Hoppa till huvudinnehållet

Ellen Helenius köpte kameran på Blocket – det slutade med en dokumentär

Publicerad:
Ellen Helinder är skådespelare och har även gjort dokumentärfilmen "Min lilla storebror".
Ellen Helinder är skådespelare och har även gjort dokumentärfilmen "Min lilla storebror". Foto: Ellen Gustavsson

NWT möter tre värmländska filmare som alla har valt berättelser som legat dem väldigt nära. Och samtidigt som de har fäst kameran mot någon i deras närhet, har resultatet även blivit en spegling av dem själva.

Emily Norling, Sara Broos och Ellen Helenius berättar om varför det blev just dokumentärfilm och vad som har styrt deras blick.

Ellen Helinder har gjort filmen "Min lilla storebror" som premiärvisades i TV4 ifjol. Filmen är ett nära porträtt hennes bror Felix som är drygt 30 år, men som har en tre-årings hjärnkapacitet. Han lever med den ovanliga funktionsvariationen Desintegrativ störning.

– Jag hade alltid tänkt att en dag skulle jag skapa något kreativt om vår familjesituation, säger Ellen Helinder.

– Ju äldre jag blev, desto mer insåg jag att det var en speciell situation. Jag träffade aldrig någon annan som upplevt något liknande. Samtidigt kändes det som att det fanns fler, fast jag kom aldrig i kontakt med dem.

Till en början hade hon tankar på att skriva en bok, försök gjordes men det föll inte på plats.

– Men när jag började arbeta som skådis så blev just filmen ett sätt att göra det på. Dokumentärfilm har alltid legat mig nära, jag älskar att titta på det. Min första tanke var "Hur svårt kan det va!?".

Hon ler åt sig själv.

– Det är ju väldigt svårt! Mycket, mycket, mycket jobb. Men jag är glad att jag inte hade den insikten, att jag kom in lite naiv i projektet.

Om hon vetat hur omfattade arbetet skulle komma att vara, skulle hon förmodligen inte ha påbörjat det, erkänner hon.

– Jag köpte en kamera på Blocket och åkte hem till familjen och började dokumentera dem och de situationer som kändes speciella för vår familj.

Vanliga människor, med massa fel och brister

När Ellen Helinder ska beskriva tjusningen med just dokumentär film nämner hon det rena.

– Ja, även om det är vinklat från mitt systerperspektiv eftersom det är jag som gör filmen, så känns det nära verkligheten. Så nära jag kan komma. Det är inte ett manus bakom.

Genom filmarbetet kom hon att se nya sidor av sin familj.

– Det blev väldigt fokuserat och koncentrerat under nästan två års tid. Det var ju också väldigt viktigt att skapa en balanserad film, inte bara ett "titta vilken fin familj vi är". Utan få fram att vi bara är vanliga människor, med massa fel och brister, i en ovanlig situation.

I likhet med både Sara Broos och Emily Norling medverkar Ellen Helinder även framför kameran.

– Det var inte planerat. Men det växte fram under arbetets gång. Jag har även gjort filmens berättarröst. Jag kände att det var så jag ville berätta den här historien. Jag upplevde mig själv som ett verktyg för att skapa filmen, snarare än att jag ville synas i bild.

Samtidigt som du dokumenterar din familj, blir det ju även en dokumentärfilm om dig?

– Ja, på ett sätt blir det ju det. Det gav mig en tankeställare kring dynamiken i vår familjerelation. Det är nog på grund av att jag funderat mycket kring vissa saker som det överhuvudtaget har mynnat ut i en film.

Hon förklarar:

– För mig har det varit svårt att släppa en del av vår bakgrund och bara leva vidare i Stockholm där jag bor nu. Det finns en känsla av skuld. Vilket är vanligt när man har syskon som inte kan riktigt leva ett liv på samma sätt som en själv kan göra. Det är något jag hela tiden lever med och aktivt jobbar mig bort ifrån. Det är inte mitt fel att Felix är som han är. Det har kommit upp i mig i samband med filmen då jag gick så djupt in i det här. Vilket känns väldigt bra. Jag ta itu med det.

Filmen fick en funktion för dig?

– Ja, all konst är terapi! Haha.

Under arbetet styrdes hon av intuition, magkänsla och fingertoppskänsla.

– Just den här berättelsen kan ju ingen annan än jag göra. Då måste jag lyssna på mina impulser för att få sagt det jag vill säga.

En scen ur "Min lilla storebror".
En scen ur "Min lilla storebror".

Succéserien "Exit"

Som skådespelare debuterade hon i serien "Gåsmamman" och har bland annat synt i den norska succéserien "Exit" som hör till de mest strömmade någonsin i Norge.

– Jag ser mig själv som skådis mest. Det är mitt fokus.

– Jag hade en idé om att göra en ny dokumentärfilm för en tid sedan. Men jag kände att ämnet var mig inte lika nära. Jag måste verkligen brinna för det för att det ska funka. Annars gör man inte personen eller ämnet det handlar om rättvisa. Om man ens lyckas göra klart. Jag vet inte om det kommer ett nytt filmprojekt som bor i mig lika djupt som filmen om min bror.

Nyligen medverkade Ellen Helinder som skådespelare i en Nederländsk produktion som hon liknar vid vildmarksäventyret "Into the Wild".

– Den utspelar sig i de finska fjällen. Filmen går under namnet "Human Nature" och ska ha premiär till våren.

Tre filmare: "Skrämmande att vara i det mörkret"Tre filmare: "Jag hittade berättelsen samtidigt som den hittade mig"

Medverkar på Värmlands bokfestival

Ellen Helinder, Sara Broos och Emily Norling medverkar i ett scensamtal tillsammans med Region Värmlands Robert P Olsson på Värmlands bokfestival på lördag den 20 november kl 15.

Artikeltaggar

BlocketDokumentärfilmEllen HelinderEmily NorlingFilmNöje/KulturNorgeRegion VärmlandSara BroosTV4Värmlands bokfestival

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.