Hoppa till huvudinnehållet

Biskop och konstnär prisas – de får kommunens kulturstipendium

Publicerad:
Årets stipendiater. Sören Dalevi, Marcus-Gunnar Pettersson och Roland Lundgren, som är ordförande i Konst i Karlstad.
Årets stipendiater. Sören Dalevi, Marcus-Gunnar Pettersson och Roland Lundgren, som är ordförande i Konst i Karlstad. Foto: Karlstads kommun

Biskopen Sören Dalevi och konstnären Marcus Gunnar Pettersson skapade tillsammans boken ”Barnens Bästa Bibel”.

Nu får båda motta Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne tillsammans med föreningen Galleri Konst i Karlstad.

Varje år utser Kultur-och fritidsnämnden en eller flera kulturpersonligheter som är verksamma i kommunen till mottagare av kulturstipendiet.

I år får Biskopen Sören Dalevi och konstnären Marcus Gunnar Pettersson priset med följande motivering:

”Sören Dalevi och Marcus Gunnar Pettersson får stipendiet för att de genom Barnens Bästa Bibel skapat ett verk vilket präglas av såväl en sprudlande berättarglädje som ett teologiskt djup, vilket kommer till uttryck i ett lättillgängligt och vackert språk och fantasieggande och gränsöverskridande illustrationer. På så sätt introduceras nya generationer till den mångtusenåriga tradition vår kultur vilar på - och som stöd och uppmuntran till fortsatt kulturell gärning.”

Även den ideella föreningen ”Galleri Konst i Karlstad” prisas.

”Galleri Konst i Karlstad får stipendiet för att den ideella föreningen genom engagemang och kompetens vitaliserar konstscenen i Karlstad och ger paletten nya unika nyanser.

Galleriet varvar lokal, nationell och internationell konst och är inte rädd för att visa unga konstnärer, dessutom är en av galleriets målsättningar att hålla en jämn könsfördelning av de utställande konstnärerna - och som stöd och uppmuntran till fortsatt kulturell gärning.”

De båda vinnarna tilldelas 50 000 kronor var.

Tidigare vinnare

De senaste årens stipendiater

2020 Lars Lerin, konstnär, författare och teatergruppen Duo Danzeros.

2019 Olof Wretling, skådespelare, regissör, dramatiker och föreläsare och Viskklubben Hallen.

2018 Maria Henriksson Sohlberg, pedagog för barn och unga på Kulturverkstan och Hans Olsson, föreståndare på Gjuteriet.

Källa: Karlstads kommun

Artikeltaggar

KarlstadNöje/KulturSören DaleviStipendier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.