Liberalerna sänker sin trovärdighet

Ledare
PUBLICERAD:
Liberalerna ger dubbla budskap.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ingen kan skjuta sig i vänster- och högerfoten som Liberalerna. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer lägga fram en gemensam budget men Liberalerna ställer sig utanför, eftersom den innehåller en sänkning av bensin- och dieselskatten med 50 öre per liter. Beteendet gör det inte lätt för allmänborgerliga väljare att stödrösta på Liberalerna.

Agerandet visar att Sverige inte bara har ett utan två partier som vi inte riktigt vet var de står någonstans utifrån ett borgerligt perspektiv. Centerpartiet behöver inte bekymra sig särskilt mycket över det, eftersom partiet har bytt ut stora delar av sina väljargrupper. Liberalerna har inte det och lär vara beroende av allmänborgerliga väljare för att klara riksdagsspärren.

För dem som vill se en socialdemokratisk regering har Liberalerna efter januariöverenskommelsens lämnat det laget. Och för dem som föredrar en regering ledd av Moderaterna visar det sig nu att Liberalerna aldrig riktigt har bytt lag.

I stället verkar Liberalerna förlita sig på att det finns nog många väljare som vill se en regering ledd av Liberalerna. Det kommer inte hända. Liberalerna ska vara glada om de inte åker ur riksdagen. Trots detta fortsätter Liberalerna uppvisa ett självskadebeteende.

I våras sade partiledaren Nyamko Sabuni att Liberalerna kommer släppa fram en moderatledd regering, även om den kräver stöd från Sverigedemokraterna. Den nya linjen var tänkt att börja gälla efter nästa val men sommarens regeringskriser krävde att den nya linjen började tillämpas. Beskedet var att partiet på förhand inte kommer sätta upp någon röd linje i förhandlingarna med en regeringsbildare.

Ulf Kristersson (M) fick aldrig bilda regering, men hoppet om att Liberalerna hade hittat hem till borgerligheten spirade. När sedan Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lade fram gemensamma förslag mot gängbrottsligheten framstod det som om partierna på riktigt började samla sig för att ta över makten efter nästa val.

Trots att Liberalerna behöver stödröster från allmänborgerliga väljare, beslutar sig Liberalerna för att agera på ett sätt som sänker partiets trovärdighet. För visst är det märkligt att Liberalerna säger sig vilja ha en ny regering, men kan inte enas om en budget med just de partier som skulle kunna utgöra och vara underlag till en sådan regering?

Var klämmer skon? Liberalerna säger att det handlar om en blygsam sänkning av bränsleskatten på 50 öre. Väljarna skulle nog ha större förståelse för Liberalerna om de hade valt att dra en röd linje någon annanstans än vid just bränsleskatten.

Lyckligtvis har Liberalerna lovat att lägga ner sina röster efter att man röstat på sitt eget budgetförslag. Eftersom M, KD och SD väljer att lägga fram en gemensam reservation krävs det att både Vänsterpartiet och Centern aktivt röstar på regeringens budget i en slutvotering för att den ska gå igenom. Centerpartiet kommer då slutligen att bekänna sig som tillhöriga de rödgröna.

Oaktat detta hade det varit att föredra om Liberalerna varit modiga nog att ta ställning i en tid då riksdagen har mer makt än någonsin tidigare på grund av mandatfördelningen. Att ställa sig helt utanför spelplanen kostar på Liberalernas trovärdighet. Och på sikt kan det äventyra en borgerlig regering efter valet 2022.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.