Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Risk att du kastar pengarna i sjön på badhuset

Publicerad:
”Jag behöver ingen överförmyndare när jag badar. Gör det enkelt för oss badare, låt oss använda de pengar vi har så som vi själva vill”, skriver insändarskribenten.
”Jag behöver ingen överförmyndare när jag badar. Gör det enkelt för oss badare, låt oss använda de pengar vi har så som vi själva vill”, skriver insändarskribenten. Foto: Sabina Rislund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sundstabadet är en fin anläggning - men deras betalningsupplägg tycker jag är onödigt krångligt och faktiskt helt felaktigt.

Om man betalar in pengar för att ha ett "konto" hos dem för att använda när man kommer dit, så finns pengarna laddade på ett armband. Så långt är allt gott och väl. Men om man har haft pengarna på "kontot" längre tid än vad badet anser rätt så riskerar pengarna att försvinna. Då måste jag ladda upp med pengar som motsvarar minst tio besök! Annars är mina pengar som finns på kontot borta! Får man göra så? Det är ju konfiskering.

Dessutom har det nu varit coronatider och då har man föredömligt förlängt tiden, men jag har såpass mycket pengar kvar att jag vill använda dem inte bara till vanliga bassängen, då det kommer att ta alldeles för lång tid att "konsumera upp" på det sättet, utan även till relaxen med mera, men si det går inte.

Om jag vill använda pengarna till att vara på relaxen får jag bara använda den summan som motsvarar ett (1) besök i vanliga bassängen det vill säga cirka 50 kronor, resterande, det vill säga cirka 250 kronor, måste jag betala extra för, trots att jag har flera hundra av mina pengar innestående på deras konto!

Är det verkligen tillåtet att göra så? Det är ju mina pengar som jag har satt in hos dem för att använda, och hur jag använder dem, till motionssim eller fika eller relax eller äventyrsbad, det är ju min sak och inte något som Sundstabadet ska avgöra.

Jag behöver ingen överförmyndare när jag badar. Gör det enkelt för oss badare, låt oss använda de pengar vi har så som vi själva vill. Enkelt och logiskt.

När jag frågade en anställd varför det var på detta viset så kunde den inte svara på det, vilket jag förstår, utan den hänvisade till att det var någon chef högre upp som hade bestämt detta. Den chefen skulle jag gärna vilja få ett svar ifrån, med det snaraste. Och inte bara ett svar utan en självklar ändring av nuvarande ordning. Om jag går in på en klädaffär med till exempel ett presentkort och vill köpa en skjorta kan jag ju inte bli tvingad att köpa en tröja, eller hur!?

Badare med förmyndare

SVAR DIREKT: I våra köpvillkor framgår förutsättningarna tydligt

Sundstabadet har sedan anläggningen öppnade 2013 erbjudit möjligheten att köpa presentkort eller tio-kort. Då det inte går att utläsa vilket av dessa alternativ som du har laddat på ditt armband tar jag chansen att generellt beskriva hur båda av dessa fungerar. Ett presentkort kan du köpa och koppla till ditt armband i vårt digitala system. Då kan du smidigt använda dess värde till att köpa vad du vill på Sundstabadet. Som med så många andra presentkort har även detta en längsta giltighetstid, vilket i detta fall är 12 månader.

Skulle du välja att köpa ett rabattkort på tio besök till anläggningens motionsbassänger så är det rättigheten att motionssimma (momsfri tjänst enligt nuvarande skattelagstiftning) som du köper vilket inte kan användas till att köpa till exempel fika eller relaxbesök. Under ett år har du då möjlighet att gå och motionssimma vid tio tillfällen. I våra köpvillkor framgår tydligt förutsättningarna och informationen om att i sådant fall ett sådant konto är inaktivt under tolv månader så förfaller eventuellt innestående värde. Det är inte administrativt möjligt att låta väldigt många inaktiva konton ligga kvar i all evighet. Dock har du genom att lägga till ytterligare besök på ditt armband förlängt giltighetstiden även på innestående besök ett år.

För att ge alla maximala möjligheter att nyttja sina värden på presentkort eller tio-kort utifrån restriktioner och riktlinjer så har Sundstabadet förlängt giltighetstiden på samtliga kort med ett år, som kortast till sista mars 2022. Vår förhoppning är att denna lösning skapar goda möjliga förutsättningar för att du och alla andra 400 000 gäster ska få bästa möjliga badupplevelse!

Stephan Hammar

verksamhetschef Bad och Sport, Karlstads kommun

Artikeltaggar

InsändareKarlstadSundstabadet