Hoppa till huvudinnehållet

Snart kan Arvika hälsa indisk restaurang välkommen: ”Jag hade en dröm”

Publicerad:
Ägaren Sanjit Rana, i mitten, ska tillsammans med sin bror Satnam Singh, till höger, och kusinen Ranjot Singh öppna upp en indisk restaurang i Kolgrillens gamla lokaler.
Ägaren Sanjit Rana, i mitten, ska tillsammans med sin bror Satnam Singh, till höger, och kusinen Ranjot Singh öppna upp en indisk restaurang i Kolgrillens gamla lokaler. Foto: Oscar Walldén

Matutbudet i Arvika breddas ytterligare.

Snart kan vi nämligen hälsa den första indiska restaurangen i staden välkommen.

– Folk gillar indisk mat, och jag vill göra mitt bästa, säger ägaren Sanjit Rana.

Ny restaurang på gång i Arvika – satsar japanskt: ”Något nytt och fräscht”

Kolgrillen stängde igen sin verksamhet för ett par månader sedan – men en ny restaurang är på gång i lokalerna på Kyrkogatan.

Denna ska alltså innehålla allt vad det indiska köket har att erbjuda, vilket namnet Hello India också antyder, med tillhörande bar.

Ägaren Sanjit Rana, som har drivit restaurang tidigare, bodde fram till alldeles nyligen i Vaxholm i Stockholm men var sugen att testa något nytt.

– Jag hade en dröm om att öppna restaurang i de här områdena, i Karlstad, Arvika eller Årjäng. Så jag började leta runt och kollade på Blocket, där den här restaurangen var, berättar Sanjit och fortsätter:

– Så kom jag hit och kollade. Jag tyckte om området, folket och allt, så då började jag med all planering.

Har du flyttat till Arvika också?

– Ja, jag flyttade igår (läs: i torsdags) då jag fick en lägenhet. Annars var det jättesvårt att ha så lång väg och åka fram och tillbaka, konstaterar Sanjit Rana.

”Vi är från norra Indien, Punjab, så vi kommer laga riktig indisk mat med egna kryddor”, säger Sanjit Rana.
”Vi är från norra Indien, Punjab, så vi kommer laga riktig indisk mat med egna kryddor”, säger Sanjit Rana. Foto: Oscar Walldén

”Tänkte att jag har tur”

Det finns alltså ingen restaurang med indisk inriktning sedan tidigare i Arvika.

– Därför var jag mycket intresserad, för jag visste att det inte var någon i närheten. Så då tänkte jag att jag har tur – varför inte?

– Folk gillar indisk mat, det märkte vi med vår tidigare restaurang i Stockholm, och jag vill göra mitt bästa, säger Sanjit.

Att det skulle bli just indiskt var annars rätt givet, då Sanjit själv kommer från landet. Tillsammans med brodern Satnam Singh och kusinen Ranjot Singh blir det hela alltså en familjeverksamhet.

– Vi är från norra Indien, Punjab, så vi kommer laga riktig indisk mat med egna kryddor. Vi har en till kock från Indien som ska hjälpa till, han jobbar inte här just nu men ska komma snart.

– Min bror kan också laga. Jag vill att det ska vara två stycken, så man kan vara ledig ibland och så. Men jag vet inte om det är mycket eller lite att göra till en början, är det mycket går det inte på en person, säger Sanjit som själv kan vara i köket om det behövs.

Sanjit Rana vid den speciella ugnen där det ska göras naanbröd.
Sanjit Rana vid den speciella ugnen där det ska göras naanbröd. Foto: Oscar Walldén

”Blir inte lika gott”

De har exempelvis köpt in en speciell ugn från Indien för att kunna göra det karaktäristiska naanbrödet – på rätt sätt.

– Vi har tio olika bröd att välja på. Folk gör det annars med vanlig ugn hemma, men det blir inte lika gott då.

Arbetet med att få allt färdigt pågår för fullt sedan en dryg månad, men när restaurangen slår upp portarna är ännu inte helt klart.

– Jag håller på och ändrar lite grejer och har beställt från olika länder. Det tar tid för det att komma, det går inte så snabbt, konstaterar Sanjit.

När planerar ni att öppna?

– Jag funderar på första veckan i december. Om det inte går blir det första veckan nästa år, i januari.

Många som är nyfikna?

– Ja, de frågar ”när öppnar ni?”. Så vi säger att snart kommer grejerna så vi kan öppna.

Det så viktiga alkoholtillståndet är i alla fall löst.

– Jag fixade det för en månad sedan. Vi ska ha indisk öl och vi funderar på att ha det på fat. Annars går det bra i flaskor också.

Artikeltaggar

ArvikaBlocketIndienKarlstadKrogarNäringslivStockholmVaxholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.