Hoppa till huvudinnehållet

Här kan hyresrätter bli bostadsrätter: ”Vinster för de boende”

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Det kommunala fastighetsbolaget  i Arvika undersöker intresset för att ombilda vissa av sina hyresrätter till bostadsrätter i kvarteret Humlan.
Det kommunala fastighetsbolaget i Arvika undersöker intresset för att ombilda vissa av sina hyresrätter till bostadsrätter i kvarteret Humlan.

Det kommunala fastighetsbolaget i Arvika kan tänka sig att sälja av en del av sitt bostadsbestånd. Man undersöker just nu intresset för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i kvarteret Humlan på Rosendal.

Det rör sig om 25 lägenheter av radhus- och villakaraktär.

Det är inte första gången fastighetsbolaget säljer fastigheter. Men det är första gången i nutid som man tittar på möjligheten att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Kommer initiativet från er eller från hyresgästerna?

– Initiativet kommer från oss. Vi vill undersöka om det finns ett intresse hos de boende att göra om till en bostadsrättsförening, säger Arvika Fastighets AB:s vd Mikael Engstig.

Varför vill ni sälja?

– Det vet vi inte om vi ska än. Det finns inga beslut. Vi har identifierat ett antal bostäder av mer radhuskaraktär som vi tycker kanske passar bättre för en mindre fastighetsägare eller som egna hem.

En konsult från Karlstad, med inriktning på just ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, ska undersöka intresset bland nuvarande hyresgäster för att bilda en bostadsrättsförening. Vid senaste styrelsemötet fick ledamöterna information om det pågående arbetet.

Vet ni i dag vilket intresse som finns bland hyresgästerna?

– Det har varit lite problematiskt att samla folk på grund av corona. Det är det vi fått höra, att det kommer att ta längre tid innan vi får svar. Men det är både och, det finns olika åsikter, som det alltid gör. Det här är inget som vi stressar fram, det får ta den tid det tar, säger ordföranden i fastighetsbolagets styrelse Lars-Ove Jansson (S).

Det finns tydliga regler vad som krävs, till exempel hur stor andel av hyresgästerna som måste säga ja, för att kunna ombilda hyresrätter till bostadsrätt.

Vad är ert syfte med att ombilda hyresrätter till bostadsrätter?

– Det finns flera syften. För ett stort bostadsbolag är det enklare förvaltning med större hyreshus. Och vi ser vinster för de boende.

För ett antal år sedan sålde fastighetsbolaget av friliggande villor på Prästängen till hyresgästerna. Enligt Lars-Ove Jansson gjorde de som köpte av kommunen en bra affär.

Han tillägger att de bostäder som Arvika Fastighets AB har i form av parhus/radhus också blir dyra i hyra.

– De är dyrare att förvalta och de är stora till ytan så månadshyran blir rejält hög.

– Hyran blir sannolikt billigare när man äger själv, säger Mikael Engstig.

Finns det inte ett värde i att allmännyttan har olika boendeformer? Alla kanske inte har råd att köpa en villa eller ett radhus, då finns alternativet att hyra?

– Så kan det vara. Men variationen är fortfarande stor även om Humlan skulle bli bostadsrätt. Jag tror inte vi kommer så långt att alla parhus vi har säljs.

Långt tillbaka i tiden byggde det kommunala bostadsbolaget lägenhetslängorna på Karlsborg, men sålde sen till en bostadsrättsförening nån gång på 1940-talet.

Mer i nutid har man även sålt av radhuslängor ute på landsbygden, under senare år i Glava, Klässbol och Sulvik. Men inte till enskilda hyresgäster, utan till företag.

– Det var en strategi från Arvika Bostads tid som vi fullföljt. Men då sålde vi inte enligt de vanliga premisserna om högstbjudande. Utan vi sålde till företag som finns på orten, säger Lars-Ove Jansson.

Fastighetsbolaget har också gjort sig av med villor som använts som förskola. När verksamheten flyttade ut har man sålt det till privatpersoner.

Arvika Fastighets AB förvaltar totalt cirka 3000 lägenheter. Endast en väldigt liten del utgörs av radhus/parhus.

Finns det planer på att ombilda hyresrätter till bostadsrätter på fler ställen?

– Inte just nu. Vi får se hur det här fungerar, konstaterar Mikael Engstig.

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenLars-Ove JanssonMikael Engstig

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.