Hoppa till huvudinnehållet

Fasadshowen tänds på nytt – så blir årets tema

Publicerad:
Ingen kommer att undgå att julen närmar sig, när operan kör igång sin fasadshow. Premiärvisningen går på söndag (första advent) klockan 16.
Ingen kommer att undgå att julen närmar sig, när operan kör igång sin fasadshow. Premiärvisningen går på söndag (första advent) klockan 16. Foto: Tommy Andersson

Fasadshowen är tillbaka – klockan 16 på söndag tänds operahuset upp i en utomhusföreställning fylld av ljus, musik och sång.

– Vi tar ett grepp om julen, lovar operans marknadschef Pernilla Bergland Eduard, som också avslöjar årets show-tema.

Det är sjätte året i rad som Wermland opera bjuder värmlänningarna på en sprakande fasadshow. Förra året fick traditionen dock genomföras i en annorlunda version, på grund av pandemin.

– Egentligen kändes det som att fasadshowen kunde ha varit en ideal grej, eftersom den är utomhus, men det blir ju folksamlingar eftersom vi kör den på fasta tider. Då gjorde vi en vackert upplyst julpark istället som man kunde ströva runt i utan hålltider. Det blev också trevligt. Vi såg folk som kom och hade med sig glögg och lussekatter, säger Pernilla Bergland Eduard.

Visas i två veckor

Nu är fasadshowen tillbaka i sin traditionsenliga form och operahuset kommer att lysas upp och verkligen utmana vintermörkret.

Fasadshowen på teaterhusets fasad har blivit en kär jultradition i Karlstad. Så här såg det ut ett tidigare år.
Fasadshowen på teaterhusets fasad har blivit en kär jultradition i Karlstad. Så här såg det ut ett tidigare år. Foto: Mikael Lindblom

Showen kommer att ges flera gånger om dagen under den två veckor långa visningsperioden, som pågår fram till den 12 december.

3D-animationerna i showen är skapade av Jan Brånå och temat som han och operachefen Ole Wiggo Bang utgått från är ett som många nog längtat efter under pandemitiden med dess stängda gränser.

– Temat är ”Jorden runt” och vi gör lite nedslag på olika ställen i världen. Nu när vi inte kan resa, kan vi i alla fall göra det via fasadshowen. Och eftersom vi är Wermland opera, så blir det sång och musik naturligtvis! lovar Pernilla Bergland Eduard.

Bland annat kommer Indien och Kina att besökas:

– Och så blir det en liten hälsning från hela personalen, avslöjar hon.

Syns långt ifrån

Och, apropå restriktioner, vaccinpass kommer inte att behövas för att besöka fasadshowen, även om sådana införs som planerat den 1 december:

– Vi har haft digitalt möte med länsstyrelsen och allt kring passen än så länge handlar om arrangemang inomhus, förklarar Pernilla Bergland Eduard.

Publiken har också goda chanser att sprida ut sig. Showen utspelas på operahusets södra vägg, den som vetter ut mot älven, och kan beskådas från andra älvsidan och från bron.

Julvandringspremiär

På första advent är det också premiär för operans julvandring, också den en kär tradition. Vandringen går genom ett operahus med bland annat en pepparkaksportal, en pralinpassage och en tomteverkstad.

Julvandringen går genom ett julpyntat och sagovärldsbetonat operahus.
Julvandringen går genom ett julpyntat och sagovärldsbetonat operahus.

Julvandringen kan sedan upplevas ända till den 31 december.

Lägg därtill turné med Löparnisses jul, fortsatta föreställningar av Stjärnorna i baren och luciakonsert den 11 och 12 december på Karlstad CCC.

Mycket före jul

Klyschan ”det är mycket före jul” är alldeles sann på Wermland opera.

– Det är enormt intensivt. Vi har verkligen tagit ett grepp om julen, säger Pernilla Bergland Eduard.

Det gnistrar på Wermland operaLöparnisse är redo att sprida jul och kaffedoft

Artikeltaggar

Fritid och livsstilJulKarlstadMusikNöje/KulturOle Wiggo BangPernilla Bergland EduardSamhälleTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.