”Ät livet i stora bitar för sen är osten slut”

Publicerad:
Emma Hamberg bjöd på en rejäl dos livsglädje i ett humorfyllt framträdande på Värmlandsscenen under bokfestivalens andra dag. Foto: Lena Richardson

Livsglädje med feelgoodförfattaren Emma Hamberg och fascinerande siffror med ekonomiprofessorn Micael Dahlen – det var två av programpunkterna som drog stor publik på värmländska bokfestivalens andra dag.

Om du får välja mellan att leva en vecka utan pengar, utan din partner eller utan din mobiltelefon, vilket tar du?

Micael Dahlen ställer frågan och en övervägande majoritet av den stora publiken visar sig hålla hårdast i mobilen.

– Visste ni att var sjunde rapporterad bilstöld är någon som glömde var den ställt bilen? En bil för två, tre, fyra eller fem hundra tusen är inte så noga, men utan den där mobilrackaren, då vet vi inte riktningen i livet, säger han.

Goda intentioner

I sin senaste bok Sifferdjur, skriven tillsammans med Helge Thorbjørnsen, ger han många exempel på hur vi påverkas av siffror och mobilen är en del av det. För i telefonen kan vi hålla reda på hur många steg vi tar, kolla hur många gilla-tryck vi fått på inläggen i sociala medier och mycket mer.

Micael Dahlen signerade nya boken, som redan blivit en succé. ”Den går som tåget i Norge, men jag har inte fått siffrorna för Sverige än”, säger han och avslöjar att boken ges ut i USA nästa år.
Micael Dahlen signerade nya boken, som redan blivit en succé. ”Den går som tåget i Norge, men jag har inte fått siffrorna för Sverige än”, säger han och avslöjar att boken ges ut i USA nästa år. Foto: Lena Richardson

– Det är med siffror som det är med pengar och skärmar, de är inte onda eller goda i sig själva och alla tre har uppfunnits av oss med goda intentioner. Sedan har vi glömt bort varför vi hittade på dem.

För inte är det väl viktigt att vi tar exakt 10 000 steg varje dag? Och var en middag vi la ut på Instagram verkligen godare om hundra personer trycker gilla än om bara tio gör det?

Men: får vi fler ”likes” stiger självförtroendet, blir vi påminda om vår ålder orkar vi färre armhävningar och den som kör en dyrare bil har större tendens att göra fula omkörningar. Allt enligt Micael Dahlens forskning.

Micael Dahlen är professor vid Handelshögskolan i Stockholm och författare.
Micael Dahlen är professor vid Handelshögskolan i Stockholm och författare. Foto: Lena Richardson

Njuter av glipan

Emma Hambergs böcker berättar också om livet, men på andra sätt än Micael Dahlens. Med senaste boken ”Je m'appelle Agneta” har hon fått läsarna att känna doften av fransk landsbygd, men också frihet och livsglädje, i berättelsen om den medelålders Agneta som bryter upp från en tråkig svensk tillvaro för att bli au pair i Frankrike.

– Det är en glipa som uppstår i 50-årsåldern. Det är en fantastisk plats att vara på. Barnen är stora, man har inte fått några barnbarn ännu. Det är en enorm frihet i den glipan, säger Emma Hamberg.

Hyllar livet

Agneta suger musten ur den där glipan och drar iväg på sitt livs äventyr. Klostret som hon kommer till i boken finns på riktigt och bjuder även i verkligheten på ett väldigt annorlunda klosterliv. Här hyllas livet av två åldriga män och även Emma Hambergs budskap från Värmlandsscenen handlar om att ta vara på livets goda.

Emma Hamberg hyllar livet. Hon har haft stora sorger också i sitt liv, men sprider budskapet att det gäller att njuta av och ta vara på de goda stunderna.
Emma Hamberg hyllar livet. Hon har haft stora sorger också i sitt liv, men sprider budskapet att det gäller att njuta av och ta vara på de goda stunderna. Foto: Lena Richardson

– Man ska äta livet i stora bitar för sen är osten slut. Så är det bara, slår hon fast och hävdar att det som får folk att leva länge inte är vare sig quinoa eller hetsiga cykelturer, utan att ”käka ost och dricka vin med vänner”.

Det svåra och det goda

Emma Hamberg har själv varit med om svåra saker, framför allt när hennes barns pappa blev sjuk och aldrig blev frisk.

– Plötsligt en dag hände något som förändrade hela mitt liv och det gick så här fort, säger hon och knäpper med fingrarna.

– Det är en enorm sorg vi bär med oss hela familjen, men jag har också en sådan tacksamhet varje gång jag vaknar på morgonen och alla mår bra.

Blir film – och kokbok

Nu ska Agneta-boken bli film och på gång är också en kokbok, med provencalska recept och bilder från det franska klostret, men inga vintips:

– Jag är från Vänersborg, jag dricker vad som helst. Köp nåt gött! svarar författaren på en publikfråga om det sistnämnda.

Hon levererar också ett viktigt löfte:

– Det ska komma en fortsättning på Agneta. Den ska jag börja skriva på nu.

Stor publik samlades när det var dags för Micael Dahlen att framträda på Värmlandsscenen.
Stor publik samlades när det var dags för Micael Dahlen att framträda på Värmlandsscenen. Foto: Lena Richardson
  • ”Man kommer hit och njuter! Det är väldigt roligt med bokfestivalen i Karlstad”, säger Lars-Eric Hermansson från Votum media.
    ”Man kommer hit och njuter! Det är väldigt roligt med bokfestivalen i Karlstad”, säger Lars-Eric Hermansson från Votum media. Foto: Lena Richardson
  • Föreningen Värmländsk kultur var en av många föreningar som var på plats på festivalen. Hans-Olof Boström och Lena Bonnevier värvade nya medlemmar.
    Föreningen Värmländsk kultur var en av många föreningar som var på plats på festivalen. Hans-Olof Boström och Lena Bonnevier värvade nya medlemmar. Foto: Lena Richardson
  • Karina Johansson från Sunne har fantasi så det räcker både till att skriva böcker och att hitta på spektakulära paketinslagningar.
    Karina Johansson från Sunne har fantasi så det räcker både till att skriva böcker och att hitta på spektakulära paketinslagningar. Foto: Lena Richardson
  • Malin Edgren berättar om sin coronabok som bland annat gjort henne till en av regionens litteraturstipendiater.
    Malin Edgren berättar om sin coronabok som bland annat gjort henne till en av regionens litteraturstipendiater. Foto: Lena Richardson
  • Författaren Helén Wigh från Persberg hade tappat rösten, men var på plats för att marknadsföra sin senaste bok, Jordoffer.
    Författaren Helén Wigh från Persberg hade tappat rösten, men var på plats för att marknadsföra sin senaste bok, Jordoffer. Foto: Lena Richardson
  • Dynamiska deckarduon Peter Mohlin och Peter Nyström spred spänning redan i entrén till Nöjesfabriken.
    Dynamiska deckarduon Peter Mohlin och Peter Nyström spred spänning redan i entrén till Nöjesfabriken. Foto: Lena Richardson
  • Anna Schön från Töcksfors är undersköterskan som skriver mysdeckare. "Det är inte så mycket blod och våld". Hennes nya bok, Fasader, kommer som e-bok och ljudbok.
    Anna Schön från Töcksfors är undersköterskan som skriver mysdeckare. "Det är inte så mycket blod och våld". Hennes nya bok, Fasader, kommer som e-bok och ljudbo… Foto: Lena Richardson
  • Ane Gustavsson har illustrerat den färska barnboken som utspelar sig i ett välbekant teaterhus.
    Ane Gustavsson har illustrerat den färska barnboken som utspelar sig i ett välbekant teaterhus. Foto: Lena Richardson
  • På stora scenen visades bland annat Malte Hallquists nedslag hos värmländska bibliotek.
    På stora scenen visades bland annat Malte Hallquists nedslag hos värmländska bibliotek. Foto: Lena Richardson
  • Feelgoodförfattarna och vännerna Anneli Olsson och Frida Gråsjö berättade om hur de skriver och vad feelgood egentligen är.
    Feelgoodförfattarna och vännerna Anneli Olsson och Frida Gråsjö berättade om hur de skriver och vad feelgood egentligen är. Foto: Lena Richardson
  • Studenter från Molkoms folkhögskolas teaterlinje hade dramatiserat några av de gästande författarnas verk. Här är en scen ur Helén Wighs roman Järnmärkt.
    Studenter från Molkoms folkhögskolas teaterlinje hade dramatiserat några av de gästande författarnas verk. Här är en scen ur Helén Wighs roman Järnmärkt. Foto: Lena Richardson
  • Claes Åkerblom har skrivit en prisad bok om möbelfabriken i Säffle.
    Claes Åkerblom har skrivit en prisad bok om möbelfabriken i Säffle. Foto: Lena Richardson
  • Stefan Holm är aktuell både med en egen bok och som en av de porträtterade i en ny bok om värmländsk idrott.
    Stefan Holm är aktuell både med en egen bok och som en av de porträtterade i en ny bok om värmländsk idrott. Foto: Lena Richardson
  • Lars Andersson berättade om sin senaste roman men också om hans nya stora projekt: en biografi om Göran Tunström.
    Lars Andersson berättade om sin senaste roman men också om hans nya stora projekt: en biografi om Göran Tunström. Foto: Lena Richardson
  • Tina Thörner bär böcker. Boken handlar om hennes fartfyllda liv.
    Tina Thörner bär böcker. Boken handlar om hennes fartfyllda liv. Foto: Lena Richardson
Årets värmlänning tog emot publikens applåderBokfestivalen invigd och publiken strömmar tillWermlandsoperan spelplats för ny barnbok – ett färgsprakande spektakelHon är Årets värmlänning: ”Det var som att hjärtat stannade en liten stund”Ricky syr ihop Värmlands största bokfest: ”Den är som en stor Twistpåse”

Artikeltaggar

Ane GustavssonArvikaFörfattareFrankrikeFrida GråsjöGustaf Fröding-sällskapetKändisarKarlstadLars AnderssonLitteraturMalin EdgrenMalte HallquistMolkoms folkhögskolaPeter MohlinPeter NyströmSäffleSamhälleStefan HolmSunneTina ThörnerTöcksforsVärmlands bokfestivalVärmlands länVärmländsk KulturVotum bokförlag

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare