Hoppa till huvudinnehållet

Nu går Jessicas dröm i uppfyllelse – öppnar egen delikatessbutik

Publicerad:
Jag har fått ett bra gensvar från industrin, säger Melinda Persson, Diri Safety Solutions.

En app för riskanalys och riskhantering inom industrin. En unik produkt som både ökar tryggheten för patienterna vid sjukhusbesök samt underlättar för läkarna samt en stor delikatessaffär i Kil. Det är tre exempel på den senaste tidens nyföretagande och innovationer i Värmland.

– Jag har fått ett fantastiskt stöd av de värmländska nätverken som jobbar med nyföretagande och innovationer. Nu är jag på väg att nå mitt mål att utveckla en app för säkrare jobb inom industrin, säger Melinda Persson, Diri Safety Solutions, Forshaga.

Efter några månader har Melinda hela 1 000 följare på sitt Linkedin-konto. Intresset från industrins sida ökar snabbt.

– Jag räknar med att vara klar med appen någon gång i början av 2022. Ingen skall behöva utsätta sig för fara bara för att gå till jobbet.

Går djupare

Nu finns det hela 170 företag i landet som jobbar med risk och säkerhet inom industrin , både via papper och appar.

– Det är riktigt, men vi går mycket djupare in i riskanalyserna och riskhanteringen än vad konkurrenterna gör. De arbetar mera brett med allt.

Vid varje nytt arbete är arbetsgivaren skyldig att göra en riskbedömning innan arbetet utförs. Genom den nya appen får arbetsgivarna tillgång till lagar, föreskrifter och information om riskerna. När analysen är klar skickas den ut till de som skall utföra arbetet.

– De som utför jobbet får då vägledning i sin mobil där Diri hjälper till med vilken utrustning de skall använda och hur de skall agera vid en olycka. Det handlar hela tiden om en löpande utbildning.

Att bestämma över sin egen hälsa borde vara en självklarhet, men det är inte så överallt inom industrin.

– Det vill vi ändra på. Industrin och medarbetarna behöver något av ett eget 1177, den svenska sjukvårdsupplysningen.

Innovationen kan komma att lanseras inom sjukvården i hela världen, säger Anne Bernadette Åhl och Äva Tillberg.
Innovationen kan komma att lanseras inom sjukvården i hela världen, säger Anne Bernadette Åhl och Äva Tillberg. Foto: Jonny Ohlsson

Den andra unika innovationen handlar om en produkt som skall skapa trygghet för patienter som besöker sjukhusen samtidigt som den underlättar för läkarnas arbete med undersökningen.

– Vi kan i dagsläget inte gå ut med all information, men just nu 3D-printas produkten i träkomposit vid Wood Region i Sysslebäck, säger Anne Bernadette Åhl, som tillsammans med Äva Tillberg utvecklat produkten.

Äva är sjuksköterska och Anne är produktionstekniker.

– Vi såg bristen inom sjukvården . Nu är vi på väg att få fram en produkt som inte enbart skall finnas vid de svenska sjukhusen. Redan nu höjer vi ribban och talar om en lansering inom sjukvården i hela världen.

Nu skall prototypen testas vid sjukhuset i Karlstad. Blir resultatet positivt, vilket Anne och Äva är övertygade om, kommer produktionen att förläggas till ett företag i Värmland.

– Det här skall bli en produkt som tillverkas lokalt och ger PR för värmländsk innovationskraft och värmländskt kunnande.

Bakgrunden till den nya produkten är minst sagt intressant. Detaljerna till prototypen har Anne och Äva hittat hos Biltema och Jula

– Det är riktigt. I bland kan man göra något annat med butiksvarorna än vad som från början varit avsikten. Vi har plockat samman flera varor och skapat prototypen som nu 3 D printas i Sysslebäck.

Nu blir drömmen verklighet för Jessica Iderström, som snart öppnar en delikatessbutik i Kil.
Nu blir drömmen verklighet för Jessica Iderström, som snart öppnar en delikatessbutik i Kil.

Riktigt stort

Jessica Iderström, Kil, är på gång med något för henne riktigt stort. Efter många år av jobb i affärer och restauranger har hon drömt om att starta en delikatessbutik. Nu går drömmen i uppfyllelse.

– Vi är snart klara med upprustningen av lokalerna. Butiken, Jessicas Chark & Deli , kommer att öppna vid Storgatan i Kil.

Det finns ingen liknande butik i Kil. Ica och Coop har sina delikatessdiskar, men Jessica butik blir en specialbutik för delikatesser.

– Nu avvaktar jag med spänning vilket mottagande butiken kommer att få. De som redan fått vetskap om butiken har gett mig glada heja-rop.

Risken

Hur ser du på risktagandet?

– Att starta eget är alltid en risk, men jag har ganska god erfarenhet av de produkter butiken kommer att erbjuda.

Kommer du att anställa?

– Det kan det bli fråga om lite längre fram i tiden.

Rekord i värmländskt nyföretagande

Artikeltaggar

BiltemaCoopEkonomiForshagaIcaKilVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.