Hoppa till huvudinnehållet

Varg dödade alpackor och får – ett djur har dött med sprängda lungor

Publicerad:
Det var här i hagen precis nedanför boningshuset som vargangreppet skedde tidig lördagsmorgon förra helgen, berättar Iris Nouwt.
Det var här i hagen precis nedanför boningshuset som vargangreppet skedde tidig lördagsmorgon förra helgen, berättar Iris Nouwt. Foto: Tommy Lofgren

Natten mellan fredag och lördag i förra veckan slog vargen till på Bäckens gård utanför Bäckefors. Bytet blev både får och en alpacka.

– Det var helt överraskande. Varg har visserligen funnits på Kroppefjäll tidigare, men det känns overkligt att vi haft dem här hemma på gården, säger Iris Nouwt.

På morgonen den 13 november sov hon och sambon Bo Bengtsson fortfarande när det knackade på dörren. Utanför stod två jägare på väg ut i skogen för att jaga räv. De slog larm om att det låg ett avlidet påätet får i hagen bara tiotalet meter nedanför bostadshuset.

Överraskande angrepp

– Vi blev chockade. Det var helt oväntat och vi hade inte hört någonting, säger Iris Nouwt.

Länsstyrelsens besiktningsman konstaterade att det var vargangrepp och tog dna-prov på det dödade fåret. Nu avvaktar man resultatet av den analysen för att eventuellt kunna fastställa vilken individ som har varit framme.

Alpacka är ett domesticerat kameldjur från Anderna. På Bäckens gård finns en flock alpackor.
Alpacka är ett domesticerat kameldjur från Anderna. På Bäckens gård finns en flock alpackor. Foto: Tommy Lofgren

Iris Nouwt hoppas att det leder till ett beslut om skyddsjakt. Hon vill att frågan om varg diskuteras sansat och söker ingen konfrontation med andra åsiktsyttringar.

Troligen är det vuxna vargar med valpar som varit framme. Det dödade fåret hade många bett runt halsen.

– Det kan tyda på att det var en valp som försökt lära sig att fälla ett djur. Det tror man i alla fall på länsstyrelsen.

Ligger och trycker?

Frågan är nu om vargfamiljen är kvar i området och slår till igen när de blir hungriga. Det skapar en osäkerhet hos Iris Nouwt och hennes familj.

– Det är inte så trevligt att gå ut och se till djuren när det är mörkt ute och samtidigt veta att vi haft varg här, säger hon.

Angreppet har också skapat besvär för Iris Nouwt. Det dödade alpackastoet var flockens ledare och i avvaktan på att djuren löst detta är det oroligt bland dem. Nu står de i stallet.

För tillfället är det lite kaos i Alpackaflocken, berättar Iris Nouwt. Det var ledarhonan som blev vargangripen och den överlevde inte.
För tillfället är det lite kaos i Alpackaflocken, berättar Iris Nouwt. Det var ledarhonan som blev vargangripen och den överlevde inte. Foto: Tommy Lofgren

– En teori är att hon gick vargarna till mötes för att försöka försvara flocken men sedan fått fly tills de hann upp henne, säger hon.

Får försvunna

Utöver de döda djuren är två tacklamm försvunna. Om de fallit offer för vargarna eller är på flykt i skogen vet man inte. Senare dog ännu en alpacka i stallet med sprängda lungor. Iris Nouwt menar att det hänger ihop med vargattacken i förra veckan.

Alpackorna har drabbats av otur tidigare. 2018 hittades fem alpackor döda i hagen på Bäckens Gård efter det att ett åskoväder drog fram den 1 maj. Troligen dödades de av ett blixtnedslag.
Alpackorna har drabbats av otur tidigare. 2018 hittades fem alpackor döda i hagen på Bäckens Gård efter det att ett åskoväder drog fram den 1 maj. Troligen dödades de av ett blixtnedslag. Foto: Mattias Modéen

Iris Nouwt och Bo Bengtsson har drabbats tidigare när det gäller alpackorna. Sommaren 2018 slog blixten ner i flocken och dödade flera av djuren. Ett sådant blixtnedslag är mycket ovanligt.

– Jag undrar hur mycket otur vi ska ha, säger Iris Nouwt.

Artikeltaggar

AlpackaBäckeforsDjur och naturFårIris NouwtKroppefjällVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.