Hoppa till huvudinnehållet

Rekord i värmländskt nyföretagande: ”Det här hade jag på känn”

Publicerad:
Ett härligt besked som gynnar jobb och tillväxt, säger Cecilia Fjellman Fredholm, verksamhetsledare i Nyföretagarcentrum Värmland om ökningen i nyföretagandet.
Ett härligt besked som gynnar jobb och tillväxt, säger Cecilia Fjellman Fredholm, verksamhetsledare i Nyföretagarcentrum Värmland om ökningen i nyföretagandet.

Nyföretagandet i Värmland växer med rekordfart. Vid månadsskiftet oktober-november hade 1 257 nya värmländska företag registrerats vid Bolagsverket, en klar ökning med jämförande period 2020.

– Det här hade jag på känn. Det riktigt sjuder av nyföretagande, innovationer och uppfinningar, säger Cecilia Fjellman Fredholm, verksamhetsledare i Nyföretagarcentrum Södra Värmland.

2020 hade Värmland den största ökningstakten i nyföretagandet i hela landet . Om några veckor kommer beskedet om Värmland slår ett nytt rekord.

Pandemin

Att så många väljer att starta eget kan bland annat ha sina orsaker i pandemin. Många har länge funderat på att starta eget och har under pandemin fått mer tid över för överväganden.

– Det är fler nu än före pandemin som funderar på vad de skall göra med sitt liv. Många har länge drömt om att starta eget och nu sett sin chans. En del kanske inte trivs med att gå tillbaka till jobbet efter månader av hemarbete. Det har handlat om tid för eftertanke.

De flesta nyföretagarna startar konsultverksamhet, företag inom hälsa och välbefinnande samt IT. Det handlar också mycket om serviceföretag, men mindre av traditionell industri.

Innovationerna ökar i rask takt, säger Mari Banck, utvecklingsledare och innovationsstödjare i Region Värmland.
Innovationerna ökar i rask takt, säger Mari Banck, utvecklingsledare och innovationsstödjare i Region Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Innovationerna ökar

Nu är det inte bara nyföretagandet som ökar. Innovationerna, som ännu inte nått fram till registrering av företag, ökar i rätt stor omfattning. Mari Banck är utvecklingsledare och innovationsstödjare i Region Värmland.

– Först måste jag hylla alla privata företag och anställda inom Region Värmland som varit enormt innovativa när gäller skyddsutrustningen för vården. Många företag har under pandemin förändrat produktionen för att hjälpa till och de anställda inom vården har varit rejält innovativa.

Under pandemin har trycket på vården inneburit att anställda varken haft tid eller möjlighet att tänka så mycket på nya innovationer, men nu har det vänt med besked.

– Nu ramlar det in många nya innovationer. Både från anställda, men också utifrån. Två kvinnor har nyligen presenterat en innovation som är något utöver det vanliga. Produkten skall testas vid sjukhuset i Karlstad. Mycket talar för att den värmländska innovationen kommer att lanseras brett till sjuk- och hälsovården i hela landet. Mer kan jag inte säga just nu om den innovationen.

Innovationspris

Ett nytt värmländsk innovationspris är på väg att inrättas, ” Innovationsutmärkelsen”. Priset delas ut den 26 november vid regionens chefskonferens på Dömle Herrgård.

– Pristagaren kommer att få 60 000 kronor för att vidareutveckla sin innovation. Eftersom jag deltar i juryarbetet kan jag påstå att den som får priset och de andra kandidaterna har gjort ett fantastiskt jobb med sina innovationer, säger Mari Banck.

Martin Bergstrand är rådgivare i Almi Företagspartner, Värmland.

– Vi kan se att innovationerna ökar. Det handlar främst om nya tjänster på det digitala området samt sjukvård och hälsa. Samtidigt ser vi att allt fler kvinnor står bakom de nya affärsidéerna och innovationerna.

Allt fler kvinnor står bakom de nya innovationerna i Värmland, säger Martin Bergstrand, rådgivare i Almi Företagspartner Värmland.
Allt fler kvinnor står bakom de nya innovationerna i Värmland, säger Martin Bergstrand, rådgivare i Almi Företagspartner Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Mjuka pengar

När det gäller finansieringen för att få ut innovationer till marknaden kan Almi erbjuda verifieringsmedel, ”Starta smart”. Mjuka pengar som inte behöver återbetalas.

– Det handlar om allt från 2 000 kronor till 50 000 kronor. Intresset för den här typen av finansiering ökar. Dessutom kan Almi erbjuda vanliga lån samt företagscheckar.

Martin Bergstrand konstaterar att det värmländska innovationssystemet fungerar riktigt bra.

– Det är flera aktörer som samverkar och jobbar för att så många som möjligt skall få stöd för sina affärsidéer och innovationer.

Artikeltaggar

BolagsverketDömle herrgårdEkonomiNyföretagarcentrumRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.