Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Holm Alteblad (S) lämnar fullmäktige efter 40 år

Publicerad:
Håkan Holm Alteblad (S) har bestämt sig för att inte kandidera för en ny period i kommunfullmäktige efter snart 40 år där. Striden om Månsberget fick honom att ta det beslutet. Här ses han med familjens Leonberger Nikkie, tio år.
Håkan Holm Alteblad (S) har bestämt sig för att inte kandidera för en ny period i kommunfullmäktige efter snart 40 år där. Striden om Månsberget fick honom att ta det beslutet. Här ses han med familjens Leonberger Nikkie, tio år. Foto: Christer Wik

Efter snart 40 år som ledamot i Karlstads kommuns fullmäktige har Håkan Holm Alteblad (S) bestämt sig för att inte kandidera till ytterligare en period.

– Det som gjorde att jag bestämde mig var att det inte blir en handelsutredning om Månsberget. Fullmäktige kördes över totalt.

Ända sedan mitten av 1970-talet har Håkan Holm Alteblad varit politiskt aktiv. Det började efter att Socialdemokraterna hade förlorat valet 1976.

– Då jobbade jag på ett verkstadsföretag i Molkom och gick med i partiet. Mitt första uppdrag var att sitta med i en taxeringsutredning och efter en del andra styrelseposter kom jag 1982 in i fullmäktige.

– Nästa år har jag suttit där i 40 år och då fyller jag även 70 år så då passar det bra att kliva av, säger Håkan Holm Alteblad.

Det är en händelse som fick honom att definitivt fatta beslutet att inte kandidera till fullmäktige.

"Vi kördes över”

– Ja, det var att det inte blir en handelsutredning om Månsberget. Fullmäktige kördes över av majoriteten. Det var lite droppen.

– Jag förstår inte att man inte kan vänta in en så viktig utredning utan till varje pris anta detaljplanen för att tillåta mer handel i området när det redan finns en överetablering.

– Om man absolut ska ha mer handel är det bättre att bygga ut Bergviks köpcenter som det har funnits planer på och dessutom utökas snart Välsviken när bland andra Bauhaus öppnar där.

”Känns som ett svek”

– Det känns som ett svek att en enda röst ska avgöra Månsbergets framtid och det är märkligt att MP fortsätter stödja majoriteten och inte ställer större krav i klimatfrågor, säger Håkan Holm Alteblad.

”Vi är snart 100 000 invånare. Det är en magisk gräns betyder oerhört mycket för en kommun att passera, bland annat när det gäller nya etableringar”, säger Håkan Holm Alteblad.
”Vi är snart 100 000 invånare. Det är en magisk gräns betyder oerhört mycket för en kommun att passera, bland annat när det gäller nya etableringar”, säger Håkan Holm Alteblad. Foto: Christer Wik

Han har under lång tid befunnit sig i maktens korridorer, bland annat under åtta år som kommunalråd under perioden 2002-2010.

– Det har varit väldigt spännande år då jag på nära håll har fått följa Karlstads utveckling. Det mest dramatiska var beslutet 1986 om Hagaleden skulle byggas eller inte.

– Diskussionerna gick höga i partiet och till slut röstade vår fullmäktigegrupp ja med en rösts övervikt. Hur hade det sett ut i dag om vi inte hade haft den leden kan man undra.

Ikea fjäder i hatten

En riktig fjäder i hatten för Håkan Holm Alteblad var Ikeas etablering på Bergvik 2007. Den rankar han högt i sin karriär.

– Det är efter Karlstads universitet den viktigaste satsningen i Karlstad och har lett till många andra etableringar. Det hela var fruktansvärt hemligt. Lena Melesjö Windahl åkte till Älmhult och när hon kom hem och allt var klart öppnade vi champagnen!

Håkan Holm Alteblad har under sina år som kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden förknippats mycket med byggande. Han har jobbat hårt för att Karlstad ska växa.

”Är en magisk gräns”

– Vi har och har haft en väldigt bra utveckling och nu är vi snart 100 000 invånare som var något vi ju lanserade som mål för några år sedan. Det är en magisk gräns betyder oerhört mycket för en kommun att passera bland annat när det gäller nya etableringar.

I dag är Håkan Holm Alteblad vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden och är fortfarande intresserad av stadens och kommunens utveckling.

– Jag har ännu inte bestämt om jag vill fortsätta i nämnden eller inte. Det är något som jag måste ta ställning till. Men eftersom jag lämnar fullmäktige blir det mer tid över till familj och vänner och det känns bra.

Artikeltaggar

FullmäktigeHåkan Holm AltebladKarlstadPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.