Hoppa till huvudinnehållet

Stötta Taiwans deltagande som observatör i Interpol

Publicerad:
Bara Taiwans demokratiskt valda regering kan representera dess 23,5 miljoner människor i Interpol, skriver Huang Chia-Lu.
Bara Taiwans demokratiskt valda regering kan representera dess 23,5 miljoner människor i Interpol, skriver Huang Chia-Lu. Foto: Laurent Cirpiani/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under många år har Taiwan varit fast beslutet att göra sin del för att bekämpa internationell brottslighet vilket till fullo påvisar att Taiwan kan hjälpa till och att Taiwan hjälper, skriver Huang Chia-Lu.

Interpol (International Criminal Police Organization) etablerades med syftet att säkerställa och främja den bredaste möjliga ömsesidiga assistansen mellan olika kriminalpolismyndigheter och fungerar som världens största plattform för polisiärt samarbete. Men politisk inblandning har lett till att Taiwan uteslutits från Interpol under 37 år vilket skapat ett glapp i det internationella säkerhetsnätverket och en oro kring lag och ordning i länder runt om i världen.

Med tanke på den skenande ökningen av terrorism och gränsöverskridande brottslighet i dag är det väsentligt för poliser runt om i världen att arbeta tillsammans för att skapa ett sömlöst globalt system för att säkra lag och ordning. Taiwans polis önskar att samarbeta med dess motparter i andra länder för att tillsammans garantera allmän säkerhet och säkerställa rättvisa.

Republiken Kina (Taiwan) uppmanar därför det internationella samfundet att stötta att Taiwan får vara med som observatör vid Interpol:s 89:e generalförsamling, som detta år hålls i Turkiet. Och även stötta Taiwans konstruktiva medverkan vid Interpolmöten, mekanismer och andra aktiviteter, vilket även inkluderar att ge Taiwan tillgång till det globala poliskommunikationssystemet I-24/7 samt Interpol:s utbildningsprogram.

Så skriver du en debattartikel

Taiwan har varit uteslutet från Interpol i 37 år, sedan Kina släpptes in som medlem 1984. På grund av politiska avvägningar har Interpol nekat eller vägrat att välvilligt överväga Taiwans förfrågningar om assistans. Interpol nekade Taiwans första försök att medverka som observatör vid Interpol:s generalförsamling under 2016 samt Taiwans förfrågan om ett ”Interpol Major Event Support Team” för att stötta säkerhetsarrangemanget kring Taiwan Universiade 2017. Interpol har även fortsatt nekat Taiwans försök att delta som observatör vid Interpols generalförsamling sedan 2018.

Att Interpol refuserar dessa förfrågningar går emot dess professionella mandat att främja samarbete mellan polismyndigheter i alla länder och skapa en säkrare värld. Det bryter också mot Interpols konstitution vilken strikt förbjuder organisationen att genomföra någon slags intervention av politisk karaktär.

Taiwan är inte en del av Folkrepubliken Kina. Folkrepubliken Kina kan inte och har ingen rätt att representera Taiwan i internationella sammanhang. Bara Taiwans demokratiskt valda regering kan representera dess 23,5 miljoner människor i Interpol och ta sig an utbyten och samarbeten med Interpol och andra länder för att förhindra internationell brottslighet.

Under många år har Taiwan varit fast beslutet att göra sin del för att bekämpa internationell brottslighet vilket till fullo påvisar att Taiwan kan hjälpa till och att Taiwan hjälper. Gång på gång har Taiwan bevisat sin förmåga och villighet att bidra till att skapa en säkrare värld. Vi hoppas att Taiwans röst kan få höras i det internationella samfundet och att det kan uppmuntras till att låta Taiwan vara med och hjälpa till.

Att bekämpa brottslighet involverar inte politik utan har att göra med hela mänsklighetens säkerhet och välbefinnande. Detta är ett gemensamt uppdrag och ansvar för polisen i samtliga nationer. Interpol borde upprätthålla principen om att det är en organisation som står över politik och borde stötta samarbetet mellan Taiwans polis och dess motparter runt om i världen för att gemensamt skydda och främja global säkerhet och rättvisa.

Huang Chia-Lu

Polismästare, Kriminalpolismyndigheten, Republiken Kina (Taiwan)

Artikeltaggar

BrottDebattInterpolKinaOrganiserad brottslighetTaiwanTerrorism