Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamns skola är sämst i länet: ”Inte kul”

Publicerad:
Kristinehamns kommun rankades under onsdagen av Lärarförbundet till Värmlands sämsta skolkommun. Skolchefen Jonas Bergman Wallin tycker inte att det är kul att kommunen befinner sig så långt ned på rankningen.
Kristinehamns kommun rankades under onsdagen av Lärarförbundet till Värmlands sämsta skolkommun. Skolchefen Jonas Bergman Wallin tycker inte att det är kul att kommunen befinner sig så långt ned på rankningen. Foto: Sandra Österman

Lärarförbundet gick under onsdagsmorgonen ut med årets rankning av skolkommuner i Sverige. För Kristinehamn blev det en bottenplacering, då de rankades som sämst i länet.

– Löner är en påverkansfaktor, säger skolchefen Jonas Bergman Wallin.

Lärarförbundet har sedan 2002 gjort en årlig undersökning där de granskar vilken som är den bästa skolkommunen. I veckan kom resultatet för hur det ser ut i år. Kristinehamns kommun hamnade på plats 218 av 290 kommuner i landet, vilket är fem placeringar bättre än förra året. Trots det blev Kristinehamn den sämsta skolkommunen i Värmland.

– Det är inte kul att vi befinner oss långt ned på rankningen. Men vi måste jämföra oss med oss själva. För att mäta våra resultat använder vi oss av den kommungrupp som vi tillhör enligt SKR, säger Jonas Bergman Wallin.

I rankningen har Lärarförbundet tittat på elva kriterier. Bland annat har de kollat hur det ser ut med resurser, utbildade lärare, lärarlöner, sjukskrivning, antal godkända elever och fullföljd gymnasieutbildning.

– För oss ser vi ökningar inom de områden som handlar om resurser till skolan, utbildade lärare, antal godkända elever i åk 9 samt ökat meritvärde för avgångseleverna, säger Jonas Bergman Wallin.

Ökad sjukskrivning

Sjukskrivningen bland lärarna i Kristinehamn ökade i november 2020 jämfört med 2019.

– Långtidssjukskrivningarna gjorde att vi tappade 100 platser i rankningen. Jag skulle tro att genomslaget på antalet sjukskrivna lärare inte är lika stort i en större kommun. En liten ökning i antalet individer kan få stort genomslag procentuellt.

En av kriterierna som Lärarförbundet påpekade i rankningen är lärarlönerna.

– Lärarlönerna drar ned kommunen. Fackförbundet påpekar att det ska vara högre löner, som är en påverkansfaktor. Samtidigt har andelen behöriga lärare ökat i kommunen jämfört med föregående år.

Gymnasiebehörighet

En annan utmaning som kommunen har är att få fler elever att gå färdigt grundskolan och gymnasiet.

– I år fick 87 procent av eleverna från grundskolan gymnasiebehörighet. Det är en ökning från de senaste fyra åren. Trots att vi har ökat 20 platser i delrankningen ger det inget större genomslag i totalrankningen.

Kristinehamns kommun arbetar för att alla elever ska klara grundskolan och komma ut med 100 procent gymnasiebehörighet.

Sedan 2019 har kommunen blivit bättre på att tillgodose resurser till undervisningen och kommunen gick upp 29 platser i delrankningen i år.

– Vi har klättrat på de områden där vi har riktat vårt utvecklingsarbete och det är vi nöjda med. Och framåt ser över det som vi behöver arbeta vidare med. Vi fördelar ytterligare resurser till undervisningen, där vi redan rört oss framåt. Vi arbetar kontinuerligt med det här. Nu sitter vi med verksamhetsplanen och budgeten inför nästa år.

Tio miljoner

Kristinehamns skolverksamhet har fått förstärkningar i budgeten för att kunna arbeta mera långsiktigt med att skapa bättre förutsättningar för rektorerna och lärarna.

– Vi har sett att skolsituationen i Kristinehamn har en låg standardkostnad. Vi har fått en ramförstärkning av politikerna på tio miljoner kronor. Vilket i stora delar kommer att gå till grundskolans arbete.

Enligt Expressen kommer undersökningen av Lärarförbundet att upphöra efter i år, då allt för många kommuner misslyckas med att höja kriterierna för skolan.

– Små förändringar kan göra stora genomslag som ger högst utslag i rankningen. Men även om det inte kommer att mätas längre av Lärarförbundet ska vi fortsätta att utveckla och förbättra skolverksamheten i kommunen, avslutar Jonas Bergman Wallin.

Artikeltaggar

Jonas Bergman WallinKristinehamnKristinehamns kommunLärarförbundetNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.