Hoppa till huvudinnehållet

FBK mot backkris – Wallin: ”Vi skulle må bra av att skapa konkurrens och bredd”

Publicerad:
Rickard Wallin berättar om sin syn på backsituationen i Färjestad.
Rickard Wallin berättar om sin syn på backsituationen i Färjestad. Foto: FREDRIK KARLSSON

Jesse Virtanen missar matchen mot Timrå på torsdag, Jens Westins hjärnskakning håller honom borta och Joel Nyström ska med all sannolikhet iväg på ett junior-VM i slutet av december.

Kort sagt: Färjestad står inför en mindre backkris.

– Du kan inte hitta någon som kliver in och tar Jesse Virtanens roll eller produktion med kort varsel. Vi hoppas att det inte blir allt för långvarigt, säger Rickard Wallin.

Rickard Wallin har varit sportdirektör i sex dagar när NWT når honom.

– Jag tycker att jag börjar komma in i det mesta. Man hinner inte tänka så mycket utan det är bara att åka med och lära sig så mycket man kan i början. Det finns en del möten att ta och en del samtal att ringa.

NWT kunde under onsdagsförmiddagen berätta att Jesse Virtanen inte finns med när laget åker till norr ut för att möta Timrå.

FBK:s besked – Jesse Virtanen inte med mot Timrå

Med Virtanen borta tappar Färjestad dels en offensiv kraft och dels den spelaren som loggat absolut mest istid under säsongen.

Hur ser du på en eventuell förstärkning på backsidan?

– Ja, men det är klart att det är en del av processen att det kommer skador. Vi är lite tunna på backsidan, framförallt när vi får en skada på en av våra toppbackar. Det finns mycket istid att fylla om någon av dem inte kommer till spel. Sedan vet vi att Joel Nyström är högaktuell för JVM lite längre fram. Det är klart att vi tittar, det finns inget glasklart spår i nuläget som kan komma att förstärka oss – men det är klart att vi tittar.

Jens Westin är en annan som saknas. Den defensivt solide backen har dragits med hjärnskakningsproblematik sedan mitten av oktober.

– Han är inte riktigt på gång tillbaka, det är lite svårt att sia om hur länge han blir borta, säger Wallin.

Utökad konkurrens

Den som behöver bevis för att det är svårt att ersätta Jesse Virtanen behöver bara backa bandet till vårens slutspel där den finländske stjärnan saknades på grund av långdragna covid-biverkningar.

Även nu blir det en tuff uppgift, om skadebreaket skulle gälla mer än bara Timråmatchen.

– Du kan inte hitta någon som kliver in och tar Jesse Virtanens roll eller produktion med kort varsel. Vi hoppas att det inte blir allt för långvarigt, nu blir det så här på torsdag och så får vi ta det från det, säger Wallin, och fortsätter:

– Med det sagt får vi titta på vad som kan erbjudas och vi skulle må bra av att skapa lite konkurrens och bredd, både på träning och match. Det är inte alltid formen är som bäst, då kan det vara bra om det finns någon som kan kliva in och axla en roll. Både lite längre ner i laget och att någon pushar uppåt. De som är femte, sjätte back får gärna spela så pass bra att de får fler minuter nu när det finns lite tid att hämta. Det är den reaktionen vi hoppas på kortsiktigt, sen får man ha en dialog med tränarna för att se vad som finns tillgängligt och kan komma in för att förstärka.

Jesse Virtanen missar matchen mot Timrå. Ett tungt avbräck som på sikt kan innebär att FBK förstärker backsidan.
Jesse Virtanen missar matchen mot Timrå. Ett tungt avbräck som på sikt kan innebär att FBK förstärker backsidan. Foto: Tommy Andersson

Har en stomme att bygga på

I den nuvarande truppen finns 14 spelare med kontrakt nästa säsong – en tydlig stomme med så väl alla tre kaptener, Jacob de la Rose, Joakim Nygård och den interna poängligaledaren Daniel Viksten.

Hur viktigt är det?

– Min klara uppfattning är att det är rätt väg att gå att ha en stomme att bygga på. Där har vi verkligen en stark stomme som Peter har byggt. Sedan handlar det om att komplettera och se både till möjligheterna för dem att bli bättre och några klausuler som man får ta hänsyn till. Lite börjar man titta, men givet är att det är viktigt med en stomme som klubben kan bygga på och känna igen sig i.

Samtidigt som 14 har kontrakt sitter sju spelare på utgående avtal, eller åtta med NHL-lånet Albert Johansson.

Är det något du börjat kika på?

– Det är klart att jag inte hade gjort mitt jobb om jag inte kikat på kontraktssituationen. Det är ju där man någonstans börjar. Vi har en del på långa kontrakt som sträcker sig över nästa säsong men även en del som går ut. Det är något som jag tror pågår konstant, hur man ska gå vidare och så vidare. Någon vidare analys än så har jag inte i nuläget.

LÄS MER:

FBK:s besked – Jesse Virtanen inte med mot TimråWallin om nyförvärvets expertis: ”Ett ämne vi behöver titta närmare på”Så formerar FBK organisationen runt WallinWallin om nya tjänsten: ”Det känns spännande”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJesse VirtanenKarlstadRickard Wallin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.