misstänkt, säger förundersökningsledaren David Askeröd.

Utredningen väntar på svar från Rättsmedicinalverket och en teknisk undersökning av crossen. Askeröd uppskattar att utredningen kommer hållas öppen ytterligare någon månad innan beslut tas.

Förutom lokföraren ska det finnas ytterligare några vittnen till olyckan, men Askeröd vill i dagsläget inte kommentera vad som framkommit i förhören.

– Jag vill vänta med att yttra mig tills vi har hela bilden. Men den bedömning jag gör är att mannen inte ser att tåget kommer, säger David Askeröd.

”Sorgen är obeskrivlig”, säger mamma Linda Fryklund om saknaden efter sin son Jesper.
”Sorgen är obeskrivlig”, säger mamma Linda Fryklund om saknaden efter sin son Jesper.

Enligt Jespers mamma Linda så har hon fått indikationer av polisen att lokföraren inte tutade.

David Askeröd vill dock inte kommentera den uppgiften i dagsläget.

– Jag vill avvakta tills vi har samtliga delar i utredningen klara, säger han.

Askeröd säger dock att det vid det aktuella området inte finns en så kallad ”tut-tavla” för tågen.

– Lokföraren har ingen skyldighet att tuta i det området. Ibland kan det finnas ställen där Trafikverket anser att det ska tutas, men så är inte fallet här, säger David Askeröd.

Jespers mamma Linda köper dock inte den förklaringen:

– Seriöst? Tågen tutar för rådjur och älgar, men inte för människor? Hade lokföraren hängt sig på tutan så tror jag att Jesper hade hört det och hoppat av cykeln, säger Linda.

Man i 20-årsåldern avliden efter krock med tågOlycksövergången försedd med grindar: ”En mindre övergång inte för biltrafik””Båda övergångarna är totalt livsfarliga” – skarp kritik mot olycksövergången

Artikeltaggar

David AskerödJösseforsKoppsängNyheterRättsmedicinalverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.