Hoppa till huvudinnehållet

Pennerborn i ett utsatt läge – det måste bli bättre och därför säckar laget ihop

Publicerad:
Reporter Fredrik Erlandsson
Fredrik Erlandsson
fredrik.erlandsson@nwt.se
Johan Pennerborn leder ett pressat FBK - nu väntar svårt motstånd i helgen.
Johan Pennerborn leder ett pressat FBK - nu väntar svårt motstånd i helgen. Foto: FREDRIK KARLSSON

Färjestad inkasserade sin sjätte raka förlust under torsdagskvällen mot Malmö. Lördag innebär en ny tuff match mot Rögle innan Luleå står på menyn på söndag.

För NWT ger Johan Pennerborn sin syn på läget, laget och varför säsongen är på väg mot en riktig dikeskörning.

– Den totala hockeyn varit bättre, även om resultaten inte varit med oss. Sedan håller inte det i längden, vi måste börja vinna hockeymatcher, säger han.

0–3 i baken efter 13 minuter och 20 sekunder av den första perioden innebar mer eller mindre tack och god natt. Uppryckningen i andra och delar av tredje var på intet sätt dålig – men uppförsbacken var i det närmsta vertikal.

Uppryckningen lyftes av tränare Johan Pennerborn när NWT träffade honom efter fredagens ispass.

– Där någonstans tycker jag att vi verkligen släppte på och vågade spela blad. Stundtals i andra perioden var det verkligen det Färjestad som vi vill se och det som vi haft de senaste åren.

Det är över 7 000 i hallen och första matchen på en vecka, varför fanns inte det från början?

– Jag tror att det som hände i matchinledningen, det är trots allt i andra bytet som de gjorde första målet på att en av våra gick omkull, när man kommer från den situationen som vi gör så sker något i huvudet. Sedan var det en enkel tvåa och ett boxplay där vi istället för klara av det och växa från det fick 0–2. Det var ju en tuff start på matchen, så är det bara. Sedan lyckades vi inte göra mål på det vi skapade och fick 0–3 emot oss på ett alldeles för enkelt sätt.

”Kryper in i skalet”

Frustrationen i omklädningsrummet ska ha varit stor efter första perioden. Någonstans där verkar det däremot som att något föddes för att vända både på matchen och det utsatta läget.

Varför blev det som det blev från första början?

– Det var en olycklig start. De la Rose gick omkull, de vände spelet och knackade in den. Det blev fundersamt direkt, kryper in i skalet istället för att krypa ur det.

Varför?

– Ja... bra fråga, hade jag haft svaret på det så hade vi löst det direkt. Svaret har du kanske efter det när vi börjar ta för oss mer. Kollar man på andra perioden så är det svaret, att hitta de knapparna att trycka på för att få det att se ut så från början.

Andraperioden är ju bland det bästa ni presterat under längre period på de senaste två månaderna.

– Ja, men om vi tittar på prestationen – både mot Örebro och Malmö bortsett de tre första minuterna – har vi underliggande siffror som säger att vi ska vinna åtta av tio mot Malmö. Nu hjälper det inte oss så, det gör att vi kan visa fakta för killarna och säga hur det ser ut. Sedan är inte ishockey bara underliggande statistik – det sker ju saker där ute också.

Och vad är det som sker?

– En av våra backar hamnade i linjen för skottet på andra så att Furch var helt skymd och tredje vill han nog ha tillbaka själv.

Vill se ett mer proaktivt Färjestad

Genomgående för Färjestads säsong, oavsett om det är den senaste sviten förluster eller alla 18 matcher, är de misstagen som leder till mål, kollapser och en elfteplats i tabellen.

Mot Linköping, till exempel, när Derek Ryan gjorde LHC:s första mål i PP hade FBK en back i ett mellanläge där han skymde målvakten istället för tog skottlinjen och ytterligare ett där en grönklädd valde att bli andreman i skottlinjen istället för att markera.

Är det något ni pratar om internt?

– Ja, det är klart vi gör. Sedan gäller det att sortera det och sila så det inte blir för mycket. Det gäller att ha en balans i det. Det kan bli att de tänker för mycket att inte göra fel, och det kan bli farligt att tänka för mycket och inte agera på ryggmärgsreflex.

Vad trycker du på?

– Att vara proaktiv i allt; starten, förberedelser, matchen, allt. Senast var det match för första gången på ett uppehåll, det får inte ske som det blev.

Vad är det då du vill se mot Rögle och Luleå, vad innebär ”proaktiv” rent konkret?

– Att vi gör de sakerna vi ska med pucken, vi hade ingen offensivt dålig förstaperiod. Vi hade 13–7 i skott och skapade målchanser – det vill jag fortsätta ha med, men kanske med en ännu större udd och vara aktiv, aggressiv. Vi försöker trycka på alla knappar som vi kan.

Underliggande hade Färjestad en väldigt positiv statistik mot Malmö. Corsin, samlade skottförsök för och mot, låg på över 60 procent och förväntade mål visade 3–1 i Karlstadsgängets favör. Ändå blev det förlust, igen.

Ni är ju negativa i de flesta underliggande kategorierna, vad säger det för dig?

– Sett till prestationen i Örebro och mot Malmö har den totala hockeyn varit bättre, även om resultaten inte varit med oss. Sedan håller inte det i längden, vi måste börja vinna hockeymatcher, säger Johan Pennerborn.

Krönika: Jag blir inte klok på er, FärjestadFBK-stjärnan om tunga läget: ”Man kan inte ligga och lipa nätterna i ända”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJohan PennerbornKarlstadSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.