Hoppa till huvudinnehållet

Clerté: Regeringens vapenlöften räcker inte långt

Publicerad:
Gott så, då finns det 25 tillkännagivanden i vapenfrågor från justitieutskottet som samlat riksdagsmajoritet att agera på, skriver Pia Clerté.
Gott så, då finns det 25 tillkännagivanden i vapenfrågor från justitieutskottet som samlat riksdagsmajoritet att agera på, skriver Pia Clerté. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Men vare sig jägare eller riksdagen borde gå på den lätta finten. Dessa lagförslag är inte tillräckliga och ligger inte i linje med riksdagens beslut, skriver Pia Clerté.

Hur länge kan regeringen strunta i riksdagens beslut utan påföljder? EU-nämndens mandat ignorerades i kärnkraftsfrågan och av justitieutskottets 25 tillkännagivanden i vapenfrågor väljer regeringen att handplocka två. När får riksdagen nog?

EU-nämnden beslutade häromveckan att Stefan Löfven (S) skulle förespråka att kärnkraft bör klassas som en hållbar investering. Trots detta valde statsministern att gå emot riksdagsordningen. Agerandet motiverades med att EU-nämndens majoritet inte motsvaras när man samlar hela riksdagen. För detta är Löfven KU-anmäld.

Statsministern påpekade att för honom är det naturligtvis så att det är vad den samlade riksdagen tycker som är avgörande. Gott så, då finns det 25 tillkännagivanden i vapenfrågor från justitieutskottet som samlat riksdagsmajoritet att agera på.

Troligen något frustrerade över att se sina beslut ignorerade har justitieutskottet gett regeringen en tidsfrist till slutet av 2021 för att återkomma i ett ämne som utskottet tagit beslut om tre gånger. Det vill säga avskaffandet av femårslicenserna. Hittills syns inget tecken på att regeringen avser agera.

Regeringen väljer istället att kasta ut lite valfläsk till jägarna, men inte ens det når hela vägen. Det så länge utlovade slopandet av licens på ljuddämpare har förvandlats till lättnader i tillståndsplikten. Istället för att avskaffa licensen såsom riksdagen beslutat om väljer regeringen en mellanväg. Det må låta attraktivt att en vapenägare ska få ha ljuddämpare som ”passar till” dennes vapen. Men det är ett rättsosäkert förslag. Ljuddämpare kan ju passa till olika kalibrar, hur vet vapenägaren om denne begår ett vapenbrott?

Att regeringen inte bryr sig om vad riksdagen beslutat är än tydligare i det andra förslaget som nyligen skickats ut på remiss. Det om utökad så kallad vapengarderob, det vill säga antalet vapen som anses motsvara en jägares eller sportskytts normalbehov. I dag får en sportskytt inneha tio enhandsvapen och åtta gevär, medan en jägares garderob består av sex gevär, varav de två sista måste motiveras särskilt.

Riksdagen har beslutat att utöka antalet vapen för både jägare och sportskyttar. I en av motionerna som bifölls handlade det om tio gevär för en jägare, varav de sex första utan särskild motivering. Regeringen väljer i stället att utöka definitionen av vapengarderob till att omfatta fler vapendelar. Delar som tidigare inte varit antalsbegränsade. Pipor och slutstycken föreslås innefattas och jägare ska få ha upp till tolv extra som passar till de jaktvapen de redan har. Om sportskyttar nämns inget.

Att regeringen äntligen agerar i vapenfrågor kan troligen tillskrivas det kommande valet. Av de 25 tillkännagivandena från riksdagen har två frågor som mest berör jägare omsorgsfullt valts ut. Men vare sig jägare eller riksdagen borde gå på den lätta finten. Dessa lagförslag är inte tillräckliga och ligger inte i linje med riksdagens beslut. Trots statsministerns goda föresatser att följa riksdagens vilja.

Pia Clerté

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

EUJaktPia ClertéRegeringenRiksdagenSigneratSportskytteStefan LöfvenVapen