Liten lansering den 19 november

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Denna vecka blir det onekligen betoning på ”liten lansering”. Veckans släpp består av enbart 20 viner, till skillnad från den förra som innehöll nästan 60 nya viner. Liten ja, men smakfull och spännande ändå med allt från tjusig chardonnay till Beaujolais - det är ju den tiden på året. Trevlig vinvecka!

Två vita tips

Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2019

(nr 92083. 249 kr. 1200 fl)

Sydafrika när det är som bäst. Svalt, friskt och skinande rent! Frukten kommer från kustnära Upper Hemel-en-Aarde Valley, som ligger sydost om Kapstaden. Strålande balans och fräsch frukt i form av citron, persika, gula äpplen och läckra kryddor från lagringen på ekfat. Middagsförslag - ugnsbakad lax och romsås, gräddig kycklinggryta med örter eller en krämig pasta med räkor och saffran.

Hoddles Creek Estate Chardonnay 2020

(nr 95622. 199 kr. 2000 fl)

Ännu en elegant och uppfriskande chardonnay, denna gång med adress Australien. Fyll det stora vinglaset med rökig mineral, grillad citron, rivet citrusskal och lättrostade nötter. Som skapat till halstrad vit fisk, ugnsrostad kyckling och risotto med svamp och ovan förslag.

Röda tips

Beaujolais Nouveau Le Bistrotteur – Bojo Time 2021

(nr 92625. 89 kr. 28.000 fl)

Det är dags för Beaujolais Nouveau, ett vin som får säljas först den tredje torsdagen i november, nu på torsdag den 18:e alltså. Då anländer bland annat denna charmör, fylld med pigga skogsbär, färska örter och uppfriskande syror. Toppen till charkbrickan och även ljust kött. Servera aningen kyld och njut.

Clos de la Roilette Fleurie 2020

(nr 92426. 199 kr. 1200 fl)

Fleurie är ett Grand Cru - läge i Beaujolais. Här blir stilen något mer fyllig och framför allt lagringsduglig, till skillnad från en Nouveau som helst ska njutas på direkten. Även om detta vin kan sparas vidare så är det öppet och inbjudande idag med körsbär, saftiga plommon, torkade örter och friska syror.

Le Serre Nuove dell´Ornellaia 2019

(nr 93348. 459 kr. 1200 fl)

Le Serre Nuove är ett så kallat andravin. Det innebär att producenten producerar ett vin av samma goda kvalitet, fast med något lägre priset och en mer tillgänglig stil. Nu kostar vinet en slant ändå. Men sett till förstavinet - samt ikonvinet - Ornellaia och prislappen på 1899 kronor, så får vi ändå fin vinvaluta! Le Serre Nuove som görs på merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot är laddad med röda och svarta vinbär, plommon, tobak, ceder och ett långt vinliv. En julklapp till dig själv kanske?

Hoddles Creek Estate Pinot Noir 2020

(nr 95339. 219 kr. 2000 fl)

Finfin pinot noir från Yarra Valley i Australien, samma plats som deras eleganta chardonnay. Här faller man pladask, för den röda frukten, för fräschören, mineralerna och den härliga sältan. Toppengott till coq a vin, rostade rotfrukter, viltkött och även julskinka.

Artikeltaggar

Mat och dryckVinspalten

Läs vidare