Hoppa till huvudinnehållet

Johan, 45, tar strid för sitt vitmålade hus – har kopplat in advokat

Publicerad:
Johan Ekstam strider för sitt vitmålade hus.
Johan Ekstam strider för sitt vitmålade hus. Foto: Tommy Andersson

Johan Ekstam tvingades måla om och böta för att han målade sitt gula hus vitt. Nu har han överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen.

NWT rapporterade om händelsen redan i somras. Johan Ekstam målade om sitt hus på Hagalund i Karlstad, något som enligt kommunen bröt mot formspråket.

Johan och frun Lise-Lott tvingades böta 7 163 kronor för att de inte ansökt om bygglov. De tvingades också återställa det ommålade teglet till ursprungsutseendet eftersom huset bedöms ha kulturhistoriskt värde.

Nu tar Johan strid för sitt vita hus och har kopplat in en advokat. Beslutet är överklagat till länsstyrelsen.

– Jag har överklagat via en advokat. Jag hoppas få slippa måla om, men jag vill också att det ska vara lika för alla hus. Det är det som är mest störande, att vissa saker är okej på andra sidan gatan men inte här, säger Johan Ekstam.

Ärendet hanteras just nu.

– Jag skulle vilja se nya regler för detta, eller enklare regler så folk vet vad som gäller. Det är nog inte alla som vet om att man bor i ett k-märkt hus.

Karin Manner, bygglovschef på Karlstads kommun, har tidigare redogjort i NWT vad som får och inte får förändras på husen:

– Tillsammans med våran stadsbyggnadsantikvarie har vi gjort bedömningen att de mörka sadeltaken och husfasadens färg och materialval ska bevaras. De här två karaktärsdragen på husen är det som vi anser är väldigt karaktärsbärande för den här hustypen och det som sammanhåller området.

Läs mer:

Johan målade huset vitt – nu får han både göra om och bötaRamaskri efter Johans ommålade hus – nu svarar kommunen på kritiken
Johan Ekstam.
Johan Ekstam. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovKarin MannerKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.