Hoppa till huvudinnehållet

Nya siffror efter pandemin – stort tapp i idrotts-Värmland

Publicerad:
”Nu krävs att samhälle och idrottsrörelse kraftsamlar för att vi ska nå tidigare nivåer igen”, säger Värmlands distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar.
”Nu krävs att samhälle och idrottsrörelse kraftsamlar för att vi ska nå tidigare nivåer igen”, säger Värmlands distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar. Foto: Helena Karlsson

Att pandemin påverkat idrotten är redan känt.

Men nu har mer precisa siffror presenteras och de visar att föreningsaktiviteterna i Värmland minskat med 28 procent.

NWT-sporten skrev nyligen om hur ungdomsishockeyn fortsätter minska och att det är en utveckling som även gäller för flera sporter.

Inte minst i spåren efter coronan.

Siffrorna som nu presenterats har tagits fram av Riksidrottsförbundet (RF) och baseras på föreningarnas ansökningar om lokalt aktivitetsstöd.

Utifrån den statistiken konstateras att antalet deltagartillfällen i Värmland minskat med 28 procent under en tvåårsperiod.

Från 841 377 registrerade tillfällen våren 2019 till 604 476 motsvarande period 2021. Störst tapp har det varit bland hallidrotter och kampsporter.

– Pandemin har slagit hårt mot idrotten. Nu krävs att samhälle och idrottsrörelse kraftsamlar för att vi ska nå tidigare nivåer igen, säger Thomas Sundenhammar, distriktsidrottschef RF-SISU Värmland, till förbundets hemsida.

Vidare framgår att det planeras och rustas för en återstart med målsättning om att nå samma deltagarnivå som 2019 senast 2023.

– Vi märker av en stor kämpaglöd hos föreningarna. Alla vill se till att behålla barn, unga och vuxna, men också rekrytera och återrekrytera, säger Thomas Sundenhammar till sajten.

För att nå ovan nämnda målsättning krävs dock ett långsiktigt stöd från såväl kommuner som region, anser han.

– Idrotten betyder så mycket för värmländsk folkhälsa. Så jag både tror och hoppas att kommuner och Region Värmland kommer att göra sitt yttersta för att hjälpa idrottsrörelsen tillbaka.

Klubbchefen om pandemin: ”Har överlevt - förödande om det drar igång igen”Ungdomshockeyn fortsätter minska – så ser utvecklingen ut i din klubbFBK växer men känner oro: ”En fråga som måste tas på fullaste allvar”

Artikeltaggar

RiksidrottsförbundetSportThomas SundenhammarVärmlands idrottsförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.