Hoppa till huvudinnehållet

Coachberöm efter ny FBK-seger: ”Tagit några steg framåt”

Publicerad:
Backen Julia Hagnäs (nummer 10) gjorde sina två första FBK-mål i 5–0-segern borta mot SHK. Arkivbild.
Backen Julia Hagnäs (nummer 10) gjorde sina två första FBK-mål i 5–0-segern borta mot SHK. Arkivbild. Foto: Patric Gill

Fem mål framåt och noll insläppta. Färjestad tog tre nya poäng borta mot SHK.

– De sista två veckorna har vi tagit några steg framåt. Jag ser lite mer trygghet i spelet än tidigare och det tycker jag är jätteviktigt. Det är mycket viktigare än att vinna med stora siffror, säger FBK-tränaren Silje Holös.

I dag inkasserade Färjestad BK en ny trepoängare i damettan västra genom en 5–0-vinst borta mot SHK Hockey. Ett motstånd som FBK hemmabesegrade med 6–1 den 6 november.

I dagens match vann Färjestad skotten med 13–4 i den första perioden. Men det dröjde till den andra innan målen kom för gästerna. Matilda Eriksson fixade 1–0 assisterad av lagkapten Julia Pettersson. Pettersson passade sedan fram Elin Benn till 2–0. Backen Julia Hagnäs satte 3–0 vilket var hennes första mål i FBK-tröjan. Hagnäs gjorde även matchens sista balja till 5–0 och Esteri Kalliomäki bokfördes för 4–0 i segern.

– Jag tycker att vi gjorde en bra insats, säger Färjestads coach Silje Holös och berättar mer:

– Vi styrde matchen egentligen hela tiden, men vi hade lite svårt att sätta dit puckarna i den första perioden. Vi spelade mycket på utsidan. I andra och tredje perioden kontrollerade vi det ganska fint. Vi började göra mål och vi släppte inte in något bakåt vilket vi är väldigt nöjda med.

Den norska FBK-målvakten Kaja Ekle, 19, stoppade samtliga 18 skott.

– Hon var bra. Hon gjorde några bra räddningar. Vi hade mest pucken i vår anfallszon och som målvakt är det väldigt svårt att stå kall och sedan göra de räddningarna som hon gjorde i dag. Så det var en prestation i sig, säger Holös.

FBK:s coach Silje Holös.
FBK:s coach Silje Holös. Foto: Patric Gill

”Det var välförtjänt”

Den 20-åriga finländska Färjestadsbacken Julia Hagnäs prickade alltså in sina två första baljor.

– Det var välförtjänt. Hon har haft många lägen och även assistpoäng tidigare och nu hade hon två bra skott i mål.

Silje Holös tycker att hennes lag utvecklas i rätt riktning.

– De sista två veckorna har vi tagit några steg framåt. Jag ser lite mer trygghet i spelet än tidigare och det tycker jag är jätteviktigt. Det är mycket viktigare än att vinna med stora siffror. Jag vill se hur långt vi kan ta oss efter jul och då är det några saker i defensiven som vi har jobbat på. Jag fick se mer av det i dag också.

I tabellen är FBK på andra plats med 15 poäng på sex matcher. Säsongens enda förlust kom mot Sandvikens IK som är serieledare med full pott på sex matcher. Nästa match för Färjestad är den 27 november borta mot Västerås IK.

Matchfakta

SHK Hockey – Färjestad BK 0–5 (0–0, 0–3, 0–2)

Skott: 18–42 (4–13, 3–11, 11–18)

Mål, FBK: Julia Hagnäs 2, Matilda Eriksson, Elin Benn, Esteri Kalliomäki.

Artikeltaggar

DamettanFärjestad BKFärjestad BK DamIshockeyJulia HagnäsKaja EkleSilje Holös

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.