Simbassäng är trasig: ”Mycket tråkigt”

Publicerad:
Simbassängen i Storfors är trasig. När den kan tänkas vara lagad är i dagsläget oklart. Detta drabbar inte bara kommunens egna elever och invånare utan även elever och simmare från Filipstad som i väntan på en egen simhall åkt till Storfors för att träna. Foto: Filip Kowalski

I väntan på en ny simhall har elever från Filipstad bussats till Storfors bassäng för att bedriva simundervisning, även Filipstads simklubb har utnyttjat den möjligheten.

Nu är det dock slut med detta.

– Vi har fått lite haveri med bassängen, berättar Jukka Mäenpää, enhetschef för teknisk drift.

När stora sprickor upptäcktes i konstruktionen fick badhuset i Filipstad stängas akut. Detta var under 2019.

Som en räddning fanns då bassängen i Storfors – hit fick kommunens elever och medlemmar i simklubben åka för att träna.

Under den gångna helgen upptäcktes dock att inte heller bassängen i grannkommunen längre är brukbar.

– Det har släppt kakelplattor i den, så vi har stängt av den och ska göra en större undersökning över vilka åtgärder som krävs, förklarar Jukka Mäenpää, enhetschef över teknisk drift i kommunen.

Bassängen togs ur bruk under måndagen, den 15 november.

Många frågetecken

– Vi är inte klara med vad som behöver göras men någon åtgärd måste vi göra i alla fall. Vi ska kika på det med hjälp av konsulter för att se vilken omfattning, säger Mäenpää.

Hur lång tid detta kan tänkas ta eller när bassängen förväntas vara brukbar igen kan han inte svara på.

– Det är mycket tråkigt att det blivit så här, men vi får avvakta tills vi får besked hur omfattande skadan är innan vi kan ta något beslut.

Simklubben pausar

Tomas Jansson, ledamot i styrelsen för Filipstads simklubb, beklagar också han det som inträffat.

– Till vilken grad det påverkar oss vet vi inte än, men ett uppehåll i vår verksamhet blir det definitivt, konstaterar han,

Tomas Jansson, ledamot i styrelsen för Filipstads simklubb.
Tomas Jansson, ledamot i styrelsen för Filipstads simklubb. Foto: Göran Persson

Tomas Jansson håller dock tummarna för att det inte rör sig om några omfattande skador och att bassängen snart användas igen.

– Har vi tur behöver de bara sätta lite nytt kakel och då kanske vi är igång igen, men vi skulle få mer besked längre fram.

När det fortfarande är så osäkert kring hur illa det är så har ni kanske inte hunnit kolla på en plan B än, vart ni skulle kunna åka för att träna om Storfors inte längre är ett alternativ?

– Indirekt har man väl alltid lite tankar i huvudet - vad gör vi om det blir si eller så, men det handlar om avstånd till bassänger och så vidare. Och nu är det svårt att bedriva verksamhet ute i sjöarna. Men vi får vänta in det här beskedet från Storfors först innan vi återkommer om hur vi ska gå vidare. Trist är det förstås, både för skolungdomarna i Storfors och för Filipstads skolor som också nyttjar bassängen ibland. Och för oss som gör det mycket. Det är synd.

Artikeltaggar

Filipstads kommunNyheterSimhallStorforsStorfors kommunVargbroskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare