Hoppa till huvudinnehållet

Efter sommarsuccén: Nu öppnar Gamla kraftstationen vintersalong

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg ser fram emot att öppna Gamla kraftstationens första vintersalong på lördag.
Linn Sönstebö Mossberg ser fram emot att öppna Gamla kraftstationens första vintersalong på lördag. Foto: Lena Richardson

Dräktprakt från Västanå teater och fotomagi från Skövde. Det är något av innehållet när Gamla kraftstationen i Deje på lördag öppnar sin allra första vintersalong.

– Det känns förväntansfullt, säger Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare.

I lördags tog hon emot utmärkelsen Årets värmlänning och hon har nätt och jämnt hämtat sig från det, när det nu är dags för nästa punkt höjdpunkt: att öppna Kraftstationens första vintersalong.

– Vi har gjort några punktinsatser några dagar i december förut, men vi har aldrig haft någon vintersalong förut, säger hon.

Linn Sönstebö Mossberg är redo för vintersalongen, som tack vare keramikern Mia Jansson även har snöflingor inomhus.
Linn Sönstebö Mossberg är redo för vintersalongen, som tack vare keramikern Mia Jansson även har snöflingor inomhus. Foto: Lena Richardson

Utställningen innehåller på sedvanligt kraftstationsvis en välblandad samling av olika konstnärliga uttryck. Här finns akvareller, keramik och foton, men allra först i den stora utställningshallen möts besökarna av exempel på Inger Hallström Stinnerboms dräktkonst.

”Ett skimmer av kärlek”

Hon är kvinnan som skapar de uttrycksfulla kostymerna på Västanå teater.

Gamla Kraftstationen i Deje förlorade prestigefyllt pris – mot Vasaloppet

– Västanå teaters kostymförråd är en av de vackraste skatter som finns. Det är som ett skimmer av kärlek över det kostymförrådet och det gäller oavsett om det är fattigmanskläder eller kläder för rikemansfolk. Det är en hantverksskicklighet och hantverksstolthet i det som verkligen är värd att visa upp, säger Linn Sönstebö Mossberg.

”I en konsthall finns möjligheten att få betrakta på nära håll”, säger Linn Sönstebö Mossberg och tar sig en närmare titt på Inger Hallström Stinnerboms dräktkonst.
”I en konsthall finns möjligheten att få betrakta på nära håll”, säger Linn Sönstebö Mossberg och tar sig en närmare titt på Inger Hallström Stinnerboms dräktkonst. Foto: Lena Richardson

Genom att ställa ut kostymerna visar hon också att konst är ett begrepp som rymmer många olika uttryck.

– Vi tycker att det här är också är ett konstnärskap som är värt att visa upp. Teatrar levererar så många olika konstnärliga uttryck, men det mesta ser man på distans. I en konsthall finns möjligheten att få betrakta på nära håll.

Barnens magi i fotokonst

I de vidare konstbegreppen ryms också fotokonst av Elin Zlatkovic från Skövde, som köpte en systemkamera för att fotografera sina barn, men snart kom igång med både konstfoto och bildskapande i Photoshop. Hon utmanar fantasin med omväxlande gulliga och tankeväckande bilder som fångar magin i barnens värld.

Skövdekonstnären Elin Zlatkovic vann priset som ”Årets unga nyföretagare” i Sverige 2020. Nu ställer hon för första gången ut på Kraftstationen.
Skövdekonstnären Elin Zlatkovic vann priset som ”Årets unga nyföretagare” i Sverige 2020. Nu ställer hon för första gången ut på Kraftstationen. Foto: Lena Richardson

Ta på en tröja

Under utställningsperioden kommer det att bli en del arrangemang, bland annat luciakonserter och glöggprovning, men utställningen i sig är inte helt väsensskild från hur det brukar se ut om somrarna och höstarna.

– Vi har lite julinspirerade inslag, men det är ingen julutställning, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Vad gör jultomten den 27 december? Det temat utforskar keramikern Dan Henriksson i sin del av utställningen.
Vad gör jultomten den 27 december? Det temat utforskar keramikern Dan Henriksson i sin del av utställningen. Foto: Lena Richardson

Nu hoppas hon att besökarna ska komma till Deje också i en vintrig inramning.

– Många har uttryckt att de längtar efter att komma hit även denna årstiden, så nu uppmanar vi folk att ta på sig lite extra kläder och komma hit. Det är ju en gammal industrilokal så det kan bli lite kyligt, men kan man grilla korv ute och åka på skidsemester, då kan man väl åka på konstutflykt i december?

Fakta

Vintersalongen på Gamla kraftstationen

Vintersalongen pågår från 27 november till och med 30 december.

Sju utställare är med: Mia Jansson, rakukeramik, Hanna Ekegren, måleri, Dan Henriksson, skulpturer i keramik, Anette Gustafsson, akvarell, Elin Zlatkovic, fotokonst, Inger Hallström Stinnerbom, teaterkostymer, Comedy Wildlife, komiska djurfotografier.

Hon är Årets värmlänning: ”Det var som att hjärtat stannade en liten stund”Årets värmlänning tog emot publikens applåder

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunFritid och livsstilGamla KraftstationenInger Hallström StinnerbomKonstKonstverkLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturSunneUtställningarVärmlands länVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.