Det är inte tanken som räknas utan handling

Debatt
PUBLICERAD:
Situationen för bl a de papperslösa som vistas helt lagligt i Värmland i dag är fullständigt oacceptabel och inhuman. Utan civilsamhället skulle de frysa eller svälta ihjäl, skriver Klara Patzauer.
Foto: Peder Kaldal
Världen i Värmland ska vara en kompletterande verksamhet, inte den som tar över där kommuner och regionen eller staten fallerar, skriver Klara Patzauer.

Elisabeth Rundqvist i Uppsalastödet skriver i sin artikel i Altinget att ”Civilsamhället behandlas som skurgumma och sophämtare”

Vi håller med. Världen i Värmland, och resten av civilsamhället, gör ett för tillfället helt nödvändigt arbete bland människor som annars skulle ha stått helt utan samhällets stöd. Men det är varken en hållbar eller acceptabel lösning. Världen i Värmland ska vara en kompletterande verksamhet, inte den som tar över där kommuner och regionen eller staten fallerar.

Situationen för bl a de papperslösa som vistas helt lagligt i Värmland i dag är fullständigt oacceptabel och inhuman. Utan civilsamhället skulle de frysa eller svälta ihjäl. Världen i Värmland liksom bl a kyrkorna och Stadsmissionen – det vill säga väldigt många vanliga värmlänningar – ser dagligen till att människor får någonting överhuvudtaget att äta, att de har kläder på kroppen och inte måste sova ute.

Vi ser till att små barn, gamla, sjuka, ja människor i alla åldrar, klarar att överleva. Det vet ansvariga tjänstemän och politiker om. De vet varför människorna finns här men underlåter att ta i problemet på allvar. Man blundar och hoppas på att civilsamhället ska lösa problemet så att man slipper skämmas för sin underlåtenhet och därmed fullständigt inhumana politik.

Elisabeth Rundqvist avslutar sin artikel med orden: ”Självklart kommer jag att fortsätta som tidigare och finnas där vi ideella behövs. Men jag kan inte acceptera att hålen ökar, blir större för varje kris som samhället går igenom. Jag kan inte acceptera att vi föreningar inte är en del av ansvariga, långsiktiga och bärkraftiga lösningar för komplexa samhällsproblem, där vi får den roll vi ska ha – att vara just civilsamhället. Där vi inte behöver laga samhällets tillkortakommanden, agera socialtjänst, akut psykiatri, arbets- och bostadsförmedling. Där vi får bolla över till samhället i stället för tvärtom. Låt oss få återhämtning och ge oss rätt roller.”

Världen i Värmland vill vara en del av lösningen. Vi tror på civilsamhällets kraft. Men vi kan inte vara skurgummor och sophämtare. Vår uppmaning till de som har beslutskraften i sina händer är att öppna för ett hållbart samarbete där vi tillsammans agerar för ett mänskligt och humant Värmland och Sverige.

Det är inte tanken som räknas utan handling!

Världen i Värmland genom

Klara Patzauer

Ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.