Svindlande fastighetsaffärer i Storfors

Ledare
PUBLICERAD:
Definitivt inte värt 1,9 miljoner.
Foto: Helena Karlsson

Den krisande allmännyttiga bostadsstiftelsen Björkåsen, där kommunalrådet Hans Jildesten (S) också är ordförande, har köpt två industrifastigheter för nästan fem miljoner kronor trots att de egentligen bara värderas till drygt två miljoner. Det kunde NWT avslöja i lördags (13/11). Vad är det egentligen för affärer som man håller på med i Storfors?

Björkåsen har det besvärligt, men tydligen inte så besvärligt att den kan ge sig in i diskutabla fastighetsaffärer. År 2020 köpte de en stallbyggnad för 1,9 miljoner av företaget Structo, men som sedan värderades till 200 000 kronor. Samma år köpte de en industribyggnad, Stålmekan, för 2,8 miljoner, som sedan värderades till 1,9 miljoner.

Jildesten försöker försvara sig med att Björkåsen behöver lokalerna, men än har ingen inflyttning skett. De är dessutom rätt olämpliga för det. Sedan står man också under granskning av länsstyrelsen i Dalarna (som granskar stiftelser) eftersom man förvärvat industrifastigheter, vilket står i strid med stiftelsens stadgar.

Varför gör de då på detta viset? Uppgifter till NWT tyder på att köpet av Stallet skedde för att hjälpa Structo, som hade ekonomiska problem. Men en kommun får inte gynna en enskild näringsidkare. En annan uppgift gör gällande att planerna är att hyra ut Stålmekan till det omstridda fiskodlingsföretaget Arctic Sustainability Group (ASG) till långt under marknadspris. Även det torde vara otillbörligt gynnande av näringsidkare.

Det är faktiskt ett rent skandalöst agerande, men Jildesten verkar inte ens begripa det problematiska. Nu måste man gå till botten med den här historien. Och hur vore det om Björkåsen istället lade sina pengar på sin verkliga uppgift och rustade upp sitt hyresbestånd, som också den mycket kritiske moderatpolitikern Stefan Larsson påpekar till NWT?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.