Hoppa till huvudinnehållet

Pascalidous mammor hyllas i Karlstad – med författaren på plats

Publicerad:
Alexandra Pascalidou, författare och frilansjournalist, har skrivit boken Mammorna som nu blivit teater och turnerar med Riksteatern.
Alexandra Pascalidou, författare och frilansjournalist, har skrivit boken Mammorna som nu blivit teater och turnerar med Riksteatern. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Verklighetens mammor, väckta mitt i natten av poliser som berättar att deras söner har mördats – nu blir de gestaltade på teaterscenen.

På tisdagskvällen, den 23 november, spelas teaterversionen av Alexandra Pascalidous bok ”Mammorna” i Karlstad, med författaren själv på plats.

Alexandra Pascalidou beskriver upplevelsen av föreställningen "Mammorna" som ren katarsis.

– Det var så omtumlande att uppleva stora starka män och stora starka kvinnor som bara satt och grät och skrattade synkroniserat, samtidigt. Det var inte minst ett kvitto på att det här är fruktansvärt viktigt, säger Alexandra Pascalidou, som skrivit boken som pjäsen baseras på och berättar att även skådespelarna har gråtit sig igenom veckor av repetitioner.

Riksteaterns uppsättning – ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm – är dokumentärteater baserad på Alexandra Pascalidous reportagebok från 2018. Under pressvisningen i Hallunda satt några av de mammor som Pascalidou hade intervjuat med i publiken.

Vilken är den värsta fördomen som du vill klä av?

– Det finns så många, en av fördomarna är att alla som mördas är kriminella, en annan att de är med i gäng. Det är inte sant, alla är inte kriminella. Sedan finns det en fördom om att de här mammorna inte bryr sig, inget kunde vara mindre sant. Mammorna har verkligen kämpat för sina barn, de har gjort de bästa utifrån de förutsättningar som de har haft.

Följer med till Karlstad

Under pandemin fick Alexandra Pascalidou en stor del av sina frilansuppdrag inställda och började därför studera drama, text och teater på Södertörns högskola. Hon har också varit med och skrivit manus till teaterföreställningen som under hösten turnerar i Riksteaterns regi.

Mammorna gästar Karlstad tisdagen den 23 november.
Mammorna gästar Karlstad tisdagen den 23 november. Foto: Sören Vilks

Alexandra Pascalidou följer med till ett tiotal platser och leder publiksamtal efteråt. Karlstad är en av de platserna. Efter föreställningen på Scalateatern blir det ett samtal på Hotell Plaza, tvärs över gatan från Scalateatern.

– Föreställningen är ett eget verk. Jag har adderat delar och dialoger som jag inte fick plats med i boken. Som till exempel när jag satt och googlade på mammor – "förortsmamman", "flyktingmammor" – och knappt hittade någonting. Det jag hittade var "Mamma Mia the party" och Mamma Mu och kråkan.

Det låter som att du kommer att jobba mer med dramatik?

– Jag älskar det här. Människoödena har under tusentals år med viss variation varit desamma. Vi försöker alla förstå människan och mänskligheten i oss själva. Sedan blir det här konstverket något i varje människa som det landar hos.

Fakta

Mammorna

Ensemble: Maria Salah, Chatarina Larsson, Gloria Tapia och Lo Kauppi.

Av: Alexandra Pascalidou, Sunil Munshi och Lisa Lindén

Regi: Sunil Munshi.

Premiär: 19 oktober i Umeå – därefter turné. Gästar Karlstad 23 november. Spelas från 14/1 2022 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Artikeltaggar

Alexandra PascalidouKändisarKarlstadRiksteaternRiksteatern VärmlandScalateaternTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.