Hoppa till huvudinnehållet

Shoppingcenter söker bygglov – arbetspendlare ska erbjudas sova över

Publicerad:
Långflons shoppingcenter vill bygga personalbostäder.
Långflons shoppingcenter vill bygga personalbostäder. Foto: Helena Karlsson

Många som arbetar på Långflons shoppingcenter har långa pendlingsavstånd.

Nu planerar fastighetsägaren att bygga personalbostäder vid centret. Miljö- och byggnämnden i Torsby kommun tar beslut i frågan på onsdag.

Det som sedan starten varit ett problem för Långflons shoppingcenter är att det är avstånd att ta i beaktande när det gäller att att få personal. Från svenska sidan har det kommit personal ända från Karlstad och jobbat i Långflon.

– Det har varit utmaningar med att den norska gränsen varit stängd, vilket betyder att de som vanligtvis jobbat från norska sidan och hade boende där, inte kom över gränsen på ett och ett halvt år, säger Marianne Håkonsen, fastighetsförvaltare i Långflons köpcentrum AB och tillägger:

– Det har skapat en situation som gör att när man ska tillskansa sig svensk arbetskraft är närmaste stället Höljes eller Sysslebäck och Malung. Och då är det lite krävande för dem att hitta ställen att bo på.

Fem boendevagnar

Nu ansöker Långflons köpcentrum AB om bygglov för en lösning som man ser som provisorisk. Det handlar om fem boendevagnar med placering strax intill shoppingcentret.

– Gränsen öppnade på fem dagar och det här är ett försök att lösa en lite vansklig situation. Det blir en placering lite nedanför köpcentret med fin utsikt över Höljessjön, säger Marianne Håkonsen.

Utgångspunkten är en personal i varje boendevagn, men exempelvis två väninnor ska kunna bo tillsammans, menar hon.

Det rör sig om en typ av boendevagnar som det finns flertalet leverantörer av. Dessutom planeras för att bland annat att vatten och avlopp ansluts.

– När allt är behandlat och eventuellt godkänt ska vi komma fram med hur de här lösningarna ska se ut. Då går vi ganska raskt vidare, säger Marianne Håkonsen.

Miljö- och byggnämnden har sammanträde 24 november.

Artikeltaggar

LångflonLångflons shoppingcenterMarianne HåkonsenNyheterTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.