Insändare: Det finns hjälp att få när prostatan protesterar

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten hade problem med prostatan i många år, vilket satte sig på psyket.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT
2005 opererades min prostata bort med efterföljande problem såsom urinläckage. Jag gick i många år med detta problem, vilket verkligen satte sig på psyket. Använde piller, inkontinensskydd och blev opererad med en så kallad advance slynga, vilken hade effekt, men som tyvärr slutade att fungera efter ett tag.

I min förtvivlan att få hjälp studerade jag på nätet och fick även god hjälp av urologen i Karlstad. Det var dock ett tjatande från min sida.

Nu till saken, mina herrar och anhöriga; det finns hjälp att få. Har fått en Ams 800 inopererad vilket är, enkelt uttryckt, en ventil som stryper urinröret bakom pungen. Man reglerar pumpen själv när man behöver kissa och man känner när man är nödig, så att säga.

Själva operationen är, eller var för mig, ganska enkel. Fick visserligen göra om den på grund av fabrikationsfel. Nackdelen är att man inte kan cykla på vanlig sadel.

Det finns även en operation där man lägger ventilen uppe vid urinblåsan så att man kan sitta på vanlig sadel. Dock är det större ingrepp.

Hans Jonasson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.