8 000 kronor för 48 kvadratmeter LSS-boende – hyrestak till KF?

Publicerad:
Socialkontoret Björkarna i Torsby, där socialnämnden har sina sammanträden. Foto: Morgan Bäckvall

Socialnämnden sa nej till en maximal hyra på 6 500 kronor för 20 hyresgäster på ett serviceboende i Torsby. Gode mannen Sture Arnesson hade krävt det och gjorde nyligen en Ivo-anmälan. Nu blandar sig Roger Larsson (KD) i leken:

– Går kommunen i konkurs på det här kan vi lika gärna lägga ned direkt, säger Roger Larsson.

I en nyligen inlämnad motion till kommunfullmäktige föreslår Roger Larsson (KD) ett tilläggsanslag i årets budget på 170 000 kronor till socialnämnden och att pengarna ska gå till ett temporärt hyrestak som berör ett 20-tal boende på serviceboendet Enen.

NWT berättade redan i somras om Sture Arnesson, som är god man för en person inom LSS som fick en hyra på 7 990 kronor för 48 kvadratmeter och ett bostadstillägg på 5 250 kronor. Han begärde ett hyrestak, fick nej av socialnämnden och har nyligen gjort en Ivo-anmälan.

Roger Larsson (KD).
Roger Larsson (KD). Foto: Privat

Roger Larsson skriver i sin motion att hyrestak på 6 500 kronor sätts för 2021 med indexreglering för kommande år.

– Jag vill att man ska indexreglera taket. De får ju inte uppräkning varje år. När det är dags för höjning nästa gång kanske index har ätit upp höjningen, säger Roger Larsson.

Sture Arnesson har påtalat att bostadstillägget kan komma att höjas upp till 7 500 kronor.

– Men det förutsätter att pengarna kommer, för det är inte beslutat än. Var ligger det beslut i och med att vi sitter med en övergångsregering, så har de ju begränsade befogenheter. Det kanske inte ens går att ta beslut om det nu och kanske måste få igenom en budget först. Det är inte säkert det kommer något beslut till 1 januari, säger Roger Larsson.

Vad vill du ska hända nu?

– Ta motionen på 6 500 kronor som hyrestak och indexreglering. Det här ska Torsby kommun kunna klara av. Nu handlar det om 20 personer. Hur många kan det bli maximalt? Går kommunen i konkurs på det här kan vi lika gärna lägga ned direkt, säger Roger Larsson.

Han Ivo-anmäler kommunen – vill se ett hyrestakSocialen sa nej till hyrestak – god man vägrar betala full hyraSocialen sänker inte brukarens hyra på serviceboendet – 7 990 kronor för 48 kvadratmeter8 000 kr för tvåa i Torsby – kommunen utreder hyrestak

Artikeltaggar

PolitikRoger LarssonSocialnämnderSture ArnessonTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare