Livsglädje med feelgoodförfattaren Emma Hamberg och fascinerande siffror med ekonomiprofessorn Micael Dahlen – det var två av programpunkterna som drog stor publik på värmländska bokfestivalens andra dag.
Om du får välja mellan att leva en vecka utan pengar, utan din partner eller utan din mobiltelefon, vilket tar du?
Micael Dahlen ställer frågan och en övervägande majoritet av den stora publiken visar sig hålla hårdast i mobilen.
– Visste ni att var sjunde rapporterad bilstöld är någon som glömde var den ställt bilen? En bil för två, tre, fyra eller fem hundra tusen är inte så noga, men utan den där mobilrackaren, då vet vi inte riktningen i livet, säger han.
Goda intentioner
I sin senaste bok Sifferdjur, skriven tillsammans med Helge Thorbjørnsen, ger han många exempel på hur vi påverkas av siffror och mobilen är en del av det. För i telefonen kan vi hålla reda på hur många steg vi tar, kolla hur många gilla-tryck vi fått på inläggen i sociala medier och mycket mer.
– Det är med siffror som det är med pengar och skärmar, de är inte onda eller goda i sig själva och alla tre har uppfunnits av oss med goda intentioner. Sedan har vi glömt bort varför vi hittade på dem.
För inte är det väl viktigt att vi tar exakt 10 000 steg varje dag? Och var en middag vi la ut på Instagram verkligen godare om hundra personer trycker gilla än om bara tio gör det?
Men: får vi fler ”likes” stiger självförtroendet, blir vi påminda om vår ålder orkar vi färre armhävningar och den som kör en dyrare bil har större tendens att göra fula omkörningar. Allt enligt Micael Dahlens forskning.
Njuter av glipan
Emma Hambergs böcker berättar också om livet, men på andra sätt än Micael Dahlens. Med senaste boken ”Je m'appelle Agneta” har hon fått läsarna att känna doften av fransk landsbygd, men också frihet och livsglädje, i berättelsen om den medelålders Agneta som bryter upp från en tråkig svensk tillvaro för att bli au pair i Frankrike.
– Det är en glipa som uppstår i 50-årsåldern. Det är en fantastisk plats att vara på. Barnen är stora, man har inte fått några barnbarn ännu. Det är en enorm frihet i den glipan, säger Emma Hamberg.
Hyllar livet
Agneta suger musten ur den där glipan och drar iväg på sitt livs äventyr. Klostret som hon kommer till i boken finns på riktigt och bjuder även i verkligheten på ett väldigt annorlunda klosterliv. Här hyllas livet av två åldriga män och även Emma Hambergs budskap från Värmlandsscenen handlar om att ta vara på livets goda.
– Man ska äta livet i stora bitar för sen är osten slut. Så är det bara, slår hon fast och hävdar att det som får folk att leva länge inte är vare sig quinoa eller hetsiga cykelturer, utan att ”käka ost och dricka vin med vänner”.
Det svåra och det goda
Emma Hamberg har själv varit med om svåra saker, framför allt när hennes barns pappa blev sjuk och aldrig blev frisk.
– Plötsligt en dag hände något som förändrade hela mitt liv och det gick så här fort, säger hon och knäpper med fingrarna.
– Det är en enorm sorg vi bär med oss hela familjen, men jag har också en sådan tacksamhet varje gång jag vaknar på morgonen och alla mår bra.
Blir film – och kokbok
Nu ska Agneta-boken bli film och på gång är också en kokbok, med provencalska recept och bilder från det franska klostret, men inga vintips:
– Jag är från Vänersborg, jag dricker vad som helst. Köp nåt gött! svarar författaren på en publikfråga om det sistnämnda.
Hon levererar också ett viktigt löfte:
– Det ska komma en fortsättning på Agneta. Den ska jag börja skriva på nu.