Under oktober hade Kristinehamns konstmuseum cirka 1700 besökare. Det betyder att museet börjar närma sig ”normala” besökssiffror. Årets höstsalong har tilltalat en bred publik och det är ett koncept som kulturnämnden tänker fortsätta med.
–Blir det för smalt då kanske det inte är för oss. Då kanske det är bättre att de i dem större städerna tar hand om de riktigt smala utställningarna, säger kulturnämndens ordförande, Tommy Fredriksson.
Nu väljer man från kulturens sida att tänka om och att vända sig till Kristinehamnarna i första hand.
– Vi har diskuterat fram en väg framåt, säger kulturförvaltningens chef, Maria Lobell och tillägger:
– I första hand är Konstmuseet till för kristinehamnarna och närområdet. Sen vill vi ju såklart nå ut nationellt också. Men det gör vi först när vi har gjort den lokala förankringen.
Utställning för smal
Anledningen till att man nu väljer att se över konstmuseets inriktning startade med en diskussion under ett arbetsutskottsmöte.
– Det var en utställning som vi kanske tyckte var lite smal, säger Tommy Fredriksson.
Då började nämnden och förvaltningen se över vilka dokument som togs fram när Konstmuseet startade.
– Det blir en liten återgång till ursprunget, säger Tommy Fredriksson.
– Det handlar om till syvende och sist om ”hur klarar vi av vår måluppfyllelse”? Då står det bland annat att vi ska öka antalet besök till en viss nivå som vi inte har kommit upp i. Då behöver vi ha en strategi hur vi ska nå besökssiffrorna, säger Maria Lobell.
Rent konkret innebär det enligt Maria Lobell att museet ska jobba mer publikt och brett.
– Det är också utifrån museilagarna, att vi ska sänka trösklarna in i verksamheten. Men också efter pandemin, hur når vi ut? säger Maria Lobell.
Stina Wollters utställning
I och med höstsalongens stora besökssuccé är den nya inriktningen något man tror på.
– Vi tror att vi är på rätt väg. Nästa namn som ställer ut är Stina Wollter och det ser vi ju att det finns ett enormt intresse för. Så där tror vi också att vi får besök och att det vänder sig till en bred publik, berättar Maria Lobell.
Vad som tilltalar eller inte är svårt att veta på förhand och mycket handlar om tajmning och fingertoppskänsla.
– Vi måste vara lyhörda inför vad som är gångbart just här, säger Maria Lobell.
– Det är kristinehamnarna som betalar kalaset, då är det ju bra om det tycker om det och att så många som möjligt vill komma, säger Tommy Fredriksson.