Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad Airport inleder oberoende granskning kring miljötillstånd

Publicerad:
Reporter Ida Aronsson
Ida Aronsson
ida.aronsson@nwt.se
Foto: Tommy Andersson

Under torsdagen meddelade Karlstad Airports styrelse att en extern granskning ska inledas gällande den omtvistade processen med miljötillståndsansökan.

Det var redan 2015 som Karlstad Airport startade processen med ett nytt miljötillstånd. Flygplatsen blev då rekommenderad av ett konsultbolag att skaffa juridisk hjälp.

Enligt konsultbolaget Swecos uppskattning skulle priset för tjänsterna kosta 200 000 kronor. Notan hamnade istället på över 3,6 miljoner.

Även flera konsultfirmor anlitades i arbetet med det nya miljötillståndet. Den totala kostnaden för ärendet uppgick till cirka 5,8 miljoner kronor.

Enorm advokatnota för Karlstad Airport – 3,4 miljoner mer än beräknat

Under torsdagskvällen skriver Karlstad Airport i ett pressmeddelande att arbetet med att söka nytt miljötillstånd inleddes för sex år sedan på grund av att det tidigare tillståndet byggde på den gamla miljölagstiftningen, snarare än på miljöbalken.

Nu har flygplatsens styrelse beslutat att beställa en oberoende granskning av processen.

– Vi vill undersöka via en oberoende part om arbetet med ansökan har genomförts korrekt. Detta är mycket långdragna och komplicerade processer och det är viktigt att vi nu gör en ordentlig genomlysning, säger Mikael Lundström, styrelseordförande i Karlstad Airport i pressmeddelandet.

För att säkerställa oberoende ska granskningen beställas i samråd med Karlstad Stadshus AB. Den ska vara genomförd senast 31 mars 2022.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads flygplatsNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.