Klubbarna sätter press på FIFA – Degerfors agerar

Publicerad:
”Vi kommer att få se mycket positivt därifrån under mästerskapet. Det är viktigt att även visa de andra sidorna”, säger Suzanne Hällström, klubbchef i Degerfors IF, om VM i Qatar. Foto: Tomas Nilsson

Samtliga klubbar i allsvenskan och superettan har skrivit under Amnestys upprop mot VM i Qatar. Organisationen vill med det sätta press på FIFA, att de måste stå upp för arbetarnas rättigheter.

– Vi vill ställa oss på den sidan och visa det tillsammans, säger Degerfors klubbchef Suzanne Hällström.

Tidigare i veckan släppte organisationen Amnesty en ny rapport om arbetarnas förhållanden inför VM i Qatar nästa år. Frågan har varit omdiskuterad länge, och situationen ser enligt rapporten inte bättre ut nu än vad den gjort tidigare.

Därför har samtliga klubbar i allsvenskan och superettan gått samman och skrivit under Amnestys upprop mot mästerskapet.

– Vi ser att det finns saker som måste förändras och det vi kan göra nu är att skriva under. Det är svårt att göra något mer, men vi vill ställa oss på den sidan och visa det tillsammans, säger Suzanne Hällström.

Amnesty hade sagt att de skulle göra uppföljningar och när det visade sig att förhållandena inte hade blivit bättre, var klubbarna inom den svenska elitfotbollen överens om att visa sitt missnöje.

– Vi har gått ut tidigare och sagt att de förhållanden som arbetarna har och landets syn på kvinnor är illa. När rapporten kom var det ganska självklart att göra ytterligare ett uttalande. Nu är det beslutat att VM ska gå där, men vi tycker ändå att fotbollsorganisationerna måste ta hänsyn till det här när de bestämmer plats.

Tror du att ni kan få med fler ligor i uppropet efter att de svenska klubbarna tagit ställning?

– De olika nationerna har valt att visa på olika sätt. Man har haft t-shirts som fördömer placeringen av mästerskapet till exempel. Det här är vårt sätt att göra det på, men om vi kan få med fler ligor kan inte jag svara på. Men jag tror att alla länder, åtminstone de nordiska, går ut på något sätt om det här, säger Suzanne Hällström.

Gianni Infantino, ordförande i FIFA, har fått mycket kritik för placeringen av VM 2022.
Gianni Infantino, ordförande i FIFA, har fått mycket kritik för placeringen av VM 2022. Foto: Martin Ruggiero

Norge har tidigare under året burit t-shirts med budskap som fördömer Qatar-VM. Danmarks landslag kommer att minimera resorna till Qatar och lagets sponsorer kommer att avsäga sig sin plats på tröjorna, till förmån för budskap om mänskliga rättigheter.

– Det är viktigt att visa att vi inte tycker att det är ett bra sätt att visa upp landet (Qatar) på. För det kommer att vara så, vi kommer att få se mycket positivt därifrån under mästerskapet. Det är viktigt att även visa de andra sidorna.

Artikeltaggar

Degerfors IFFotbollFotbolls-VMSuzanne Hällström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare