Det var roligt att läsa svaret på min insändare (NWT, 17 november) att Sverige faktiskt gör något och satsar på plaståtervinning - men vi har fortfarande mycket kvar.
Insändare: Sverige är världsledande på plaståtervinningSyna återvinningsbluffen: ”Bara 10 procent av all plast återvinns”Enligt Åsa Stenmark på Naturvårdsverket är det fortfarande bara cirka 10 procent av all plast i Sverige som blir till ny plast. Resten eldas upp vid värmeverken. Då blir det utsläpp av koldioxid, eftersom plasten är en oljeprodukt. Ökade mängder plast i soporna gör fjärrvärmeverken till några av landets största utsläppare, trots att de slutat med olja och kol. Orsaken är alltså plast.
Vid återvinningsstationen har Karlstads Energi till exempel tagit bort containern för plast och vi får slänga direkt till brännbart.
”Tillverkarna behöver göra produkter, som går lättare att återvinna, industrin och hushållen behöver bli bättre på att sortera och inte minst behöver vi totalt använda mindre plast”, säger Åsa Stenmark från Naturvårdsverket. Vi använder allt mer plast, 1,6 miljoner ton per år, vilket har ökat med 0,3 miljoner ton de senaste sju åren.
Många affärer har hedervärt börjar ersätta plastpåsarna till frukt och grönt till papperspåsar istället. Dessa kan man sedan använda till våra hushållssopor. Till matavfall, som är söligare, får vi redan papperspåsar. Varför görs det inte lite större papperspåsar till hushållssoporna, så slipper vi plastpåsar där?
Dessutom är faktiskt plastproblemet ett globalt problem, som vi alla måste hjälpas åt med. Varför inte förbjuda plastflaskor till alla drycker? Det är ju en mycket större marknad än tops, engångsbestick och sugrör. Det måste sättas större press på stora producenter som exempelvis Coca-Cola att ta sitt ansvar och inte bara tänka på ekonomisk vinning med den billiga plasten, som förs ut över hela världen.
Vårt välstånd med stor klimatförstörelse får tredje världen lida mest för.
Kristina Löfberg
***
SVAR från Karlstads Energi: Vi vill minska mängden plast som energiåtervinns
Att minska mängden plast i restavfallet är en av Karlstads Energis prioriterade hållbarhetsfrågor. Vi vill därför kommentera några av de påståenden som framförs i insändaren ”Återvinningsbluffen är fortfarande en bluff”.
Insändarskribenten uppger att Karlstads Energi har tagit bort en container för plast vid återvinningsstationen. Det stämmer inte. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för behållarna på återvinningsstationerna.
På fem av våra sex återvinningscentraler i Karlstad kan besökarna lägga hårdplast i speciella containrar. Under 2021 har vi hittills samlat in 211 ton plast i dessa containrar, plast som annars skulle ha gått till energiåtervinning. På de fem centralerna upplåter Karlstads Energi även plats för FTI:s behållare så att besökarna enkelt kan lämna sina förpackningar för återvinning.
För att ytterligare förenkla återvinningen, och därmed minska mängden plast i restavfallet, erbjuder Karlstads Energi alla villahushåll i kommunen ett extrakärl för papper- och plastförpackningar.
Insändarskribenten efterlyser en papperspåse för restavfallet. Karlstads Energi har initierat ett projekt där vi tillsammans med andra aktörer i länet tagit fram en sådan påse. Påsen ska inom kort testas av ett antal hushåll och därefter, om testet faller väl ut, börja säljas i matbutiker.
Malin Pettersson
avdelningschef återvinningstjänster, Karlstads Energi