Markägare kritiserar förslaget för Glava Glasbruk: "De stjäl min mark”

Publicerad:
Christer Julén har en sjötomt med brygga till en av sina fastigheter och han är kritisk till kommunens avsikter i förslaget till detaljplan.

Det finns skilda åsikter om förslaget till detaljplan för Glava Glasbruk. Vissa välkomnar det, andra är kritiska till vilka konsekvenser det får. Dit hör Christer Julén:

– De stjäl min mark, säger han.

Han är upprörd över att kommunen tänker ta privat mark, och som han beskriver det, tvinga in fastighetsägare i en gemensamhetsanläggning.

Ny plan: Privat mark föreslås omvandlas till allmän plats

– Man får hantera konflikten, utan att dra igång en ny detaljplan, säger han och syftar på de skäl kommunen angivit till beslutet att ta fram en detaljplan. Det är många som berörs av en plan, det finns ingen rim och reson. De (kommunen) måste sätta sig in i vad det orsakar folk. Existensens grundval är ett tryggt boende.

Chister Julén äger två fastigheter i Västra Knåll.

– Blir det dubbla kostnader då?

Vid den ena fastigheten går hans tomt ner till vägen som leder till Glava Glasbruk och fortsätter på andra sidan ner till sjön. Största anledningen till att han köpte fastigheten berättar han var att det var en sjötomt med brygga.

– Nu ska de ta den marken och göra den till allmän plats och lägga in den i gemensamhetsanläggningen. Jag vill inte bli av med min strandremsa och min brygga.

– Fastigheten kommer även att förlora i värde. Vad vill folk ha? Jo, en brygga.

Mycket pengar

Jan Oldén bor i en annan del av Glava Glasbruk. Han kommer inte att behöva lämna ifrån sig någon mark till gemensamhetsanläggningen, men är ändå kritisk.

– Det primära är att jag inte vill vara med och betala. Vilka kostnader kommer vi att få i gemensamhetsanläggningen? Och den ska skötas och det ska till en styrelse. Det är väldigt märkligt att kommunen kan göra så här, att lägga över kostnaderna på fastighetsägarna. Det är stora arealer som ska lösas in, så det blir mycket pengar.

Både han och Christer Julén tycker att kommunens bild av problemet med att folk inte skulle kunna röra sig fritt i Glava Glasbruk är överdriven.

– Det är några som inte kommer överens med markägaren om några bryggor. Vi kan gå och röra oss precis som vi vill, menar Jan Oldén.

– De bra saker de gjort kommer aldrig fram. Det är bara det negativa som kommer fram. Nedanför där jag bor har de slått och gjort fint och planterat fruktträd, fortsätter han och syftar på den markägare som äger mycket av de grönområden som ligger i anslutning till samhället.

Det finns massor av skog att vandra i och sjön Stora Gla har en strandremsa på minst 70 kilometer så tillgängligheten för allmänheten att komma ner till sjön borde inte vara ett problem säger Christer Julén.

Ingen detaljplan

Båda är väldigt bestämda över att det inte behövs någon detaljplan för Glava Glasbruk.

– Om det ändå blir det bör kommunen ta huvudmannaskapet och stå för kostnaderna och inte tvinga på fastighetsägarna det, säger Christer Julén och tillägger:

– De säger att de ska främja nybyggnation i planen. Men det är bara enstaka tomter.

Ove och Laila Andersen är de privata markägare som äger mycket av den mark som berörs.

– Vi godkänner inte förslaget till detaljplan, säger Ove Andersen som i dagsläget inte vill lämna fler kommentarer än så, utan hänvisar till ett senare tillfälle.

Ny plan: Privat mark föreslås omvandlas till allmän plats

Artikeltaggar

DetaljplanerGlavaGlava GlasbrukNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare