Hoppa till huvudinnehållet

Hans företag måste betala för att slänga skräp – andra kan slippa: ”Snedvridet”

Publicerad:
Bo Hagström tycker att hans företag behandlas orättvist i och med avgiftssystemet. Sedan det infördes har han valt att inte besöka återvinningen i Forshaga.
Bo Hagström tycker att hans företag behandlas orättvist i och med avgiftssystemet. Sedan det infördes har han valt att inte besöka återvinningen i Forshaga. Foto: Jonas Andersson

Företagen ska betala för att slänga avfall på återvinningscentralerna – men systemet gör att vissa bolag kan slinka igenom gratis.

Upplägget som används i Karlstad, Hammarö och Forshaga kan bryta mot lagen.

– Snedvridet – det ska vara lika för alla, säger Bo Hagström, företagare i Forshaga.

Tillsammans med sin son driver han familjeföretaget Thor Hagströms bygg AB. Eftersom det är ett aktiebolag får firman en faktura på 200 kronor plus moms för varje besök på återvinningscentralen i Forshaga. Hade Hagström i stället bedrivit samma verksamhet i en enskild firma hade han inte upptäckts av faktureringssystemet.

Därför blir det inga besök på återvinningen för Thor Hagströms bygg. Sedan avgiften för företag infördes den 1 september förra året har byggfirman slutat lämna avfall på den kommunala anläggningen.

– Det är inte det att vi inte kan betala, men det ska inte vara en snedvriden konkurrens. Det ska vara lika för alla, säger Bo Hagström.

Forshaga kommun införde avgiften för att företag ska betala för sitt avfall. Privatpersoner betalar redan genom renhållningstaxan.

Företag betalar inte för att slänga skräp – nu kan det bli stopp

Bo Hagström säger att han inte hade haft några problem med avgiften – om alla behövt betala den. Nu tycker han att den är ett exempel på att Forshaga har ett dåligt näringslivsklimat.

– Det har aldrig gått att driva företag här.

Automatiskt system

Återvinningen använder ett automatiskt system som läser av registreringsnumren på de bilar som körs in genom grindarna. Sedan får företaget som äger fordonet en faktura.

Systemet är kopplat till Transportstyrelsens register och identifierar aktiebolag och andra företag med organisationsnummer. Att enskilda firmor inte upptäcks beror på att deras organisationsnummer är identiska med näringsidkarens personnummer.

I Karlstad vill Karlstads energi styra företagen till Djupdalens återvinningscentral. Sedan den 1 februari i år debiteras alla företag 1 500 kronor när de lämnar avfall på Heden, Våxnäs eller Djupdalen utan att betala. På Djupdalen kan företagen väga sitt avfall och betala en avgift utifrån mängden skräp.
I Karlstad vill Karlstads energi styra företagen till Djupdalens återvinningscentral. Sedan den 1 februari i år debiteras alla företag 1 500 kronor när de lämnar avfall på Heden, Våxnäs eller Djupdalen utan att betala. På Djupdalen kan företagen väga sitt avfall och betala en avgift utifrån mängden skräp. Foto: Tobias Sterner

”Bara godtyckligt”

Att företag behandlas olika på grund av olika bolagsformer kan vara ett brott mot kommunallagen. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, som hänvisar till likställighetsprincipen för kommunmedlemmar.

– Ett aktiebolag kan vara en kommunmedlem om man till exempel äger en fastighet och den som äger en enskild firma är också en kommunmedlem. Då behandlas de olika och man kan inte säga att det finns särskilda skäl till det, säger Lundin.

– Jag skulle säga att det är svårt att kombinera med kommunallagen. Det blir bara godtyckligt.

"Svårt att kombinera med kommunallagen”, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, om att avgiftssystemet.
"Svårt att kombinera med kommunallagen”, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, om att avgiftssystemet. Foto: Roland Svensson

Återvinningscentralerna i Karlstad och på Hammarö använder samma system som i Forshaga. Företrädare för Forshaga kommun, Hammarö kommun och Karlstads energi – som driver återvinningscentralerna i residensstaden – säger alla till NWT att de hoppas att systemet ska uppdateras under 2022 så att det kan upptäcka även bilar som står registrerade på enskilda firmor.

Debiterar manuellt

I alla tre kommunerna arbetar personalen redan med att manuellt debitera enskilda firmor i den mån de upptäcks.

– Det kommer bli mer och mer manuell debitering och eventuellt i framtiden även automatisk debitering av enskilda firmor. Men tyvärr är det här en brist i dag, säger Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun.

Morgan Häggbom säger att företag är välkomna till återvinningen med sitt avfall, men att Forshagabornas skattepengar inte ska gå till att företag får slänga sitt avfall gratis. Sedan avgiften infördes har antalet företagsbilar på återvinningen minskat drastiskt.
Morgan Häggbom säger att företag är välkomna till återvinningen med sitt avfall, men att Forshagabornas skattepengar inte ska gå till att företag får slänga sitt avfall gratis. Sedan avgiften infördes har antalet företagsbilar på återvinningen minskat drastiskt. Foto: Peter Bäcker

När en enskild firma debiterats manuellt kan bilens registreringsnummer läggas in i systemet så att firman faktureras automatiskt vid nästa besök.

Karlstads energis vd Erik Kornfeld säger att han inte anser att Karlstads energi bryter mot kommunallagen, eftersom regelverket på återvinningen säger att företag som lämnar verksamhetsavfall ska betala för det.

– Grundregeln är återvinningscentralerna finansieras av Karlstadsborna via renhållningstaxan. Företag, oavsett organisationsform, ska däremot betala varje gång de lämnar avfall. På så sätt behandlar vi alla kommunmedborgare och företag lika, säger Kornfeld.

Erik Kornfeld, vd för Karlstads energi, säger att avgiften inte ska bero på vilken bolagsform man har.
Erik Kornfeld, vd för Karlstads energi, säger att avgiften inte ska bero på vilken bolagsform man har. Foto: Håkan Strandman

Hammarös renhållningschef Anna Alvkäll tycker att rättvisan har ökat i och med den automatiska faktureringen, jämfört med tidigare när alla företag behövde fångas upp manuellt.

– Att behandla lika är att vi ska ta betalt av företagen som besöker oss och det gör vi. När vi inte hade någon automatisk debitering smet flera under radarn där också, säger Alvkäll.

Artikeltaggar

Anna AlvkällErik KornfeldForshagaForshaga kommunHammaröHammarö kommunKarlstadKarlstads energiMorgan HäggbomNyheterOlle LundinSamhälleThor Hagströms bygg AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.