Hoppa till huvudinnehållet

Unga snattare vållar problem för butikerna – många är 12–13 år

Publicerad:
"Det är inte stora Ica det stjäls ifrån, vilket många tror, utan av mig och mitt företag", säger Susanne Enell på Ica.
"Det är inte stora Ica det stjäls ifrån, vilket många tror, utan av mig och mitt företag", säger Susanne Enell på Ica. Foto: Fredrik Tacacho

Samtliga livsmedelshandlare i Åmål vittnar om samma sak: Snatteriet har ökat markant de senaste månaderna.

– Ett tag kunde det vara sex incidenter på en helg, säger Susanne Enell, vd på Ica Supermarket i Åmål.

– Snatterier har alltid funnits, men i år har det varit extremt, säger Lotta Stolth, butikschef på Lilla Coop på Karlstadsvägen i Åmål.

Det är inte ofta Ica-chefen Susanne Enell ryter ifrån på sociala medier, men efter att ha polisanmält sex snatterier i butiken på kort tid kände hon att det behövdes.

– Ett tag kunde det vara sex incidenter på en helg. Då tog det nästan hela måndagen att gå igenom övervakningsfilmerna från helgen, säger hon.

Hon uppskattar att hon tappar mellan 750 000 och en miljon kronor årligen på grund av snatteriet.

– Det är pengar som skulle kunna gå till så mycket roligare saker för Åmål, butiken och medarbetarna. Jag har hur många idéer som helst. Jag älskar att bjuda in kunderna till olika event till exempel.

Samtliga livsmedelsbutiker upplever att snatterierna ökar i Åmål. Butikerna försöker hålla koll, bland annat med hjälp av kameraövervakning.
Samtliga livsmedelsbutiker upplever att snatterierna ökar i Åmål. Butikerna försöker hålla koll, bland annat med hjälp av kameraövervakning. Foto: Fredrik Tacacho

Antalet snatterier varierar över tid. Under sommaren, när kommunen satte in patrullerande ordningsvakter i centrum, gick det ner.

– Det hade en lugnande effekt på både stök och snatterier, säger Susanne Enell.

Under höstlovet, utan ordningsvakter, förväntade hon sig en ökning, men då var det istället ovanligt lugnt på den fronten.

– Det var kanske på grund av mitt inlägg på Facebook.

Susanne Enell har reagerat på hur unga många av förövarna är. Många är runt 12–13 år, men det finns även de som är yngre än så. I den åldersgruppen är det oftast godis, dricka och mobiltillbehör som snattas.

För ni en dialog med kommun och polis kring det här?

– Ja, vi polisanmäler alla snatterier och skickar in filmerna till polisen.

De många snatterierna och den hotbild som ibland uppstår när personalen konfronterar snattarna har lett till att Ica har utökat personalstyrkan på kvällsskiften, då ungdomsgäng ofta besöker butiken.

– Jag har faktiskt tagit in en offert på att ha en ordningsvakt i butiken, men vi har tyvärr inte råd med det.

Ett tag var det mycket festtillbehör som stals på Coop, men i dag handlar det ofta om energidrycker och godis, säger Mikaela Kvamme, butikschef.
Ett tag var det mycket festtillbehör som stals på Coop, men i dag handlar det ofta om energidrycker och godis, säger Mikaela Kvamme, butikschef. Foto: Rasmus Isaksson

Grannbutiken Coop bekräftar bilden som Ica ger gällande snatterierna.

– Det går lite i perioder, men just det senaste har det varit jättemycket snatterier, säger Mikaela Kvamme, butikschef på Coop i Åmål.

Butikschefen och medarbetarna försöker hålla koll och polisanmäler alla incidenter, för att stävja snatterierna.

Hon upplever en stor spridning när det gäller ålder på förövarna. De yngre förövarna riktar oftast in sig på energidryck och godis, medan de äldre ofta snattar dyrare varor som kött.

Några återkommer

I mars i år infördes en ny lag som innebär att butiker kan ansöka om tillträdesförbud till butiken. Coop har haft en hel del problem med notoriska snattare, men butiken har ännu inte ansökt om något tillträdesförbud.

– Nej, men vi har funderat på det, men det är tungrott. Jag hade önskat att det var lättare att göra det, säger Mikaela Kvamme.

Känner ni att ni får något stöd i det här från polisen?

– Jag upplever att polisen gör så gott de kan, men de har ju för små resurser för att hinna med allt.

Lotta Stolth, butikschef på Lilla Coop på Karlstadsvägen i Åmål, bekräftar bilden som övriga kollegor ger.

– Snatterier har alltid funnits, men i år har det varit extremt, säger hon.

”Vi försöker ha koll men ändå är det svårt att sätta dit dem, ofta går de in flera stycken åt gången. Vi tar någon då och då och hoppas att det blir ett varnande exempel.”

Butikens läge gör att Kristinebergseleverna utgör en betydande del av snattarna, men Lotta Stolth är noga med att påpeka att det även rör sig om andra grupper. Skoleleverna snattar ofta godis och dricka, medan de äldre oftare tar kött eller hygienartiklar.

– Det blir mycket svinn. Ofta när man frontar ser man att det fattas ett antal chokladkakor.

I och med att butiken har en begränsad personalstyrka är det svårt att hålla koll, menar hon.

– Vi försöker ha koll men ändå är det svårt att sätta dit dem, ofta går de in flera stycken åt gången. Vi tar någon då och då och hoppas att det blir ett varnande exempel.

Händer det att snattarna blir hotfulla om ni kommer på dem?

– Nej, oftast inte. Men jag är ganska garvad. Det kan vara värre för de yngre som jobbar, om det är storväxta kunder till exempel.

I en liten butik som Coop, med små marginaler, får snatteriet snabbt konsekvenser.

– Till slut kan det leda till höjda priser, men då drabbar det fel personer, säger Lotta Stolth.

Prata om följderna

Butikscheferna upplever att det är svårt att få bukt med problemet på egen hand och efterlyser en större diskussion kring ämnet, både hemma och på skolan.

– Jag hade önskat att man pratade mer om det, vad det kan få för följder och så, säger Lotta Stolth.

Willys butikschef Camilla Rydberg hittar många tomma godisförpackningar i butiken.
Willys butikschef Camilla Rydberg hittar många tomma godisförpackningar i butiken. Foto: Fredrik Tacacho

På Willys har butiken sedan starten i maj i år haft problem med snatterier. Framförallt handlar det om godis, säger Camilla Rydberg, butikschef.

– Det vi märker av är att vi har sett många tomma förpackningar i butiken. Antingen äter de upp det i butiken eller stoppar det i fickan.

Hur stort upplever du att problemet är?

– Det är betydande. Vi kan hitta tio tomma chokladkakeförpackningar på en dag. Det är inte roligt.

Camilla Rydberg rekryterades till den nya Willysbutiken och har därför svårt att avgöra om snatteriet är ett ökande problem, men enligt hennes kollegor som hängde med från Eurocash är snatterierna fler på Willys än på Eurocash.

Hur jobbar ni för att stävja snatteriet?

– Vi har flera kameror och så gäller det att se kunderna och hälsa på dem. Att de blir uppmärksamma på att vi är uppmärksamma, säger Camilla Rydberg.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusCoopHandelIca SupermarketRinga stöldWillys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.