Hoppa till huvudinnehållet

Hon är Årets värmlänning: ”Det var som att hjärtat stannade en liten stund”

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg.
Linn Sönstebö Mossberg. Foto: Lisa Olaison

Linn Sönstebö Mossberg beskriver sig som ett ånglok och nog har det gått åt både kraft och ånga, när en gammal kraftstation förvandlats från förbjudet område till ett av länets största besöksmål.

– Man kan pröva sina vingar där man är, säger hon.

Nu är hon Årets värmlänning – ett besked som närapå fick hennes hjärta att stanna.

”Det här kommer att bli ditt livsverk” sa en kvinna till Linn Sönstebö Mossberg, när konsthallen på Gamla kraftstationen i Deje varit igång ett par säsonger. Nu inser hon dessa ords hela betydelse.

– Hon hade ju rätt. Sen är vi flera om det livsverket, men hon såg väl att jag är ett sånt där ånglok, säger hon.

Tårarna kommer när Linn Sönstebö Mossberg beskriver känslorna inför utmärkelsen. ”Det är så ärofyllt att få den här utmärkelsen. Jag undrar om det är på riktigt.”
Tårarna kommer när Linn Sönstebö Mossberg beskriver känslorna inför utmärkelsen. ”Det är så ärofyllt att få den här utmärkelsen. Jag undrar om det är på riktigt.” Foto: Lisa Olaison

Liknelsen må halta lite: hon har en mild framtoning och framstår som en både eftertänksam och omtänksam person, som inte bara tutar på längs ett utstakat spår. Samtidigt är det tydligt att hon är målmedveten och redo att kämpa för en vision, även när motlutet tycks tungt.

Hur håller du ångan uppe då?

– Gemenskapen bland medarbetarna är väldigt stark. När någon tycker det är lite extra jobbigt, så finns det alltid någon som är starkare för tillfället. Vi bär varandra, säger hon.

Linn Sönstebö Mossberg är född i Karlstad och uppvuxen i Deje, och det värmländska berättararvet är viktigt, men: ”Min morfar, dalslänningen, gav mig sagan. Han läste utan bok och det tror jag är något som är så viktigt. Det är förknippat med det tända ljuset, lägerelden eller det som bara vackert blir en gemenskap.”
Linn Sönstebö Mossberg är född i Karlstad och uppvuxen i Deje, och det värmländska berättararvet är viktigt, men: ”Min morfar, dalslänningen, gav mig sagan. Han läste utan bok och det tror jag är något som är så viktigt. Det är förknippat med det tända ljuset, lägerelden eller det som bara vackert blir en gemenskap.” Foto: Lisa Olaison

Ett annat svar på den frågan betar i hagen utanför huset där Linn och hennes familj bor, i Nyckelby, norr om Deje. Hästarna Viking, Milton och Storm ger chans till avkoppling när mycket av tankarna tenderar att snurra kring arbetet.

”Svårt att inte förälska sig”

Idag är Gamla kraftstationen ett populärt besöksmål, som ett vanligt år drar uppemot 30 000 besökare.

I motiveringen till utmärkelsen framhålls att Linn genom konsthallen satt Deje på den värmländska kulturkartan.

Hur känns det?

– Jag säger väl som Selma Lagerlöf: Om jag inte har åstadkommit något mer i mitt liv, så har jag i alla fall dragit turister till Värmland. Det känns jättestort, säger hon och påminner om den blygsamma starten.

Årets värmlänning är för alltid sammankopplad med Gamla kraftstationen i Deje, som fyller stora delar av hennes tankevärld. Ny kraft hämtar Linn Sönstebö Mossberg hemma med hästarna Viking, Storm och Milton.
Årets värmlänning är för alltid sammankopplad med Gamla kraftstationen i Deje, som fyller stora delar av hennes tankevärld. Ny kraft hämtar Linn Sönstebö Mossberg hemma med hästarna Viking, Storm och Milton. Foto: Lisa Olaison

– Vi tänkte att vi skulle bedriva konstutställningar litegrann under sommaren. Det var ungefär det. Men redan någon gång mellan år ett och år två insåg vi att det kommer ju människor hit och är nyfikna på vad vi gör, så nu måste vi ta tag i det. Och det gjorde vi!

2022 blir tionde året och säsongerna har blivit allt längre.

– Vi är snart en åretruntverksamhet. Det har stått i vår utvecklingsplan i många år, men nu är vi nästan där. Nästa år kommer vi att ha öppet nästan nio av tolv månader, säger Linn.

Förbjudet område

Startpunkten för konstäventyret var en teateruppsättning inne i kraftstationen, som stått låst sedan 1992. Linn beskriver hela omgivningen kring detta industriminnesmärke som ”förbjudet område”, men:

– 2008 kom vi in och spelade teater med Ulleruds teateraktörer. Det är svårt att inte förälska sig i lokalen. Lena sa ”Här borde man göra konsthall och café”. Jag skyller allt på henne! Jag är rätt öppen för det mesta och Lena behövde väl ett ånglok för att dra den där idén vidare. Vi bildade team!

Linn Sönstebö Mossberg har tidigare i livet arbetat på förskola, med funktionshindrade och som organisatör av barnkalas. Några år på Löfbergs och kulturvetarprogrammet på universitet hann det också bli innan hon hittade sin livsuppgift: Gamla kraftstationen i Deje.
Linn Sönstebö Mossberg har tidigare i livet arbetat på förskola, med funktionshindrade och som organisatör av barnkalas. Några år på Löfbergs och kulturvetarprogrammet på universitet hann det också bli innan hon hittade sin livsuppgift: Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Lisa Olaison

Lena heter Andersson i efternamn och är den som tillsammans med Linn Sönstebö Mossberg skapar utställningarna. Verksamheten drivs fortfarande i form av en ideell förening och det har ibland varit en hämsko i kontakten med beslutsfattare:

– Att vara en ideell organisation har ingen hög status. Det är något man borde ändra på. Sverige skulle stanna utan föreningar, men vi har ofta blivit trampade på för att vi inte har varit ett aktiebolag eller något större än en ideell förening.

Skapar ny bruksort

Med åren har satsningen vid Dejeforsen växt till något mer än en konsthall. Det handlar även om företagsetableringar inom konst och konsthantverk i närområdet, om infrastruktur och om att vara med och förändra en bygd.

Värmlänningen Linn har valt att gräva där hon står:

– Jag tror kanske inte att man blir lyckligare någon annan stans. Det är lite av en filosofi. Man kan pröva sina vingar där man är. Vi har lyckats förädla en potentiell skräpyta. Det tycker jag är väldigt vackert. Man pratar om att man bygger den nya bruksorten; det tycker jag är fint. En före detta bruksort vill ingen bo i, men i den nya bruksorten kanske?

Konsten kan ha en viktig roll i det bygget:

– Kulturen är det bästa man kan ha som kulturpolitiskt vapen. Konsten är fri och det ska den vara. Det är också något jag kämpat för. Vi vill visa traditionella tekniker och uttryck, men också nytt och sådant man inte alltid förväntar sig att se i en konsthall. Vi får en del kritik för att vi inte är så traditionella, men ska inte kulturen vara banbrytande och lite uppkäftig?

Hjärtefrågor

Hon har tidigare jobbat för Hela Sverige ska leva och engagemanget för landsbygden sitter i.

Årets värmlänning Linn Sönstebö Mossberg kommer att få sin medalj lördagen den 20 november, på Värmlands bokfestival.
Årets värmlänning Linn Sönstebö Mossberg kommer att få sin medalj lördagen den 20 november, på Värmlands bokfestival. Foto: Lisa Olaison

– Det här är något av det viktigaste som finns, eftersom landsbygden oftast inte är en del av det vanliga samhället utan särbehandlas hela tiden. Det här är hjärtefrågor.

Det syns i kraftstationen också, inte minst i caféet.

– Närodlat, närproducerat, värmländska mat- och dryckesproducenter och värmländska råvaror har varit en grundsten från dag ett.

Glashytta och kurser

Och ångloket tuffar på, mot nya mål. Under 2022 planeras för en glashytta och för att ta hela det röda trähuset bredvid kraftstationen i besittning.

– Bland annat kommer det att ge mer möjlighet till kursverksamhet och mer utrymme till konstnärer och konsthantverkare som vill verka på plats, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Till visionerna hör en nybyggnad för konferenser.

– Oj, vad mycket idéer det finns!

Hjärtat stannade lite

Utmärkelsen Årets värmlänning blir en bekräftelse och en uppmuntran att fortsätta kämpa.

Vad sa du när du fick beskedet?

– Jag sa ingenting. Jag blev stum. Det var som att hjärtat stannade en liten stund. ”Händer det här?” Sedan började hjärtat slå och jag tror jag började prata osammanhängande och sen sa jag ”va, är det sant?”. Nu börjar hjärtat slå igen och så får jag lite tårar i ögonen och så tänker jag att det faktiskt är en jättestor grej. Det är så ärofyllt att få den här utmärkelsen. Jag undrar om det är på riktigt.

Det är det! Vad har Värmland betytt för dig och den du blivit?

– Sagan, berättelserna och att det till att vri och ljuga, och att vara lite vårdslös med sanninga! Värmland är också ett möjligheternas landskap, säger hon.

Hon konstaterar också att berättartraditionen kan förvaltas på många sätt. Att driva en konsthall kan vara ett.

– Varje konstverk bär på en berättelse, som ofta är stark. Vi konsthallar har ett stort ansvar att föra fram konstnärernas berättelser – vi är deras skyltfönster.

Det glittrar till:

– Nästa års utställning blir stor. Då sätter vi Deje på världskartan om det går igenom.

Dramatiska dygn i Deje: ”När jag satte nyckeln i dörren kom tårarna”Ricky syr ihop Värmlands största bokfest: ”Den är som en stor Twistpåse”
Fakta

Motiveringen

”Som verksamhetsledare för Gamla Kraftstationen har Linn Sönstebö Mossberg satt Deje på den värmländska kulturkartan. Det värdefulla industriminnet har blivit en arena för teater, konst och musik tillsammans med god mat och dryck. Med sina medarbetare har hon skapat ett besöksmål som hela tiden växer i popularitet.”

Utmärkelsen Årets värmlänning delas ut av Wermländska sällskapet, Nya Wermlands-Tidningen och Ahlmarks.

Priset delas ut klockan 16 på lördagen under Bokfestivalen på Nöjesfabriken.

Fakta

Linn Sönstebö Mossberg

Namn: Linn Charlotte Sönstebö Mossberg

Gör: Verksamhetsledare på Gamla kraftstationen i Deje

Ålder: 45

Bor: Nyckelby, norr om Deje

Familj: Livskamraten Sven-Olof, dottern Ellinor samt hundarna Frasse och Frida, hästarna Viking, Storm och Milton, kaninen Abu, katterna Missan och Lykkeliten, en tupp och ett antal höns.

Fritidsintressen: ”Djuren är ett stort intresse och ridning i skogen. Plocka svamp, gå i skogen och jag tycker om att läsa och att se på deckare”.

Aktuell: Är Årets värmlänning 2021.

Artikeltaggar

Årets värmlänningDejeFöreningslivForshaga kommunFritid och livsstilGamla KraftstationenHela Sverige ska levaKonstLandsbygdLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturSamhälleVärmlands bokfestivalVärmlands länWermländska Sällskapet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.