Statistik: Unga, elsparkcyklar och A-traktorer bakom många olyckor

Publicerad:
Sedan det blev enklare att göra om vanliga bilar till A-traktorer har det blivit allt vanligare, och med det har olyckorna ökat. Foto: Olivia Larsson

Elsparkcyklarnas etablering i Sverige under de senaste fem åren har lett till både irritation, skador och ett nytt transportmönster. I takt med att de etableras i fler städer ökar även olyckorna, visar statistik från Transportstyrelsen.

Det är ingen liten ökning i elsparkcykelsrelaterade olyckor. Från att under åren 2016 till 2018 rört sig om runt 20 per år toppade statistiken på 1056 olyckor från januari till augusti i år.

– Majoriteten av olyckorna med elsparkcyklar inträffar i storstäder och sker framför allt på kvällar och nätter under helger, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Blinde David, 43, stupade över en elskoter: ”Som en hockeytackling”

Unga drabbas

I undersökningen har olycksfall från 2016 till 2021 studerats för elsparkcyklar, A-traktorer, mopedbilar, fyrhjulingar och snöskotrar. Statistiken visar att det främst är unga som drabbas. Runt 40 procent av de som omkom eller skadades i samband med elsparkcykelolyckor var i åldersgruppen 20-34 år.

– Det beror så klart på att det finns flest elsparkcyklar i större städer, men visar också att elsparkcykeln har blivit ett fordon som används i stadslivet av unga vuxna på ett inte helt trafiksäkert sätt, säger Khabat Amin.

Elsparkcyklarna kom till Karlstad i somras, sedan dess har de rönt både irritation och glädje i staden.
Elsparkcyklarna kom till Karlstad i somras, sedan dess har de rönt både irritation och glädje i staden. Foto: Tommy Andersson

Även A-traktorsolyckor ökar

EPA- eller A-traktorer är, som NWT berättat, ett annat fordon som ökar bland unga. 2019 fanns omkring 25 000 i Sverige, motsvarande siffra i dag är 43 000. Ökningen kommer främst från att det 2020 blev enklare att göra om en vanlig bil till A-traktor.

Inifrån utskällda A-traktorkulturen: Bilar för 100 000 blir ungdomarnas vrålåkLeo, 16, slår tillbaka efter A-traktorkritiken: ”Gnäll” och ”avundsjuka”
17-årige Hugo Andersson: ”A-traktorer har blivit en bilkultur”

2019 skadades 146 personer, 2020 214 och fram till augusti i år 200 i olyckor med A-traktorer. I snitt innebär det 0.4, 0.6 och 0.8 olyckor per dag.

– Vi ser en markant ökning av antal olyckor med A-traktorer, särskilt under år 2020. Då ökar också antalet A-traktorer kraftigt. Här är det viktigt att notera att ökningen av olyckor följer ökningen av antalet A-traktorer i trafiken, säger Khabat Amin.

Få dödsolyckor

Även bland A-traktorer är det främst unga som avlider vid olyckor. Däremot sker förhållandevis få dödsolyckor både med A-traktor och elsparkcykel.

Under de senaste fem åren har det skett tre dödsolyckor där minst en elsparkcykel varit inblandad och i genomsmitt en per år med A-traktor eller EPA. Tre av fyra i den sistnämnda kategorin har varit i åldersgruppen 0-17 år. Enligt Transportstyrelsens olycksdatabas Strada inträffar merparten på 50-vägar, knappt hälften har varit singelolyckor.

Antalet olyckor med elsparkcykel har ökat lavinartat under de senaste tre åren.
Antalet olyckor med elsparkcykel har ökat lavinartat under de senaste tre åren. Foto: Skärmklipp från Transportstyrelsen

LÄS MER:

Klart: Kommunen tar åtgärd mot elsparkcyklarna – sänker hastighetenBlinde David, 43, stupade över en elskoter: ”Som en hockeytackling”Kommunen kan införa avgift – och flytta elsparkcyklar som står trafikfarligtLeo, 16, slår tillbaka efter A-traktorkritiken: ”Gnäll” och ”avundsjuka”Insändare: Unga på landet behöver A-traktor för att ta sig till skolanAdnan, 33, i skräckolycka med elsparkcykel: ”Jag minns inget”Här är vinnaren i A-traktortävlingen: ”Jag är jättestolt”

Artikeltaggar

A-traktorElfordonFyrhjulingMopedbilSnöskoterTrafikTrafikolyckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare