Hoppa till huvudinnehållet

Utställning blickar framåt - ”Så många som möjligt ska kunna ta del av konsten”

Publicerad:
Amanda Karlssons ”Nu har jag tvåhundra stycken” har hittat en självklar plats under konsthallens speciella ”skylt”.
Amanda Karlssons ”Nu har jag tvåhundra stycken” har hittat en självklar plats under konsthallens speciella ”skylt”. Foto: Christian Dyresjö

Utställningen med temat Blickar fyller Konsthallen Spisrummet på Karlstads Sjukhus. På väggarna hänger en mängd porträtt som gör att besökaren onekligen kan känna sig en aning uttittad. Tavlor och foton hämtade från Region Värmlands arkiv skapar en stämning som säger en del om både vår nutid och om tiden som varit.

Spisrummet är en lite annorlunda konsthall på det sättet att det befinner sig i slutet på en av Karlstad Sjukhus långa korridorer. I anslutning till sjukhusets bibliotek ligger en avlång lokal där man sedan 2015 huserat en rad olika typer av utställningar. Konsthallen ligger under Region Värmlands omvård och när NWT hälsar på är hängningen av den nya utställningen i full gång.

Känn dig uttittad

Maria Andrén och Daniel Gustafsson, konstansvarig respektive konsthandläggare på Regionen, har tagit tillfället i akt att välja ut verk ur Regionens konstarkiv som kanske vanligtvis inte hittar sin plats i de lokaler som ska smyckas.

Hanna L Herder deltar i utställningen med tre verk, alla kopplade till något musikverk. Den här med titeln ”Push it”.
Hanna L Herder deltar i utställningen med tre verk, alla kopplade till något musikverk. Den här med titeln ”Push it”. Foto: Christian Dyresjö

– Temat för utställningen är Blickar, och består i majoritet av porträtt, något som i regel är lite svårplacerat. Man reagerar ju mer eller mindre instinktivt på en bild där ett ansikte tittar rakt emot en och det kanske inte alltid är det mest passande i de andra sammanhang som vi hänger konst. Men utställningarna här är skapade för att ge en upplevelse, säger Maria Andrén.

– Det är som vår frizon där vi kan utmana lite mer än vanligt, flikar Daniel Gustafsson in.

Daniel Gustafsson och Maria Andrén i färd med att hänga upp Oskar Kardemarks ”Hand i hand med främling”.
Daniel Gustafsson och Maria Andrén i färd med att hänga upp Oskar Kardemarks ”Hand i hand med främling”. Foto: Christian Dyresjö

Idén till utställningen kom från alla de Teams- och Zoommöten som dominerade tiden under pandemirestriktionerna. På de digitala mötena är det ju mer eller mindre omöjligt att möta varandras blickar vilket i vissa fall gör det betydligt svårare att läsa av stämningar och känslor. Maria Andrén berättar att hon nu längtar tillbaka till ”det vanliga” och att den här utställningen är ett steg på vägen.

– Det var märkligt under nedstängningen. Normalt sett så brukar vi bjuda in konstnärer som får botanisera i arkiven och/eller skapa egna utställningar men riktigt där är vi inte ännu. Vi har också något som vi kallar Årets Konstnärskap då vi lyfter fram en enskild konstnär och vi hoppas att vi kan komma igång med den ”vanliga” verksamheten fram emot våren 2022. Till den här utställningen tog vi beslutet att inte anordna en vernissage och dra hit en massa människor, läget är fortfarande för känsligt. Därför öppnar utställningen i princip så fort den är färdighängd, säger Maria Andrén.

Foton och tavlor fyller den avlånga lokalen som redan nu är öppen för allmänheten. Tanken är att även den ovane konstbesökaren ska ha behållning av utställningen och konsthallen fungerar som en oas i det annars smått sterila sjukhuset.
Foton och tavlor fyller den avlånga lokalen som redan nu är öppen för allmänheten. Tanken är att även den ovane konstbesökaren ska ha behållning av utställningen och konsthallen fungerar som en oas i det annars smått sterila sjukhuset. Foto: Christian Dyresjö

Gammalt och nytt

Allt som allt består Region Värmlands konstarkiv av mer än 20 000 verk och nya verk tillkommer hela tiden. De tavlor och foton som den här utställningen består av har valts ut bland drygt 3000 verk.

– Man ser verkligen hur tidens anda präglar de inköp som gjorts genom åren. Det är stora förändringar som blir högst tydliga när man rotar i arkiven. Av de mer klassiska namnen som vi har med kan man nämna Stig Olson, Jörgen Zetterquist och Hans Kajtorp, säger Daniel.

– Det är ju onekligen mest gubbar bak i tiden, och vissa verk kan vi helt enkelt inte visa längre för att de skulle anses opassande med gällande normer. Vi är noga numera att väga upp antalet manliga och kvinnliga konstnärer och även vad gäller motiv, fortsätter Maria.

De båda berättar hur gallringsprocessen pågått även under dagen då man valt att skrota en idé om att hänga upp några av de många porträtt av överläkare som finns med från förr.

– Det blev lite för många bistra män helt enkelt, förklarar Maria Andrén och ler.

Många tavlor är det och vissa blir kasserade i sista stund. Det gäller att skapa en harmoni i hängningen och vissa tavlor passar helt enkelt inte in i helheten.
Många tavlor är det och vissa blir kasserade i sista stund. Det gäller att skapa en harmoni i hängningen och vissa tavlor passar helt enkelt inte in i helheten. Foto: Christian Dyresjö

Hon fortsätter:

– Poängen är att så många som möjligt ska ta del av konsten och jag tror att det är många som hittar hit av en slump när de exempelvis blivit inlagda på sjukhuset under en längre period. För de som övernattar här är galleriet öppet dygnet runt och vi vill att det här rummet ska fungera som en kontrast till sjukhusmiljön.

Not: Utställningen Blickar är öppen för allmänheten från onsdag 17 november.

Artikeltaggar

Daniel GustafssonKarlstadKonstMaria AndrénNöje/KulturSpisrummet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.