Hoppa till huvudinnehållet

Miljötratt ska rädda kommunens avlopp: ”Blir enkelt att återvinna på rätt sätt”

Publicerad:
Miljötratten ska underlätta återvinning av överblivet matfett och undvika stopp i avlopp.
Miljötratten ska underlätta återvinning av överblivet matfett och undvika stopp i avlopp. Foto: Karlstads kommun

Matfett i avloppsledningar som leder till stopp, problemet är för de flesta inget nytt. Nu vill Karlstads kommun förhindra framtida stopp och uppmana till återvinning.

– Med hjälp av trattarna blir det enkelt att återvinna fettet på rätt sätt, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör i ett pressmeddelande.

Från och med den 19 november kan vem som helst hämta ut en ”miljötratt” hos Karlstads kommuns kontaktcenter. Tratten är tänkt att underlätta återvinning av överblivet fett vid matlagning som annars riskerar att hamna i avloppet och bilda proppar.

– Vi behöver hjälpas åt för att ta hand om våra ledningar och det innebär bland annat att inte spola ned fett i avloppet, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör.

Foto: Karlstads kommun

Miljötratten är en tratt med lock som skruvas på en vanlig PET-flaska. Efter matlagning är det bara att låta fettet svalna och hälla ner i flaskan. Flaskan kan sedan återvinnas på någon av kommunens återvinningscentraler.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunSamhälleVA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.