Hoppa till huvudinnehållet

Såldes för 650 000 kronor – nu kan kommunen hyra för 2,4 miljoner per år

Publicerad:
Arkivbild. På Fasaden i Hagfors kan ungdomsverksamhet och Hagfors bio komma att flytta in Foto: Pia Holmström

Fasaden såldes nyligen till ett fastighetsbolag för 650 000 kronor. Nu vill kommunen hyra fastigheten. Hyreskontraktet är på 15 år och hyran är 2,4 miljoner per år.

– Med facit i hand, om vi vetat att detta förslag skulle komma, så skulle vi ha köpt den då. Det tycker vi var en miss, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

NWT berättade för ett par veckor sedan att budgetkommittén beslutat att hyra Fasaden. I fastigheten ska Kulturskolan, ungdomsgården och Hagfors Bio förläggas. Planen är att verksamheterna ska flytta in hösten 2022.

Nu har ärendet varit uppe som inriktningsbeslut i kommunstyrelsen. Då kom en del frågeställningar upp.

– Jag har varit tydlig med att får vi inte till allt på ett tillfredsställande sätt så är det självklart att vi inte ska flytta in verksamheter. Det som jag tycker är lite olyckligt är att det kommer en del frågeställningar på sittande möte när vi haft tid på oss att skicka in frågorna innan så att de kunnat bearbetas och besvaras, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

”Stor kostnad”

Socialdemokraterna är i grunden positiva till en flytt till Fasaden.

– Men det finns en del frågetecken. Det är ju en ganska stor kostnad 2, 4 miljoner per år också om det är rimligt. Men vi undrar om vi verkligen ska låsa fast oss i 15 år på det här, säger Tomas Pettersson.

I summan 2,4 miljoner ingår också kostnader för el, lokalvård och sophantering.

Fasaden som tidigare ägdes av IOGT-NTO såldes till ett Stockholmsbaserat fastighetsbolag för 650 000 kronor i slutet av 2020.

– Vi har ställt frågan om vi kan köpa fastigheten idag? Där har vi inte fått ett klart svar. Frågan är om vi skulle komma billigare undan om vi ägde fastigheten?, säger Tomas Pettersson.

Han anser också att man bör kolla om man behöver ändra detaljplanen.

– För är det så att detaljplanen ska ändras, så är det en risk att det överklagas och drar ut på tiden.

När hyreskontraktet är helt klart kommer det att komma upp till beslut i kommunstyrelsen.

– Vi kanske får ta ett platsbesök på Fasaden så att vi politiker här i Hagfors får se hur det egentligen ser ut, säger Jens Fischer.

Kända Hagforsfastigheter sålda - nu ska Mäklarhuset expanderaLägenheter planeras i Fasaden: "Byggnaden är jävligt snygg"Så ser planerna ut för anrika Fasaden i HagforsFasadens kulturhistoria ska räddasBudgetförslag: Fasaden hyrs –blir fritidsgård, bio och kulturlokal”

Artikeltaggar

Hagfors kommunJens FischerOberoende realisterPolitikSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.