Hoppa till huvudinnehållet

Hyresgästerna om NWT:s granskning: ”Vi blev riktigt förvånade”

Publicerad:
Ann-Marie Almström och Per-Olov Ljungberg flyttade till en av stiftelsen Björkåsens hyresrätter i Storfors för ett år sedan. De stortrivs med livet i fyrarummaren – men reagerade kraftigt när de läste NWT:s granskning av stiftelsen. ”Det verkar vara människor som tar de beslut de inte ska”, säger Per-Olov Ljungberg. Foto: Helena Karlsson

Trots det stora behovet av renovering verkar de flesta nöjda med sina bostäder när NWT ringer på hos några hyresgäster.

Men vår granskning av stiftelsen Björkåsen rör upp känslor.

– Det verkar vara människor som tar beslut de inte ska, säger nyinflyttade Per-Olov Ljungberg.

Precis vid skogsbrynet ligger kvarteret Gjutåsen. Radhusliknande längor med gula och gröna träfasader är idylliskt insprängda bland stenar, gräsmattor och björkar.

– Vi kallar det för Beverly Hills, säger Ann-Marie Almström.

Hon och maken Per-Olov Ljungberg flyttade hit från Upplands Väsby för ett år sedan. Coronakrisen gjorde att båda blev arbetslösa – så paret tidigarelade pensionärslivet och började planera för att flytta hem till Värmland.

Till slut fastnade de för Ann-Marie Almströms hemort Storfors och fyrarummaren på Åsen. För 6 300 kronor i månaden får de 110 kvadratmeter, två uteplatser och en balkong.

– Av hela vårt hjärta är vi jättenöjda, säger Ann-Marie Almström.

"Beverly Hills”. Så kallar de bostadsområdet på Gjutåsen. ”Det går väl lite under namnet Bullerbyn också”, säger Per-Olov Ljungberg.
"Beverly Hills”. Så kallar de bostadsområdet på Gjutåsen. ”Det går väl lite under namnet Bullerbyn också”, säger Per-Olov Ljungberg. Foto: Helena Karlsson

Men de reagerade när de läste NWT:s granskning av stiftelsen Björkåsens fastighetsaffärer.

– Vi blev riktigt förvånade. Det verkar vara människor som tar beslut de inte ska, vilket känns märkligt, säger Per-Olov Ljungberg.

Vad är det du tycker är fel?

– Vi vet om att stiftelsen har det tufft, men det vi trodde när vi flyttade hit var att de sysslar med hyresbostäder. Men de verkar syssla med industrifastigheter också och saker de inte har kompetens till.

Spelet bakom miljonaffärerna: ”Ingenting konstigt med att köpa en lokal?”

Ska riva sex hus

Ann-Marie Almström vill betona att paret inte har någon kritik mot hyresvärdens personal.

– Vi har väldigt mycket positivt att säga om dem, både fastighetsskötarna och dem vi haft kontakt med på stiftelsen.

NWT:s granskning

I flera artiklar har NWT granskat stiftelsen Björkåsen. Här är en del av det som kommit fram i granskningen:

* Stiftelsen Björkåsen köpte två industrifastigheter för överpris. Eftersom stiftelsen inte ska äga industrifastigheter kan affärerna bryta mot lagen. Det utreds nu av länsstyrelsen i Dalarna.

* Stiftelsen befinner sig i ekonomisk kris och förra vd:n Susanne Sander anser inte att styrelsen gjort vad den borde för att komma tillrätta med problemen. I december förra året larmade hon om att stiftelsen var på väg mot konkurs om inget förändras. Sander avgick i somras efter att en konflikt med ordföranden Hans Jildesten om hanteringen av en av industrifastigheterna.

* När Sander avgick förde hon in sin kritik mot styrelsen i mötesprotokollet – men när protokollet justerades togs den bort.

Underhållsbehovet i stiftelsens bestånd är skriande. Bland annat hyrde Migrationsverket 23 lägenheter fram till 2018 respektive 2019, vilket lämnade ett stort behov av renovering efter sig.

I maj fattade styrelsen ett beslut om att tömma och preliminärt riva sex hyresfastigheter, för att minska driftskostnaderna. I andra byggnader ska lägenheter renoveras.

Husen som ska rivas

Den 5 maj i år beslutade stiftelsen Björkåsens styrelse att tomställa och, enligt en preliminär plan, riva sex fastigheter:

* Kroppavägen 9

* Björkåsgatan 3

* Strandgatan 18

* Östra Koltorpsvägen 20 A–D, 27 och 29

Källa: Stiftelsen Björkåsen

NWT besöker även Smedbygatan i centrala Storfors och kvarteret Björkåsen, några hundra meter väster om Gjutåsen. I båda områdena är det tomt i många fönster. Den 1 september stod totalt 91 av stiftelsens 434 lägenheter utan hyresgäst.

I maj fattade styrelsen beslut om att riva sex hyresfastigheter. En av dem ligger i kvarteret Björkåsen.
I maj fattade styrelsen beslut om att riva sex hyresfastigheter. En av dem ligger i kvarteret Björkåsen. Foto: Helena Karlsson

Per-Olov Ljungberg och Ann-Marie Almström har hört grannar och bekanta uttrycka synpunkter på standarden, men själva är de nöjda.

– Vi fick nyrenoverat när vi flyttade hit. Nymålat och en upprustning av lägenheten.

Hennes kritik ströks från protokollet – nu bryter vd:n tystnaden om avhoppet

Hål i badrumsväggen

Få av de hyresgäster NWT ringer på hos vill uttala sig. En som släpper in oss är Lars Monfelt. Han och hans fru har bott på Gjutåsen sedan 1991. För åtta år sedan bytte de lägenhet till en trea på gaveln i ett av de gula husen.

– Vi trivs jättebra. Vi har en hyresrätt som i princip är ett radhusboende, säger han.

Det drar kallt i köket hemma hos Lars Monfelt. Bland annat under hörnskåpet.
Det drar kallt i köket hemma hos Lars Monfelt. Bland annat under hörnskåpet. Foto: Helena Karlsson

Men en del synpunkter har Lars Monfelt. Golvmattan i köket har en stor gul fläck och det drar kallt på vissa platser.

Framför allt är badrummet i behov av renovering. Det har slagits fast av en besiktningsman som nyligen var på besök.

Våtrumstapeten är full av hål som fyllts igen, enligt Lars Monfelt förmodligen av den tidigare hyresgästen. Själv har han tejpat för två hål med silvertejp.

– Man är väldigt noga med renovering för nya hyresgäster, men inte för oss. De vet väl att vi inte går någonstans.

I våtrumstapeten i badrummet finns massor av hål som fyllts igen.
I våtrumstapeten i badrummet finns massor av hål som fyllts igen. Foto: Helena Karlsson

Att stiftelsen Björkåsen ökar underhållet var ett särskilt villkor från Hyresgästföreningen i hyresförhandlingarna inför 2021, som stannade på 20 kronor per kvadratmeter och år – en relativt hög höjning, enligt Elisabeth Björk, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

– Att höjningen blev högre var för att de skulle satsa på underhållet och att en del skulle gå till det, också utifrån deras ekonomiska situation. Sedan har stiftelsen Björkåsen lägst hyror i Värmland, säger hon.

Stiftelsen Björkåsen ligger inte i framkant när det gäller renoveringar, säger Elisabeth Björk, förhandlare vid Hyresgästföreningen i Värmland.
Stiftelsen Björkåsen ligger inte i framkant när det gäller renoveringar, säger Elisabeth Björk, förhandlare vid Hyresgästföreningen i Värmland. Foto: Helena Karlsson

7 av de 20 kronorna skulle vigas åt underhåll. Hyresgästföreningen kommer att följa upp underhållsfrågan i hyresförhandlingarna inför 2022, som ska vara i hamn före årsskiftet.

”Inte i framkant”

Elisabeth Björk kan inte bedöma hur standarden i Björkåsens lägenheter står sig i en jämförelse med den övriga allmännyttan i Värmland.

– Men vissa ligger i framkant när det gäller de stora underhållen som rotrenoveringar. En del allmännyttor har jobbat med att beta av hela beståndet.

Björkåsen ligger inte i framkant?

– Inte i framkant på rotrenoveringar, nej.

Styrelseordföranden Hans Jildesten säger att pandemin försenat en del av underhållsarbetet.
Styrelseordföranden Hans Jildesten säger att pandemin försenat en del av underhållsarbetet. Foto: Göran Persson

Enligt styrelseordföranden Hans Jildesten (S) har stiftelsen bland annat bytt tak på flera fastigheter och gjort nya planer för det yttre underhållsarbetet. Det pågår också ett arbete med att ta fram nya planer för inre underhåll, men det har försenats med anledning av pandemin.

– Så fort planerna är färdiga blir det diskussioner om prioriteringar av vårt framtida underhåll och det kommer vi behandla i styrelsen, säger Jildesten.

Varför har ni hamnat i den här situationen med en stor underhållsskuld?

– Alla har väl olika underhållsskulder. Vi har gjort saker och ting, men sedan kom pandemin. Arbetet har förskjutits på grund av den.

Jildesten vill inte uttala sig om hur mycket stiftelsen satsat på underhåll i år. När det gäller ersättning från Migrationsverket för slitage i lägenheterna har stiftelsen tidigare fått nej. Enligt Jildesten pågår diskussioner efter att stiftelsen tagit upp ärendet på nytt.

Om fastigheterna som ska rivas säger han:

– Vi har en vakansgrad som är ganska stor och då måste vi minska beståndet. Att ha en massa tomma lägenheter är ingen förtjänt av.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHans JildestenHyresgästföreningenNyheterSamhälleStiftelsen BjörkåsenStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.